Welk type verzamelaar ben jij?

0

Dit gaat niet over mensen die hun huis obsessief boordevol spullen stoppen en zowat alles bewaren. Dit gaat evenmin over hen die doelbewust bepaalde zaken verzamelen. Het gaat hier vooral over de velen onder ons die maar moeilijk afscheid kunnen nemen van een teveel aan spullen. Van oude spullen, gebroken spullen, onbruikbare, verkeerd gekochte, beladen of gedateerde spullen. Of van impulsieve aankopen. En dus worden die weggestopt en opgestapeld.

In de praktijk kunnen we vijf grote soorten stapelaars onderscheiden. Althans indien we Peter Walsh mogen geloven, de bekende Australische expert en auteur op het gebied van organisatie en stapeldrang.

Hier volgen de 5 grote soorten stapelaars volgens Peter Walsh

De verborgen stapelaar

Als je het huis van een verborgen stapelaar binnenstapt, laat niets vermoeden dat je hier met een stapelaar te maken hebt. Het huis oogt netjes en alles lijkt prima georganiseerd. Tot je een kast of lade opentrekt. En daar zijn ze dan, de folders, oude kleren, schoenen, gebroken ditjes en datjes, oude keukenapparaten, hopen kerstmis decoratie, tassen vol gekochte spullen waar niet meer naar omgekeken wordt en die ook niet teruggebracht of omgeruild worden, etc..
Volgens Peter Walsh leven deze mensen in een perfecte toekomst in plaats van te zoeken naar oplossingen die nu werken.
Zijn voorbestemd om verborgen stapelaars te worden: perfectionisten, controlefreaks, overbelaste werkende moeders en verder iedereen met een overvolle agenda.

Het 3-stappenplan van Peter Welsh voor verborgen stapelaars

  • Stap 1. Overwin je schaamte en wees toleranter tegenover jezelf. Die storende, rommelige hallkasten bijvoorbeeld zijn de manifestatie van jouw schaamte om je falende en onrealistische verwachtingen betreffende de perfecte huishouding.
  • Stap 2. Begin met kleine, beheersbare stappen. Neem niet teveel hooi op je vork. Begin niet direct met een grote klus zoals al je kleren en schoenen sorteren en rangschikken volgens kleur en seizoen. Begin liever met één rommellade of 1 schap op te ruimen. En nog beter: zet er een bepaalde duur op. Je kan met jezelf afspreken: ik werk hier vandaag 15 minuten aan. De volgende dag ga je door met nog es 15 minuten opruimen van dezelfde rommellade of hetzelfde schap. En zo ga je verder tot dat deel opgeruimd is. Waarna je naar iets anders overstapt volgens hetzelfde systeem.
  • Stap 3. Schakel een betrouwbaar iemand in om je te helpen. De mening van een ander zal het opruimwerk in perspectief plaatsen en het werk een stuk aangenamer maken. Hij of zij zal je ervan kunnen overtuigen die kapotte stereo-installatie of die 20-jaar oude jeans eindelijk het huis uit te werken.

De kennisstapelaar

Stapelt alle boeken op die hij/zij ooit gelezen heeft of ooit nog hoopt te lezen, evenals meters gespecialiseerde tijdschriften. Daarbij denkt hij/zij dat het volstaat om de boeken en tijdschriften in huis te hebben om de inhoud ervan op te zuigen. Zelfs indien ze nooit gelezen worden of enkel van het boekenschap worden gehaald om af te stoffen. Ontmoet hij of zij een interessant artikel online? Dan wordt het meteen uitgeprint, waarna het verdwijnt in een overvolle map en nooit meer boven water komt.
Zijn voorbestemd om een kennisstapelaar te worden: leden van boekenclubs en boekfanaten algemeen, zij die warmlopen voor info over binnenhuisdecoratie en tuinaanleg, koken, techniek en doe-het-zelf. Plus, recent afgestudeerden en cultuurverslaafden die anderen willen imponeren met hun kennis via “must have” boeken en tijdschriften.

Het 3-stappenplan van Walsh voor kennisstapelaars

  • Stap 1. Kies voor digitale lectuur. Oké, je denkt misschien dat niets een boek kan vervangen. Want je kan het vastpakken, ruiken, de textuur van de pagina’s voelen en er mee pronken. Je kan zinnen onderstrepen, passages highlighten en zelfs een pagina uitscheuren. Maar we leven in de 21ste eeuw wat betekent dat er een gigantische online bibliotheek zomaar ter beschikking staat. Lees meer e-books en indien je een interessante bijdrage ontdekt, kopieer dan de URL** en lijst ze op. Je kan dan mapjes aanmaken die bijvoorbeeld de naam dragen zoals: “interessante bijdragen”, “nagerechten”, “culturele evenementen” of “bezienswaardigheden”. Omdat opgeruimd netjes staat.
    **URL is de afkorting van ‘uniform resource locator’, een andere benaming voor “ webadres”. Een URL geeft een uniek internetadres voor een website of een bestand dat op internet staat. Zoals bijvoorbeeld: ‘https://www.hetblad.be’.
  • stap 2. Controleer continu de stapels tijdschriften die rondslingeren in huis. Oké, sommige uitgaven wil je gewoon voor altijd bewaren en daar is niets mis mee. Maar maak er een gewoonte van in je living niet meer dan het laatste nummer van een tijdschrift plus de 2 vorige, te bewaren. Geef de rest weg en maak er mensen in hospitalen en tehuizen blij mee. En vergeet niet: na het huidig nummer komt er steeds een nieuw en nog een nieuw, enz.
  • Stap 3: Stel grenzen. Walsh is er voorstander van om boeken en tijdschriften een vaste plek te geven. Dat kan gaan van 1 grote boekenplank tot een heuse boekenkast. De gulden regel blijft hier echter: komt er een boek of tijdschrift bij? Dan gaat er gelijk een weg. Leg op of in je nachtkastje ook nooit meer dan 3 boeken of tijdschriften. Komt er een 4de? Dan gaat er eerst 1 van de 3 andere weg.

