To all the friends I’ve loved before, who traveled in and out my door, for helping me to grow, I owe a lot I know, to all the friends I’ve loved before…
Vrijblijvend naar good old Willie Nelson
Vrienden, vriendinnen. Wat en wie zouden we zijn zonder hen! We hebben hen nodig omdat de meesten onder ons sociale dieren zijn. En omdat vriendschap een soort basisbehoefte is, zijn we op dit punt natuurlijk ook kwetsbaar.
Er wordt gezegd dat je het gemiddelde bent van de 5 mensen waar je het meest mee optrekt. Door hen groei en verander je, waardoor je vriendschappen echter ook mee veranderen. Dat is een logische evolutie omdat alles en iedereen altijd in beweging is. Je relaties zijn een spiegel van jezelf omdat je verwante energieën aantrekt. Daarom: doe jezelf een plezier en blijf niet plakken aan mensen waar je niks meer mee deelt behalve een verleden.
Robin Dunbar, een Britse psycholoog is ervan overtuigd dat de meeste mensen maximaal 5 hechte vriendschappen tegelijk kunnen in stand houden. Dat is dan meestal met een eventuele partner, een beste vriend/in en dan nog met een drietal mensen die heel frequent gehoord en gezien worden.
Als mensen beweren dat ze veel vrienden hebben, mag je aannemen dat dit geen kwalitatieve vriendschappen zijn, aldus Dunbar. Want zelfs woekeren met je tijd en aandacht voor een ander, heeft zijn grenzen.
Onze vrienden blijken niet altijd onze vrienden te zijn
Mensen beweren vaak dat ze veel vrienden hebben omdat ze een andere invulling geven aan het begrip vriendschap. Want er bestaat immers geen standaarddefinitie van vriendschap. Of en nog erger: mensen schatten de (zogezegde) vrienden die ze hebben vaak verkeerd in. Want in werkelijkheid hebben we dikwijls minder echte vrienden of vriendinnen dan we denken. Tot dit besluit kwam een team onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology. De wetenschappers van MIT bestudeerden in 2016 de vriendschapsbanden tussen 84 studenten. Uit dat onderzoek bleek dat in veel vriendschapsrelaties slechts bij de helft van de mensen (53%) het ‘gevoel van vriendschap’ door beide partijen werd gedeeld. De proefpersonen waren zelf verbaasd over dat cijfer, en schatten hun vriendschappen in 94% van de gevallen als wederzijds in. Wat ons bij de vraag brengt:
Hoe herken je ware vriendschap
Goede vrienden (met de nadruk op goede) zijn immers als goede partners. Ze proberen ons te begrijpen, hebben het beste voor met ons en aanvaarden ons grotendeels zoals we zijn. En ook belangrijk: ze zijn er voor ons en schenken ons voldoende aandacht. Want als een vriendschap niet voldoende gevoed wordt, glijdt ze onvermijdelijk af naar de afdeling kennissen…of zelfs minder. Goede vrienden zijn dus kostbaar. En iets wat kostbaar is, is doorgaans zeldzaam.
Ware vriendschap is dus te herkennen aan de volgende eigenschappen:
- Vertrouwen. Jullie hebben zoveel vertrouwen in elkaar dat jullie heel veel met elkaar delen. En, elkaar als eerste bellen in geval van miserie of groot geluk. Van de pieken en dalen in het leven, zeg maar. Omdat dit soort vertrouwen gewoon hoort bij ware vriendschap.
- Eerlijkheid. Jullie kunnen open en eerlijk zijn tegenover elkaar. Zelfs betreffende onderwerpen die wat gevoeliger en moeilijker liggen. En die het ego van de ander kunnen kwetsen of de ander van streek kunnen maken. Zoals hem of haar op fouten wijzen. Of de ontrouw van zijn of haar partner aankaarten. Dit moet kunnen in een ware vriendschap omdat jullie vooral het beste met elkaar voorhebben.
- Er zijn voor elkaar. Dit is natuurlijk een belangrijk kenmerk van een goede vriendschap. Jullie brengen graag en regelmatig tijd met elkaar door en schenken elkaar de nodige aandacht en (emotionele) steun. Dit via het beluisteren van elkaar en indien nodig, zelfs door er gewoon te zijn voor elkaar. Daardoor wordt de vriendschap gevoed en verstevigd. Ontbreekt dit aspect dan glijdt de vriendschap langzaam maar zeker af naar de afdeling “kennissen” of droogt ze uiteindelijk volledig op.
- Regelmatig samen iets doen. En dat kan werkelijk alles zijn. Dat kan gaan van gewoon bijpraten bij een koffie of frisse pint, over samen wandelen, sporten, een bioskoopje of filmpje thuis op de zetel meepikken, een sport- of muziekevenement bijwonen tot samen shoppen of es gezellig uit eten gaan.
- Jezelf kunnen blijven tegenover de ander en omgekeerd. Het wederzijds kunnen omarmen van de eigenheid van de ander en tegelijk van jezelf, is onmisbaar in een goede vriendschap. En ja, er zullen op tijd en stond irritaties opduiken, maar neem die met een korrel zout. Bekijk ze van de grappige kant, niemand is immers perfect. De kunst bestaat erin je niet al te druk te maken om elkaars verschillen en de minpunten te aanvaarden. Want geeft toe, met een kloontje van jezelf of met een heilige valt er uiteindelijk niet zoveel te beleven.
- Evenwicht tussen geven en nemen. Dit is een belangrijke. Maak jij tijd om de ander te beluisteren of steun en hulp te bieden maar is dit omgekeerd niet of slechts zelden het geval? Moet jij altijd het initiatief nemen voor een samenkomst of activiteit? Dit alles wegens geen tijd, de kinderen, de familie, het werk, enz. van de ander? Indien geven en nemen tussen jullie niet in evenwicht blijft, zal de relatie sowieso uiteindelijk stoppen. Omdat jij het niet langer pikt. Of omgekeerd. En dan heb jij of de ander hier groot gelijk.
- Het contact met elkaar werkt doorgaans verkwikkend en/of ontspannend. Jullie hebben wederzijds je hart kunnen luchten, jezelf mogen zijn en het gevoel gekregen dat jullie ertoe doen en en begrepen worden. Waarna jullie er weer even tegenaan kunnen gaan. Voelt één van jullie zich na het contact doorgaans slecht, vermoeid of belast doordat er eenzijdig geklaagd, gejammerd en aandacht opgeslorpt wordt? Dan is dit zeker geen ware vriendschap.
Er zijn nog meer indicaties die duidelijk maken of een vriendschap nu echt is of niet. Maar dit zijn alvast de belangrijkste.
Meer info over vriendschap vind je hier:
5 soorten vriendschap
Vrienden maken