Meest voorkomende eetfouten volgens veel eetgoeroes

0

Vanaf het 40ste jaar, en vaak al vroeger, voelen velen het. De spijsvertering verloopt niet meer zo vlot of sputtert duidelijk tegen. Ook vliegen de kilo’s er moeiteloos aan. Dit vaak ondanks het feit dat we niet eens zo veel, zo slecht of zo ongezond eten. Wat is er hier dan aan de hand?

Veel eetgoeroes vanaf dr. Hay (die de apartkost introduceerde in 1911) over dr. Shelton, dr. Atkins en Montignac, tot de hedendaagse dr. Dukan en succeskok Pascale Naessens toe, zijn dezelfde mening toegedaan. En die is: de oorzaak van een ontregelde spijsvertering en/of overgewicht is terug te voeren tot de foute voedselcombinaties die we constant achter de kiezen steken. Het basisadvies is hier ruwweg: eet geen koolhydraten en eiwitten tijdens dezelfde maaltijd.

Hetzelfde verkondigden ook Harvey & Marilyn Diamond in 1985 middels hun boek Fit For Life. Fit for life (in het Nederlands “Een leven lang fit”) is tot dusver wel het best verkochte voedingsboek ooit en al aan zijn 45ste druk toe.. Alleen al van de Nederlandstalige versie werden er door de jaren heen meer dan 450.000 exemplaren verkocht om van Amerika maar te zwijgen. Daar ging het boek volgens de auteurs al meer dan 12 miljoen keer over de toonbank en de verkoop gaat nog steeds door.

Het eetplan van de Diamonds

Het eetplan van de Diamonds steunt op 2 pijlers die meestal lijnrecht tegenover de gangbare manier van eten indruist.

 • Pijler 1: eten volgens de 3 natuurlijke lichaamscycli. En die zijn:
  1) Eten (en verteren): van 12 tot 20u
  2) Gebruiken (= voedsel omzetten in energie): van 20u tot 4u.
  3) Verwerken (= afstoten van afvalstoffen): van 4u tot 12u

Dan moet een gekend advies zoals “‘eet ’s morgens als een keizer, ’s middags als een koning en ’s avonds als een bedelaar’ volledig herbekeken worden. Want volgens het (toenmalig) echtpaar Diamond is dit helemaal fout. Ziehier waarom: vooreerst eten we tegenwoordig meestal 2 tot 3 maal per dag als een keizer en komt de bedelaar er zelden nog aan te pas, waardoor onze spijsvertering overbelast raakt. En verder heeft uitvoerig onderzoek uitgewezen dat een gezonde spijsvertering (en dus een gezond lijf) onderhevig is aan de 3 hierboven vermelde natuurlijke lichaamscyclussen. Ontbijten doe je tussen 4 en 12u. Tijdens het verwerkingsproces dus, waarin er volop voedselafval en oude, giftige cellen worden uitgedreven. Via de ingewanden, de nieren, de longen en de huid. Want per dag moeten zo’n 300 tot 800 miljard oude cellen verwijderd worden en vervangen door nieuwe. Een hele klus is dat. Maar als het lichaam in die tijd een stevig ontbijt moet opnemen en verteren, wordt de activiteit van het verwerken verstoord door de activiteit van het verteerproces. Wat alles in het honderd doet lopen.

 • Pijler 2: Vermijd het om 2 soorten geconcentreerd voedsel in één maaltijd te eten.
  Ter verduidelijking: met geconcentreerd voedsel bedoelen de Diamonds alle voedsel dat geen fruit of groente is. Dus: alle soorten koolhydraten (brood, aardappelbereidingen, koekjes en taartjes, alle soorten pasta, granen) en eiwitten (vlees, vis, eieren, peulvruchten, veggieburgers en alle vegetarische vleesvervangers, noten, kaas en alle melkproducten) zijn geconcentreerd voedsel.
  Goede, eenvoudige combinaties zijn: vlees en groenten – vis en groenten – eieren met of zonder spek/kaas en groenten – granen of pasta en groenten.
  Enkele slechte combinaties zijn: pasta met kaas en ham – stoverij of biefstuk met frieten – kip met rijst – worst met aardappelpuree. Helaas allemaal klassiekers en vaste keuzes in onze keuken.

Stel nu dat je bijvoorbeeld kip eet met rijst. In de maag moet het vlees verteerd worden door een zuur. De rijst vereist echter de werking van een base om het verteerd te krijgen. Maar, een zuur en een base heffen elkaar op. Het gevolg? Blokkade in de maag en het lichaam slaat alarm. Uiteindelijk moeten er veel meer sappen afgescheiden worden door de maag, waardoor het voedsel langer in de maag blijft vooraleer het slecht verteerd doorstoot naar de andere spijsverteringsorganen.
Terwijl het eten te lang in de maag vertoeft** bederven de eiwitten en beginnen de koolhydraten te gisten. Waarna het bedorven of gistend voedsel giftige zuren produceert in het lichaam. Daarop volgen oprispingen, een hinderlijk vol of gezwollen gevoel, maagzuur, winderigheid en in het slechtste geval: indigestie. Om dit alles te voorkomen gaan mensen medicijnen slikken teneinde de geblokkeerde spijsvertering weer op gang te trekken en het voedsel uit de ingewanden te krijgen.
Kies dus voor 1 soort geconcentreerd voedsel begeleid van enkel groenten, zoals bijvoorbeeld vis met diverse groenten. (zie foto boven)

**Zoveel tijd heeft je maag doorgaans nodig om voedsel te verteren:
Een slaatje of een portie rauwe groenten: 2 uur
Een goed samengestelde maaltijd zonder geconcentreerd voedsel: 3 uur
Een goed samengestelde maaltijd met geconcentreerd voedsel: 4 uur.
Een verkeerd samengestelde maaltijd: 8 uur.

Meer weten over de eetmethode van Harvey & Marilyn Diamond?
Het boek “Een leven lang fit” kan je bestellen via onderstaande link.
https://www.bol.com/nl/p/een-leven-lang-fit/666764873/?country=BE

Kan ook bruikbaar zijn
Het bloedgroepdieet
Ben je Pitta? Ontdek de levenswijze die bij je past!

Share.

Laat een reactie na