Tips voor een mooiere huid

0

Onze huid is voor iedereen zichtbaar en maakt deel uit van onze verschijning. En dus van de indruk die we maken op anderen. Geen wonder dat we er zoveel aandacht aan besteden en onze huid zelfs gebruiken om ons imago te pimpen. Via versieringen zoals make-up, piercings en tattoos. En dit geldt zowel voor mannen als vrouwen.

Maar onze huid is zoveel meer dan ons visitekaartje. Ze is immers ons grootste orgaan. Een orgaan dat ons 24 uur op 24, beschermt. Tegen bijvoorbeeld schadelijke bacteriën, virussen en schimmels door hen te verhinderen ons lichaam zomaar binnen te dringen. Of ook tegen de schadelijke UV-stralen. Via de huid wordt met behulp van zonlicht ook vitamine D aangemaakt dat onze botten mee gezond helpt te houden. Verder speelt onze huid een grote rol in onze warmteregulatie.

En toch fixeren de meesten onder ons zich op de aantrekkelijkheid en dus de jeugdigheid van onze huid.
Maar is het zinvol je suf te smeren om een mooiere huid te krijgen? Is het verstandig je vaak zuurverdiende centen te investeren in soms peperdure smeersels die verjonging beloven? Maar zelden echte verjonging opleveren? Is het zinvol onder het mes te gaan om een uitgezakte of gerimpelde huid te laten corrigeren? Eerlijk gezegd, dat moet iedereen zelf maar uitmaken. Eén ding staat echter vast: de werking, jeugdigheid en de gezondheid van je huid worden in hoge mate bepaald door je dagelijkse levenswijze en de gerichte en volgehouden opname van de juiste bouwstoffen.

Lees hieronder wat je zelf kan doen zonder beroep te doen op dure producten, botox of plastische chirurgie.

Huidverzorging van binnen uit

 • Geef je lichaam de kans zoveel mogelijk te regenereren. Dat doe je dankzij de tandem voldoende slapen/rusten en voldoende water drinken. Minstens 1 liter. Meer is nog beter. Omdat zowel water als voldoende slaap/rust, je hele lijf en dus ook je huid voeden, verkwikken, herstellen en genezen. Bovendien houdt water ons lichaam letterlijk schoon, gezond, flexibel, jong en elastisch.
 • Kies zo vroeg en zo vaak mogelijk voor gezond voedsel. Dat zijn verse, streek- en seizoengebonden, onbewerkte en ongeraffineerde producten. Zorg ook voor voldoende afwisseling. Zo krijg je de nodige vitaminen, mineralen, enzymen en aminozuren binnen die de vernieuwing, stevigheid en elasticiteit van de huid bevorderen. Vermijd de verkeerde vetten en een overmaat aan koolhydraten en suiker. Let op voor verborgen suikers, kunstmatige zoetstoffen en transvetten als je kant- en klare voeding en dranken koopt.
 • Beweeg regelmatig, het liefst in open lucht. Gewoon wandelen en fietsen bijvoorbeeld zorgen al voor een goede doorbloeding van je lichaam en dus van je huid. Als je een overwegend zittend leven leidt, is het aanbevolen elke 30 minuten even recht te staan, rond te lopen en/of je goed uit te strekken.
 • Vermijd roken, het versnelt de huidveroudering. Spring verstandig om met alcohol en koffie.
 • Vermijd eveneeens drastische diëten en hormoonkuren.
 • Probeer teveel stress te vermijden. Evenals mensen die altijd kritiek op je hebben of de beroepsklagers die je energie gulzig wegzuigen. Omring je zo vaak mogelijk met hen die je een goed gevoel geven. Lach. Maak plezier. Zoek vrienden of vriendinnen op. Kies voor een hobby of leuke bezigheid. Of voor andere manieren om je te ontspannen en geef die zo vaak mogelijk een plaats en tijd in je dagelijkse agenda.
 • Vermijd darmverzwakkend, chemisch verontreinigd voedsel. Denk aan je darmen die, zeker vanaf 40, niet meer zo goed in staat zijn de juiste stoffen in de bloedbaan te brengen en vandaar in het hele lichaam. Dus kan het verstandig zijn enkele aanvullende voedselsupplementen te gebruiken. Aanraders: de vitamines C, K2 en E, collageen, zink en silicium.

Uitwendige huidverzorging

 • Help je huid een handje en bescherm haar. Tegen uitdroging via zowel hitte en kou als tegen de ontelbare chemische/synthetische producten die ons dagelijks omringen. Help je huid in de strijd tegen de schadelijke invloed van UV-straling door het gebruik van de juiste zonnebrandproducten.
 • Hou je huid gezond en zacht door regelmatig je dode huidcellen te verwijderen. Dat doe je door je elke week van top tot teen stevig af te wijven met een droog washandje. Doet het traag en zorgvuldig. Daarna kan jij je douchen of afwassen met water. Met of zonder zeep. Waarna jij je lichaam inwrijft met een voedende crème of lotion.
 • En uiteraard kan je huidcrèmes gebruiken. Kies dan
  1) voor natuurlijke cosmetica zoals Weleda, Dr. Hauschka of Cîme (zie link onderaan). Die zijn overwegend of zelfs helemaal samengesteld uit natuurlijke stoffen en bovendien dierproefvrij.
  2) voor cosmetica en huidverzorgingsproducten die passen bij jouw huidtype en leeftijd.

Hierbij aansluitend:
Waarom water drinken je jong houdt
Cadeautip: koop veilige cosmetica, koop CIME
Hoe sap je schoon spoelt

Share.

Laat een reactie na