Heel wat mensen hebben last van de winterblues eens de gure, donkere dagen hun intrede doen. En naarmate de winter vordert en we meer en meer op ons tandvlees lopen, worden we er vatbaarder voor. De winterblues of winterdepressie is eigenlijk een milde vorm van depressie die desondanks ons welbehagen en onze energie stilletjes aanvreet.
De Amerikaanse National Mental Health Organisation becijferde dat 1 mens op 20 met de winterblues te maken krijgt. Het zijn opvallend vaker vrouwen dan mannen en vaker avondmensen dan ochtendmensen. En dat zal bij ons, in de lage landen, wel niet anders zijn.
De reden waarom vrouwen vaker in de greep raken van een winterdepressie komt waarschijnlijk omdat vrouwen hormonaal gevoeliger zijn en bovendien hormonaal veel complexer in elkaar zitten dan mannen. En een langdurig tekort aan daglicht heeft een altijd een invloed op de hormonenhuishouding. Met ondermeer slapeloosheid, lusteloosheid, energieverlies en andere depressieve klachten tot gevolg.
En nee, chips, alcohol, chocolade en de verdere waaier aan zoet, vettig en hartig comfortfood tot je nemen, biedt geen uitkomst. Voor een uurtje, dat wel. Maar daarna glijd je weer weg en heb je opnieuw een opkikker nodig. Dat kan leiden tot een gewichtstoename gevolgd door nog meer negatieve gedachten. Neem dus zelf de nodige maatregelen om deze vicieuze cirkel te vermijden.
Wat jij zelf kan doen tegen de winterblues
- Ga elke dag een half uur (langer is nog beter) naar buiten. Indien mogelijk en het weer het toelaat: Zo voorkom je een tekort aan daglicht dat we allemaal broodnodig hebben. Dat tekort kan samen met het winteruur en kunstlicht (ook via pc, gsm en TV schermen) je biologische klok ontregelen. En dat blijft niet altijd zonder gevolgen.
- Maak gebruik van lichttherapie. Lichttherapie is een soort vervanging voor daglicht en blijkt goede resultaten te boeken bij mensen die neigen tot een winterdepressie. Dit is een behandeling waarbij je vooral ’s ochtends, blootgesteld wordt aan intensief licht. Het licht, dat via je ogen je lichaam binnenkomt en beïnvloedt, zorgt ervoor dat je dag- en nachtritme weer in balans komt. Informeer je grondig als je voor de lichttherapie kiest en zelf een toestel gaat kopen. Er zijn veel lichtlampen op de markt, wees dus kritisch. Via een voorschrift van je huisarts kan je voor lichttherapie kiezen in een ziekenhuis of bij een gespecialiseerde therapeut. Met dat voorschrift kan je bij bepaalde mutualiteiten een financiële tussenkomst krijgen.
- Kies voor warme kleuren. Maak je keuze uit de diverse tinten rood, roze en oranje. Zorg warme accenten via de accessoires in je kleding (sjaal, handtas, handschoenen, schoenen, kousen) of in huis (kussens, gordijnen, gekleurde kaarsen, plaid, huislinnen in warme kleuren, bloemen).
- Eet vers, onbehandeld voedsel dat van betrouwbare en regionale oorsprong is.
- Boost je lijf via het regelmatig gebruik van kruiden:
In de keuken: kaneel, nootmuskaat, basilicum, rozemarijn, ginseng en marjolein.
In huis: verstuif de etherische olie van rozen, lavendel, citroenmelisse of wierook.
Drink thee van rozemarijn, rozenblaadjes, verbena, melisse, oranjebloesem of jasmijn, ter vervanging van alweer een frisdrank of kop koffie. - Spring spaarzaam om met snoep,cafeïne, frisdrank en alcohol. Zoals hierboven al vermeld, geven deze stimulerende middelen je tijdelijk een prettig gevoel maar…de daaropvolgende dip duurt veel langer. Zo ontstaan er energie- en stemmingswisselingen die de winterblues in de hand kunnen werken.
- Neem een magnesiumsupplement of eet dagelijks een banaan en/of zwarte chocolade met een cacaogehalte van minstens 70%. Zowel banaan als zwarte chocolade bevatten het duo magnesium – vit B6. Vit.B6 bevordert de opname van magnesium in het lichaam.
Waarom magnesium? Onderzoek wees uit dat dit mineraal 1) betrokken is bij minstens 300 processen in het lichaam en 2) dat het niet enkel zorgt voor meer ontspannen spieren maar tevens het zenuwstelsel sterkt, waardoor ook het humeur gelijkmatiger wordt. - Zorg voor voldoende omega 3-vetzuren in je voeding. Steeds vaker komen onderzoekers tot de conclusie dat omega 3-vetzuren de kans op depressies verminderen. Variatie is hier belangrijk. Maak dus elke dag je keuze uit voedsel uit deze lijst: vette vis (of een visolie supplement), zeewier, algen ( algenpoeder), lijnzaadolie, walnotenolie, groene bladgroenten, walnoten, peulvruchten.
- Geniet van elke dag Start je dag met het neerschrijven van 10 zaken/mensen/situaties waar je dankbaar voor bent. Besef hoe uniek en eenmalig dit leven wel is. Leef dus vandaag, nu. En probeer zoveel mogelijk te genieten van dit moment, dit uur, deze dag.
- Maak tijd om te doen wat je graag doet. En dat kan letterlijk alles zijn. Maakt niet uit wat het is. Als je er alles maar bij vergeet. Ook de tijd.
- Beweeg zoveel mogelijk. Maakt niet uit wat je precies doet. Dat kan het beoefenen van een sport zijn, dagelijks wat tuinieren, de fiets nemen bij het boodschappen doen of zo vaak mogelijk de trap nemen in plaats van de lift. Zolang je maar beweegt, zit je goed.
- Verwen jezelf via een reflexzone behandeling. Tijdens de donkere maanden kan je 1 x per maand kiezen voor een voetreflexologie of handreflexologie. Via het internet vind je zeker een betrouwbare therapeut ter zake in jouw regio. Een behandeling van de reflexzones van het lichaam betekent telkens weer een opkikker voor je ganse lijf. En dat voel je echt.
Misschien ook bruikbaar
Meer energie zonder sporten
Zit je veel? Beweeg dan meer met weinig moeite
Omtrent chocolade