Zo word je assertiever

0

Her en der worden we om de oren geslagen met het begrip “assertiviteit”. Want velen onder ons hebben al wel eens te horen gekregen: je zou best wat assertiever mogen zijn. Op het werk, thuis, tegenover je partner, buren, klanten, familie en zelfs vrienden…

Wat is assertiviteit

Assertiviteit is een ander woord voor mondigheid, voor sociaal weerbaar zijn.
Het betekent dat je verbaal goed voor jezelf kan opkomen. En dit op een niet kwetsende of niet agressieve manier, waarbij je de ander in zijn of haar waarde laat.
Anders gezegd: je kan je eigen wensen en noden onder woorden brengen, zonder daarbij de behoeften van de ander(en) uit het oog te verliezen.
Behandel anderen zoals je zelf wilt behandeld worden. Maar net zo vaak is volgende uitspraak even zinvol: behandel jezelf zoals je anderen behandelt. Omdat alles bij jezelf begint.

Eerlijkheid dwingt ons hier te bekennen dat assertief zijn niet eenvoudig is en meestal gemakkelijker gezegd is dan gedaan. Want als puntje bij paaltje komt, kunnen we verlamd raken door angst, onzekerheid of een gebrek aan eigenwaarde. Of we kunnen doorslaan naar de andere kant die bestaat uit agressiviteit, woede en het uiten van lichte tot zware beledigingen.

Ben jij iemand die meestal gewoon over zich heen laat lopen en er tegenop ziet om voor zichzelf op te komen en dus tegen een ander in te gaan? Besef dan dat je “assertief zijn” zal moeten aanleren en oefenen.
Gelukkig zijn er richtlijnen en trucjes voorhanden die je kunnen helpen om assertiever uit de hoek te komen.

Over assertiever te worden

 • Hoe beter je in je vel zit en hoe groter je zelfvertrouwen en zelfrespect is, hoe makkelijker het is om assertief te zijn. Is je zelfvertrouwen wat minnetjes en je zelfbeeld niet zo best? Dan is belangrijk daar eerst werk van te maken. Assertief zijn volgt dan meestal vanzelf.
 • Assertiviteit is dus een gezonde en volwassen vorm van zelfzorg. Zorg voor jezelf en verloochen jezelf niet. Bescherm jezelf en wat je toekomt. Bescherm waar je recht op hebt.
 • Sta niet toe dat anderen bepalen wat jij al dan niet nodig hebt. Sta niet toe dat anderen de controle over jouw leven nemen. Bewaak je grenzen. Zeg daarom nee indien nodig.
 • Voel je vooral niet verantwoordelijk voor de frustraties of het misplaatst gedrag van een ander.
 • Echt assertief kan je maar zijn als jij je emoties enigszins onder controle hebt. Emoties zoals woede, angst, wrok, verdriet, stress, enz. Je kan daartoe meer tijd vragen en/of je even terugtrekken vooraleer de vraag van een ander te beantwoorden.
 • Leer zowel kritiek als een compliment met dezelfde gematigde ingesteldheid in ontvangst te nemen.
 • Besef dat “assertief zijn” niet in een wip kan aangeleerd worden. Je moet eerst doordrongen raken van de moed om voor jezelf op te komen. Tegelijk moet je voldoende sterk zijn om een ander teleur te stellen zonder schuldgevoelens te krijgen. Want nee zeggen en voor jezelf kiezen, schenkt de ander meestal niet wat die persoon van je verlangt. Frustratie alom dus bij de vragende of gebiedende partij. En dat kan schuldgevoelens bij jou oproepen, waarna je alsnog de ander zijn/haar zin geeft.
  Je moet ook voorbereid zijn je eigen teleurstelling een plaats te geven als je, ondanks je assertiviteit, niet bekomt wat je wenst.
 • Indien mogelijk kan je naar een compromis of oplossing zoeken waarin beide partijen zich kunnen vinden.

Kant en klare assertiviteit

Staat iemand op het punt je iets te vragen of tot iets te dwingen wat je echt niet kan of wil doen?

 • Dwing dan tijd af om over het verzoek of bevel na te denken. Naargelang de situatie kan jij even naar het toilet of naar een andere verdieping gaan, een fietsritje of een ommetje maken. Of zelfs een paar dagen bedenktijd nemen. Intussen kan je nadenken over je prioriteiten.
 • Of zeg gewoon: thx dat je hiervoor aan me dacht. Maar ik ga er toch eerst es goed over nadenken.
 • Betrek er anderen bij. Je kan bijvoorbeeld zeggen:
  – Het zal me niet lukken, maar contacteer Lucas even, hij zal je wellicht kunnen helpen.
  – Tja, first things first en dat is de familie. Mijn broer verhuist en ik heb beloofd hem volgende week te helpen.
  – Mijn vader heeft zijn dijbeen gebroken en mijn moeder is het noorden wat kwijt. Iedereen dient nu bij te springen.
  – We hebben thuis een waterlek en dat moet eerst gevonden en aangepakt worden.
  – Ik moet nu dringend 2 belangrijke dossiers afronden en heb dus echt geen tijd. Ik kan je wel met iemand in contact brengen die je mogelijks kan helpen.
  – Ik heb mijn chef beloofd dat ik op dit moment eerst mijn bestaande projecten probeer rond te krijgen.
 • Je hebt het superdruk
  – Ik wil dat wel voor je doen, maar de eerstkomende maanden kan ik er echt niks meer bijnemen…
  – Tof dat je aan mij denkt voor dit werk, maar mijn agenda zit al helemaal vol.
  – Neem dit niet persoonlijk, maar indien ik er nu nog iets bijneem, raak ik gegarandeerd overwerkt.
 • Als je reeds sterk in je schoenen staat
  Dankjewel, maar ik weet nu al dat dit me niet gaat lukken. Punt. Geen uitleg geven.
 • En als je nog sterker in je schoenen staat
  Heel eerlijk? Ik heb hier nu echt geen zin in.

Good luck!

Dit sluit aan bij deze bijdrage
Grenzen stellen

Share.

Laat een reactie na