Wat te doen tegen een dikke buik

0

In een vorige bijdrage kon je meer lezen over de oorzaken van een dikke buik. In deze bijdrage kom je aan de weet wat jij zelf kan doen om een dikke buik aan te pakken.

Enkele tips om een opgezette buik te vermijden

  • Gun jezelf zeker voldoende tijd. Maak jezelf geen blaasjes wijs. Wonderen gebeuren vooral in de Franse Pyreneeën en meer bepaald in Lourdes. En zelfs daar zijn ze behoorlijk zeldzaam. Hier bij ons blijken wonderdiëten, wonderproducten en wondertoestellen vaak weinig uit te halen. Vertrouw daarom liever op jezelf. Werk in je eigen tempo dag na dag aan een beter lijf en een betere conditie via een uitgebalanceerd eet- en beweegplan. Dat hou je langer vol en het levert uiteindelijk de beste resultaten op. Want besef dat een dikke en/of opgezette buik niet zomaar verdwijnt.
  • Zet wat je wilt bereiken op papier. Bereik je doel via het nemen van kleine stappen. Rome en Parijs werden evenmin op één dag gebouwd. Hou vooral vol.
  • Vermijd stress. (zie link onderaan)
  • Slaap voldoende. (zie link onderaan) Studies hebben aangetoond dat kortslapers, dus mensen die ’s nachts 4 tot 6 uur slapen, een veel trager metabolisme hebben dan langslapers.
  • Onderzoek je verzameling geneesmiddelen, schoonheids- en verzorgingsproducten én je schoonmaakproducten op xeno-oestrogenen. (zie link onderaan)
  • Beweeg. Kies daartoe om het even welke sport die je aanspreekt, dan hou je het langer vol. Ook belangrijk: neem es vaker de trap of de fiets. Dien je veel te zitten? Ga dan na elk half uur rechtstaan, strek je uit en nog beter: stap wat rond.
  • Ga elke dag een half uur naar buiten. Zeker als de zon schijnt.
  • Doe aan krachttraining. Cardiotraining is goed voor je conditie, maar krachttraining is veel effectiever indien je van je dikke buik af wilt raken. Want een van de beste manieren om snel buikvet kwijt te spelen, is en blijft het oefenen met gewichten.

Het belang van voeding in de strijd tegen een dikke buik

  • Eet vooral eenvoudig, natuurlijk en onbewerkt voedsel, zoals bruine rijst, volle granen, een variatie aan kort gestoofde of gestoomde groenten, fruit, halfvolle melk, mager vlees, vis en eiwit.
  • Sla geen maaltijden over, dat brengt je uit balans.
  • Kies voor 5 kleine maaltijden i.p.v. 3 grote.
  • Eet niet teveel. Vervang eens vaker een deel van de koolhydraten in je dieet door eiwitten. Kies bijvoorbeeld eens voor een stukje kip, wat vis of een gekookt ei in plaats van voor die extra boterham.
  • Ban suikers zoveel mogelijk uit je voeding. Maar opgelet: een beetje suiker eten is gezonder dan voortdurend kiezen voor kunstmatige zoetstoffen. En als je denkt dat producten gezoet met fructose (vruchtensuiker) oké zijn, dan heb je het verkeerd voor. Niet-geabsorbeerde fructose eindigt immers in je dikke darm, waar het gaat gisten en gassen produceert. Eet fructose vooral in zijn pure vorm zoals die voorkomt in verse groenten en fruit.
  • Lactose-intolerantie. Bij het ouder worden krijgen mensen het vaak moeilijker om zuivelproducten te verteren. De lactose-intolerantie komt tot uiting in meer darmgassen en een opgezette buik. Vermijd veertien dagen lang alle zuivelproducten en kijk of jij je al dan niet lichter voelt dan ervoor. Voel jij je beter zonder lactose, dan kan je eens de lactose-vrije zuivelproducten uittesten. Opgelet: mensen kunnen ter vervanging van zuivel overstappen op sojaproducten. Maar ook bewerkte soja kan een opgeblazen gevoel bevorderen. Gefermenteerde sojaproducten echter zoals miso en sojasaus, leveren geen problemen op.
  • Lees aandachtig de samenstelling van de voedingswaren die je koopt. Enkel dan ontdek je wat er precies aan foute toevoegingen inzit.
  • Drink voldoende water tussen de maaltijden door. Wanneer je lichaam water tekort komt, zal het eerst en vooral water onttrekken aan de darmen, waardoor de ontlasting droger wordt en verstopping kan optreden. Uiteraard kies je voor water zonder prik. Bruisend water en andere koolzuurhoudende drankjes veroorzaken vaak voor een opgezette buik.
  • Beperk alcohol tot maximaal één glas rode wijn per dag. Drink daarbij voldoende water om uitdroging en opgeblazenheid te voorkomen. Want dat zijn twee neveneffecten van alcohol drinken.
  • Laat je maag voldoende rusten. Stop dus met eten uiterlijk 2 uur voor je naar bed gaat.
  • Vermijd gluten. De inname van gluten, een eiwit dat te vinden is in tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut, leidt bij veel mensen tot een opgezette buik. Tarwe bevat de meest agressieve vorm van gluten en wordt verwerkt in vrijwel alle voorverpakte producten in de supermarkt. Kijk dus zeker uit voor voedingsmiddelen waar gluten aan toegevoegd zijn.
  • Eet jij regelmatig bonen, kool, bloemkool, broccoli en boerenkool? Weet dan dat je goed bezig bent. Koolsoorten en bonen beschermen je hart en bloedvaten en werken cholesterolverlagend. Ook bieden ze bescherming tegen kanker. Helaas bevatten ze het zetmeel raffinose. Je darmen kunnen het moeilijk krijgen met die raffinose, omdat je spijsvertering dit zetmeel niet helemaal kan afbreken en verteren. Daardoor gaan er darmgassen ontstaan. Als je wat citroensap toevoegt aan deze groenten kan je spijsvertering gestimuleerd worden. Gedroogde bonen dien je altijd een nacht in water te laten weken vooraleer ze te koken. Voeg tijdens het koken een stukje kombu toe. Kombu is een soort Japans zeewier. Juister gezegd: bruinwier. Kombu maakt bonen makkelijker verteerbaar, omdat het een enzym bevat dat nodig is om het zetmeel raffinose af te breken. De kombu mag uiteraard mee opgegeten worden.

Meer info vind je via onderstaande link:
Wat zijn de oorzaken van een dikke buik

Share.

Comments are closed.