Hoe overleef je Kerst en Nieuwjaar

0

Straks surfen we weer met zijn allen mee op de eindejaarsvibes. Of we dat nu leuk vinden of niet. En we mogen gerust aannemen dat een heleboel mensen het absoluut niet leuk vinden. In Frankrijk bijvoorbeeld kijkt slechts 1 op 4 mensen met plezier uit naar de eindejaarsfeesten. De rest heeft er gemengde gevoelens bij of heeft er ronduit een hekel aan. Best mogelijk dat jij er ook zo over denkt.

Waarom velen een hekel hebben aan de eindejaarsfeesten

 • Omdat dit een zware tijd is. Want er “moet” veel in deze periode. Anders gezegd: er wordt veel van ons verwacht, hetgeen druk uitoefent op ons. En dat maakt ons niet bepaald happy. Denk maar aan gedwongen familiebezoek, eten klaarmaken en etentjes of feestjes organiseren. Waarna een eindeloze stroom vuile vaat en troep weggewerkt moet worden. En niet te vergeten: cadeautjes uitzoeken en kopen. Bovendien moet je continu doen alsof je de hele zwik nog leuk vindt ook.
 • Omdat dit een donkere tijd is, waarin mensen last kunnen hebben van de winterblues. Midwinter (21 december) is nog maar net voorbij en bij gebrek aan licht staat onze energie dus op een laag pitje. En net dan moeten we plankgas geven om ons door Kerst en Nieuwjaar heen te worstelen.
 • Omdat dit een periode is waarin emoties snel de bovenhand krijgen. Pijnlijke herinneringen of een groot gemis/verdriet kunnen je nu ongevraagd en hardnekkig overspoelen. Ook kan jij je familie en/of gebeurlijke schoonfamilie maar moeilijk ontlopen. Met het gevolg dat je in deze tijd van het jaar niet ontsnapt aan moeizame confrontaties met verwanten die je liever op een afstand houdt. En die jou vooral met een gevoel van onbehagen opzadelen. Ga hier vooral niet slijmen om bij hen op een goed blaadje te raken. Je gaat je er enkel slechter bij voelen. En wat indien het al een tijd hommeles is tussen jou en je vaste partner en je voelt dat het breekpunt niet veraf meer is? De uitbarsting zou er onder invloed van de stress en alcohol tijdens de eindejaarsperiode, wel eens sneller dan voorzien kunnen komen.
 • Omdat dit een vermoeiende periode is. Zowel kerstavond, kerstdag, oudejaarsavond en Nieuwjaar passeren de revue in circa 1 week tijd. En dan zijn er nog de nieuwjaarsrecepties op het werk of in de verenigingen. En al die tijd wordt er uitvoerig gesocialized. Dat brengt tal van nieuwe indrukken, prikkels en invloeden mee. En dat voel je in je lijf en zenuwstelsel.
 • Omdat dit een tijd is gekruid met indiscrete vragen. Je bent (nog steeds) single of hebt net een relatiebreuk achter de rug en je vreest de venijnige vragen en stekelijke opmerkingen van de familie. Of het gefluister achter je vermoeide rug om. Andere mogelijkheid: je hebt een nieuwe partner en je ouders en familie staan erop dat hij of zij voor het eerst mee aanschuift aan de feestdis. Of jij moet voor het eerst mee naar zijn of haar verzamelde familie. Ook mogelijk: je bent net je baan kwijt of al een tijd werkzoekend of je bent die 20kg overgewicht nog steeds niet kwijt, enz. Wees voorbereid.
 • Omdat dit een kostelijke tijd is want veel geld wordt nu gespendeerd aan eten, drank en geschenken kopen. En daarbovenop dien je er op kerstavond, kerstmis, oudejaarsavond en Nieuwjaar pico bello uit te zien. Wat voor hen die het al niet breed hebben, een financiële aderlating kan betekenen.
 • Omdat dit een tijd is waarin je misschien alleen bent en je extra eenzaam voelt.
 • Omdat je alles té goed wilt doen en te perfect probeert te krijgen.
 • Omdat je gewoon baalt van al dat fake en opgeklopt gedoe.

