Overgewicht en eetproblemen: de visie van eetgoeroe Geneen Roth

0

Meer en meer daagt het besef dat overgewicht vaak een symptoom is van dieperliggende oorzaken. En dat geldt dus eveneens voor te weinig eten, continu diëten, anorexia, dwangmatig eten en alle andere eetstoornissen.
Deze dieperliggende oorzaken kunnen we omschrijven als persoonsgebonden geestelijke problemen die een zwaardere impact hebben dan voedsel, gewicht en lichaamsbeeld.

Wie is Geneen Roth

Geneen Roth is een 62-jarige Amerikaanse en in Californie wonende eet- en gezondheidsgoeroe. Ze is de succesvolle auteur van tot dusver 8 boeken over dwangmatig eten en geestelijke en fysieke gezondheid, waaronder de bestsellers Woman, Food and God en When Food is Love. Geneen Roth is ook een ervaringsdeskundige en weet dus waarover ze spreekt en schrijft. Want ze heeft een lange weg afgelegd. Als studente geneeskunde was ze altijd aan het diëten omdat ze voortdurend kampte met overgewicht. Haar strijd was zo intens dat ze op een bepaald ogenblik zelfmoordneigingen ontwikkelde. Tot ze dieper ging graven en ontdekte dat haar gevecht met voeding en overtollige kilo’s het gevolg was van zelfhaat. Roth verschijnt regelmatig op de Amerikaanse televisie zoals onder andere in de The Oprah Winfrey Show, The NBC Nightly News, Good Morning America en meer. Ook komt ze regelmatig aan het woord in O, The Oprah Magazine, Cosmopolitan, Time, Elle, The New York Times, The Chicago Tribune, The Philadelphia Inquirer en Good Housekeeping.

De visie van Geneen Roth op eetproblemen

Geneen Roth buigt zich al tientallen jaren over het fenomeen overgewicht en dwangmatig eten. Zij is een pionier op dit vlak en kwam als één van de eersten tot de conclusie dat we eten zoals we leven. Ze beweert dat onze relatie met voedsel (evenals met geld en liefde) een exacte weerspiegeling is van wat we diep binnenin geloven. Meer bepaald over onszelf en over de hoeveelheid vreugde, overvloed, pijn of schaarste die ons zijn toegestaan (of waarop we recht hebben) in ons leven. Sterker nog, over de hoeveelheid vreugde, overvloed, pijn of schaarste die we onszelf op onbewust niveau toestaan te ervaren.
En zeer belangrijk: als reactie hierop kunnen we voedsel gebruiken als troost, verdoving of vluchtroute.
Roth is ervan overtuigd dat we moeten ophouden met onszelf ongeduldig, bestraffend en hard te behandelen voor de manier waarop we in het leven staan. Want de weg naar verandering bestaat in het kijken naar onszelf met een open blik en op een vriendelijke en begripvolle manier. Dus zoals we kijken naar iemand waar we van houden. We moeten onze strijd tegen eten en overtollige kilo’s opgeven en ons bevrijden van de worsteling met voedsel. In plaats van ons af te vragen wat we nu weer moeten aantrekken om er het voordeligst uit te zien, doen we beter wat anders. Zoals een kijkje in onszelf nemen en de nodige energie verzamelen om onszelf te omarmen en te aanvaarden zoals we zijn. Wat niet betekent dat we niet voor verbetering vatbaar zijn, maar verbetering begint bij aanvaarding. Pas daarna is er (grote) groei mogelijk.

Zeven Stappen naar Vrijheid met Voedsel

Na jarenlang praten en werken met duizenden mensen kwam Roth tot de “Zeven Stappen naar Vrijheid met Voedsel”. De 7 stappen zijn 7 eenvoudige regels als opstapje om onze relatie met voedsel alvast te verbeteren.

  • 1. Eet wanneer je honger hebt.
  • 2. Eet terwijl je neerzit in een rustige omgeving. En daarmee wordt niet je auto bedoeld.
  • 3. Eet wat je lichaam verlangt.
  • 4. Eet zonder afleidingen. Dus zonder radio, smartphone, TV, pc, kranten, tijdschriften en boeken. Maar ook: zonder opzwepende of onrust veroorzakende gesprekken en/of muziek.
  • 5. Eet tot wanneer je bijna verzadigd bent.
  • 6. Eet altijd in aanwezigheid van anderen, of alsof dat zo was. Anders gezegd: eet niet stiekem.
  • 7. Eet met genot, smaak en plezier.

Durven en willen naar binnen kijken

Geneen Roth is een no-nonsense vrouw. Ze vertelt dat vandaag mensen haar meestal nog steeds om raad vragen om zo vlug mogelijk gewicht te verliezen. Want…ze willen snelsnel geholpen worden, omdat ze het liefst al vier weken later slank willen wakker worden. Naar de rest zoals zelfonderzoek, hebben de meesten totaal geen oren. En zo komt het dat mensen 10, 30 of zelfs 50 maal in hun leven op dieet gaan indien nodig. Omdat ze van mening zijn dat eindeloos diëten de oplossing biedt voor hen.
Intussen weigeren ze te kijken naar hun eigen vernietigende overtuigingen zoals: ik ben gekwetst, ik verdien dit niet, ik ben van geen tel, ik verdien geen liefde, niets werkt ooit voor mij, ik ben niets waard, God is een list, goedheid komt nooit mijn kant uit, niemand houdt van mij, ik zal nooit aantrekken wie of wat ik wil, enz.

Beginnen bij het begin: de basisangsten

Geneen Roth wil vrouwen (en mannen) aan het verstand brengen dat ze moeten stoppen met hun eetproblemen te bekijken als de grootste vloek in hun leven. Dat ze moeten ophouden met obsessief bezig te zijn met hun gewicht via crash diëten, het tellen van calorieën, intensieve work-outs, voedingssupplementen slikken, maagverkleiningen, het bloedgroepdieet, het zuur-base dieet, monodiëten, Paleo, enz., Al die technieken kunnen tijdelijk wel verlichting en resultaat opleveren, maar zullen onze relatie met voeding uiteindelijk niet veranderen. Omdat de dieperliggende oorzaken niet blootgelegd en aangepakt worden. Omdat mensen niet komen bij diegene die ze echt zijn..

Als mensen er al voor open staan, verlangen ze meestal grote kant-en-klare antwoorden die hen zullen toelaten om groots te leven. Maar ze lijken niet te zien en te accepteren dat je daarvoor moet beginnen bij het begin en dat zijn de basisangsten. Dat ze moeten ontdekken wie ze vanbinnen zijn, wat dan weer een werk van lange adem is. En dat is voor de meeste mensen een brug te ver.

Maar indien mensen de problemen/overtuigingen die onder hun eetproblemen actief zijn durven aanpakken, want het is vooral een kwestie van durf, dan gebeuren er mooie dingen. En zo kunnen eetproblemen de weg openen naar zelfbegrip, herwonnen schoonheid en het ontwaken van een nieuw en ruimer bewustzijn.

Meer weten over Geneen Roth en/of haar boodschap?
https://www.bol.com/nl/p/vrouwen-eten-en-god/1001004010961601/?country=BE
geneenroth.com

Share.

Laat een reactie na