5 tips om professioneel meer resultaat te boeken

0

Met volgende tips boek je gegarandeerd meer resultaat op professioneel vlak. Het zijn stuk voor stuk conclusies verkregen op basis van degelijk onderzoek verricht door verschillende universiteiten ter wereld. Daarom: lees verder en doe er je voordeel mee tijdens sollicitaties en/of op de werkvloer.

Tip 1. Hou rekening met je uiterlijk

Onderzoekers van de universiteit van Messina/Italië, gingen in op zo’n dikke 1500 vacatures. Ze leerden er het volgende uit: ja, het uiterlijk doet er wel degelijk toe en hoe! Telkens er bij eenzelfde sollicitatie een andere foto werd gebruikt, leverde dit opvallend vaak een ander resultaat op. Hieruit bleek dat knappe mensen gewoon vaker op gesprek konden gaan. Werd de sollicitatie voorzien van de foto van een knap iemand? Dan konden 54% van de vrouwen en 47% van de mannen op gesprek. Sollicitaties voorzien van foto’s van onaantrekkelijke vrouwen, scoorden het slechtst. Slechts 7% kon hier een gesprek versieren. Lelijke mannen scoorden wel een stuk beter. 26% van hen werd toch uitgenodigd voor een gesprek. Conclusie van de onderzoekers: ben je knap? Stuur dan zeker een foto mee. Ben je dat niet? Laat de foto achterwege. Of… help jezelf een beetje via fotoshop. Overdrijf hier niet, speel het verstandig en blijf realistisch. Bewerk je foto net genoeg om je kans op een persoonlijk gesprek te verhogen. Hopelijk overtuig je dan als sollicitant alsnog de toekomstige werkgever ter plekke via je aangename persoonlijkheid, know-how en/of flexibiliteit.

Tip 2. Gebruik je stem op de juiste manier

  • Praat niet teveel. Een onderzoek verricht aan de universiteit van Pennsylvania/VS leverde het volgende op: extraverte marketeers die erop los leuterden teneinde hun slachtoffer iets te kunnen aansmeren, boekten niet meer succes dan introverte, zwijgzame marketeers. De beste resultaten werden bekomen door mensen die tussen extravert en introvert in zaten. Zij praatten net genoeg om de nodige info te verstrekken, zonder over de ander heen te walsen. En even belangrijk: ze zwegen net genoeg om de ander te beluisteren en die ander het gevoel te geven dat hij/zij belangrijk was. Hetzelfde systeem kan gebruikt worden bij sollicitaties en op de werkvloer.
  • Let op de snelheid waarmee je praat. Ook aan de universiteit van Miami/VS, werden telemarketeers gevolgd. Zij die niet te snel en niet te traag praatten, dus met een gemiddelde van zo’n 3,5 woorden per seconde, boekten de beste resultaten.
  • Let op je toonhoogte bij het praten. Wat de toonhoogte betreft: mannen die van hoog naar laag gingen en omgekeerd tijdens het gesprek, scoorden lager dan toonvaste mannen. Hun manier van praten werd als gekunsteld en ongeloofwaardig bestempeld. Bij vrouwen gebeurde net het omgekeerde. Vrouwen die hun toonhoogte varieerden gedurende het gesprek, scoorden hoger dan vrouwen die dezelfde toonhoogte aanhielden. Aldus de onderzoekers van de universiteit van Michigan/VS

Tip 3. Durf jezelf in vraag te stellen

Dat positief en zelfbevestigend denken niet altijd loont, bleek uit dit onderzoek van de universiteit van Illinois/VS. De deelnemers aan dit onderzoek dienden puzzels op te lossen. Ze werden daartoe opgedeeld in 2 groepen. De deelnemers van groep 1 moesten eerst 20 maal “ik zal het kunnen” op een blad papier schrijven en dit goed tot zich laten doordringen. De testpersonen uit groep 2 moesten zich weifelend opstellen en 20 maal de vraag “ zal ik het kunnen” neerpennen.Tot ieders verbazing slaagde groep 2 erin tweemaal meer puzzels op te lossen als groep 1. De uitleg van de onderzoekers: door jezelf iets af te vragen, kom je erachter of je iets echt graag wilt of niet. Dat is veel effectiever dan het onrealistisch positivisme waarbij je jezelf ophemelt.

Tip 4. Leer schaamteloos slijmen

Wens je privé of professioneel iets te bekomen van iemand? Ga dan gerust voor een flinke portie slim geslijm en prijs de ander of zijn/haar prestaties gerust de hemel in. Onderzoekers verbonden aan de universiteit van Hong-Kong, kwamen in 2013 tot de conclusie dat maar heel weinig mensen bestand zijn tegen lof en complimentjes aan hun adres. En jawel, mensen beseffen wel degelijk dat het gecomplimenteer niet zuiver op de graat is. En toch zullen ze nadien positiever staan tegenover de vleier. En ook tegenover zijn of haar eventuele verzoeken. Doen dus!

Tip 5. Imiteer de lichaamstaal van de ander

Onderzoekers van de universiteit van Nijmegen kwamen erachter dat iemand van wie je de lichaamstaal imiteert, welwillender tegenover jou zal staan. Maar je moet het wel verstandig spelen. Dit mag niet opvallen, dus is timing hier belangrijk. Vouwt degene die jij gunstig wil stemmen de armen over elkaar? Of buigt hij of zij zich naar voor? Doe dan hetzelfde, maar een halve minuut later. Behalve als er moet gelachen worden omdat die persoon bijvoorbeeld iets grappigs vertelt. Enkel dan kan je probleemloos direct reageren.

Ook volgende bijdragen bevatten bruikbare info:
Waarom netwerken belangrijk is
Solliciteren kan je leren – de voorbereiding
Solliciteren kan je leren – het sollicitatiegesprek

Share.

Laat een reactie na