Zo hou je de feestboot af

Behoor jij tot de groep mensen die zich niet comfortabel voelt in het opgeklopt feestgedruis?
Dan resten je drie mogelijkheden:

 • OPTIE 1: Je laat alles en iedereen gelaten over je heen komen, terwijl je zo weinig mogelijk moeite, tijd en geld investeert. En intussen eerst jezelf zorgt. Want: laat ze maar praten, zeuren, eisen en prediken. Jij doet lekker je zin. Word je rechtstreeks geconfronteerd met vervelende vragen? Wapen je dan met een dosis assertiviteit, genre: “Ach, het is zo’n leuke dag. Ik wil het daar vandaag dus liever niet over hebben.” Punt.
  En vergeet vooral het volgende niet: nee, het hoeft echt niet allemaal perfect te zijn.
  Ben jij gastrouw of gastheer? Introduceer het systeem waarbij iedereen ( wel na afspraak met jou) een feestelijk gerecht meebrengt.
  Gebruik je verstand bij het cadeautjes kopen. Maak dus geen zotte kosten en speel het makkelijk. Je kan je ook baseren op verjaardagslijstjes. Onderzoek heeft immers uitgewezen dat mensen tegenwoordig toch liever iets krijgen dat op hun verlanglijstje staat.
  Net gedumpt of een dierbare kwijt? Je mag best zielig doen en je triest voelen in deze emoperiode. Je hoeft niet te overdrijven maar anderzijds ook niet te doen alsof er geen vuiltje aan de lucht is. Wees jezelf en geef ruimte aan je verdriet.
 • OPTIE 2: Je ontvlucht de hele toestand en weigert mee te spelen in het jaarlijks eindejaarscircus.
  Het ideale scenario: Je vertrekt net voor kerstavond op reis en komt terug op 2de nieuwjaarsdag. Boek bij voorkeur een reis naar landen waar er rond Kerstmis weinig of zelfs helemaal niets gebeurt zoals: India, Turkije, Marokko, Maleisië, Indonesie, de Malediven, Egypte…
  Geen geld voor een exotische reis?
  Huur dan een vakantiehuisje in de Ardennen.
  Of zoek in je eigen stad, regio of land naar activiteiten die zelfs kunnen op kerstavond, kerstdag, oudejaarsavond of Nieuwjaar. Denk maar aan de Antwerpse Zoo of de Amsterdamse Artis. Open 365 dagen per jaar.
  En natuurlijk kan je ook altijd in de bioscoop terecht.
  En voor de liefhebbers: er blijven ook een flink aantal ijspistes open tijdens de eindejaarsfeesten.
  Of gun je zelf het lekker eten en de wellness van “La Butte aux Bois” in Lanaken.(zie link onderaan)
  Of voor wellness midden de natuur op het landgoed van Bosvillapark Eureka (link onderaan)
 • OPTIE 3: Stel nieuwjaarsfeestjes uit tot later, wanneer de druk wat van de ketel is en blijf op je gemak thuis. Vooral als je eventuele vaste partner er net zo over denkt.
  Laat jullie creativiteit de vrije loop en huldig het “alles kan en niets moet” principe.
  Op het laatste moment een restaurant zoeken kan plezant worden.
  En er is nog altijd de afhaalchinees of de thuisbezorgde pizza. Dat gaat er, samen met een leuke kerstfilm en een glaasje cava, altijd in.
  En wat denk je van een dag-, avond- of nachtwandeling in de natuur? Luister naar de stilte want dit is uiteraard de meest stille periode van het jaar.

Hoe dan ook, met een beetje zoek- en denkwerk kan je het eindejaargedruis inruilen voor een meer persoonlijke beleving van deze tijd van het jaar.

Neem ook een kijkje op:
Durf nee zeggen
http://www.labutteauxbois.be/site/hotel/kerstmis-oud-nieuw/
https://www.villapark-eureka.nl/landgoed-het-hulsbeek/
http://www.weekendesk.be/nl/weekends/DTE6_231117STH2_1fNGH1_4VRS1_9/goedkoop

Share.

Laat een reactie na