4 eye-openers die bevestigen dat je relatie goed zit of…niet

0

Heel wat mannen en vrouwen blijven maar ter plaatse trappelen in een relatie die hen geen geluk en innerlijke rust brengt. En ja, ze beseffen wel degelijk dat er aan hun behoeften niet voldaan wordt en nooit voldaan zal worden in de bestaande relatie. En nochtans is een groot gedeelte van die mensen hoopvol gestart vooraleer te verzanden in een sleurrelatie. Of in een relatie die compleet draait op routine. Andere paren waren van bij het begin een mismatch en de gevolgen daarvan worden met de jaren steeds duidelijker. En toch blijven mensen vaak tijd en moeite stoppen in een hopeloze band en blijven ze daardoor vaak bij de voor hen verkeerde partner. Dit om verschillende redenen.

De belangrijkste redenen zijn wellicht:
1) de angst om alleen achter te blijven en
2) de angst om het financieel niet te kunnen rooien of op materieel gebied een flinke stap achteruit te moeten zetten.
3) omdat ze de partner en/of zichzelf niets ergs te verwijten hebben.

Maar intussen smeult dat pijnlijk en chronisch onvervuld verlangen naar meer, onderhuids en vernietigend verder. Meermaals met psychosomatische aandoeningen als gevolg. Tot…één van de twee finaal wakker wordt en besluit om zijn of haar hart te volgen.

Een breuk is vooral gerechtvaardigd als het onderstaande voor jou herkenbaar is

 • 1) Je hebt hem/haar (misschien al meermaals) duidelijk gevraagd wat hij/zij nog meer verlangt van de relatie
  Er zijn hier 2 mogelijkheden:
  Je partner stond open voor dit gesprek en communiceerde eerlijk over wat zij/hij nog meer van jou en de relatie verlangt. Tijdens dit gesprek kan het tot je doordringen dat jij je partner niet kan geven wat die verlangt. Omdat dit niet binnen je mogelijkheden ligt of omdat jij jezelf dan geweld moet aandoen. Ook kunnen de verwachtingen van je partner ronduit onrealistisch zijn. Op dat moment kan je beseffen dat de tijd aangebroken is om schoon schip te maken en elkaar los te laten.
  Je partner staat niet open voor dit gesprek. Vindt dit ook nergens voor nodig. Vindt al dat gepraat over dit onderwerp flauwekul. Hij/zij loopt weg, antwoordt niet, raakt gefrustreerd of wordt kwaad. Met andere woorden: je bereikt de ander niet.
 • 2) Jij hebt hem/haar (misschien al meermaals) duidelijk gezegd wat jij verlangt van hem/haar en van de relatie. En dat is niet gemakkelijk, daar is moed voor nodig. Dat weten we allemaal.
  Ook hier zijn er 2 mogelijkheden:
  Je partner stond open voor het gesprek en beluisterde je. Helaas veranderde er helemaal niets. Omdat je partner dacht dat het wel niet zo’n vaart zou lopen. Want jullie zijn al jàààren samen, toch? En dat gooi je niet zomaar weg.
  Je partner staat niet open voor zo’n gesprek. Hij/zij vindt al die heisa nergens voor nodig en vindt dit zelfs je reinste onzin. Hij/zij loopt weg als je de zaak wil aankaarten, antwoordt niet, raakt gefrustreerd of wordt kwaad. Of hij/zij lacht je gewoon uit. Met andere woorden: je bereikt de ander niet.
 • 3) Jij hebt de afgelopen jaren heel erg je best gedaan om de relatie te doen slagen, terwijl je partner veel minder of bedroevend weinig investeerde.
 • 4) Indien je heel eerlijk bent tegenover jezelf, moet je gewoon toegeven: ik ben niet gelukkig met deze partner en deze relatie. Dit lijkt een beetje simpel, maar het is toch het allerbelangrijkste en het vereist durf. Je durft bekennen dat je emotioneel en fysiek geen vreugde, energie en bevrediging put uit deze relatie. Als je meer dan een derde van de tijd ronduit ongelukkig bent in deze band, klopt het niet meer.

Zijn meerdere van deze 4 punten herkenbaar voor jou? Dan ligt de bal helemaal in jouw kamp. Neem een beslissing. Weggaan of blijven? Kiezen voor een nieuwe start of in dezelfde teleurstellende tredmolen blijven lopen?
En inderdaad, dit blijft een moeilijke beslissing. Vooral indien niemand van jullie grote misstappen heeft begaan.
Verder omdat 1) het gras meestal alleen maar groener lijkt aan de overkant en 2) omdat wat men ook mag beweren, bij kiezen altijd verliezen komt kijken.

Sluiten hierbij aan:
Symptomen van een uitdovende relatie
Andrew Marshall en de 6 fasen van een liefdesrelatie

Share.

Laat een reactie na