De techie stapelaar

Is een techneut waarvan de schuiven, kasten, tafels en het bureau overladen zijn met kabels, opladers, afstandsbedieningen, halfvolle USB-sticks en compleet gedateerde apparaten uit de jaren 90.
Zijn voorbestemd om techie stapelaar te worden: late 20ers en 30ers die Apple toegewijd zijn. eBay verslaafden die geen koopje kunnen voorbij laten gaan. Geboren techneuten. Grootouders die o zo bang zijn ook maar iets van digitale attributen weg te gooien. Het zou wel eens net dat kunnen zijn dat ze morgen nodig hebben.

Het 3-stappenplan van Walsh voor de techie stapelaar

  • Stap1. Verwijder de dozen van al je elektronisch materiaal. Toegeven, er was een tijd waarin je gebruikte elektronische apparatuur kon verkopen en dan liefst in de originele verpakking. Maar die tijd is lang voorbij omdat de technologie vandaag razendsnel verandert. Walsh adviseert om gedateerde apparatuur naar tehuizen of kringloopwinkels te brengen. Ga je verhuizen? Verpak dan je elektronische zaken in bubbelplastiek. Of milieuvriendelijker: in een dikke handdoek.
  • 2. Voorzie alle kabels van een labeltje. Zo herken je camerakabels, Iphone opladers of minidrivers. Geen zoekwerk meer.
  • 3. Stapel slim. Plaats 4 boxen naast elkaar op een schap. Voorzie deze boxen respectievelijk van de etiketten “kijken”, “luisteren”, “reizen” en “data”.
    De kijkbox bevat alles wat het visuele aangaat, zoals bv. de oplader en geheugenkaart van je camera.
    De luisterbox bevat uiteraard alles wat verband houdt met audio zoals iPod accesoires en iPhone opladers voor in de wagen.
    De reisbox staat voor alles wat met vakantie te maken heeft zoals een draagbare gps of adapters/aansluitingen voor op reis.
    De databox bevat natuurlijk USB sticks en draadloze netwerkkaarten.

De sentimentele stapelaar of familiehistoricus

Mensen die alle babykleren en babyspullen bewaren, creaties van hun kinderen uit de kleuterklassen en lagere school plus allerhande speeltjes en prullaria. Ze bewaren ook alle rapporten van hun kinderen, evenals kerst- en verjaardagskaarten. Dit alles wordt kriskras opgestapeld samen met oude kledij, eventuele oorlog- en familiesouveniers en familiestambomen in kasten, op zolder of in de kelder

Zijn voorbestemd om een sentimentele stapelaar te worden
Obsessieve ouders en vrouwen die lijden aan het lege nestsyndroom. Ook oudere, alleenstaande vrouwen die aanzienlijke (emotionele) verliezen hebben geleden en de familie willen samenhouden en haar geschiedenis en erfgoed willen bewaren.

Het 3 stappenplan van Walsh voor sentimentele stapelaars

  • Stap 1. Stel een rangorde van belangrijkheid op. Besef het verschil tussen de WO II medailles van je grootvader en de betalingsbewijzen van zijn belastingsvorderingen. Hou de liefdesbrieven van je grootmoeder maar gooi haar intussen muf ruikende schorten, vergeelde gordijnen en jampotten weg. Met andere woorden: reduceer 10 propvolle dozen tot 1 box met werkelijk betekenisvolle spullen. Want niemand wil een huis vol overbodige spullen achterlaten.
  • Stap 2. Maak een muur vol familiegeschiedenis. Op de muur komen, al dan niet ingelijst, zaken die je ontroeren en je hart verwarmen als je ernaar kijkt. Foto’s van je geliefden bijvoorbeeld zoals de trouwfoto van je ouders of die van je opa in zijn moestuin of duivenhok. Een foto van je overleden broer of zus, uitgeweken vriend of vriendin, liefste huisdier of van de beste buren die je ooit had. Of die waarop je vader je leerde fietsen of jullie de kerstboom versierden. Maar ook de lievelingsrecepten van je moeder, je eerste haakwerkje of de tickets van die eerste film die je met je liefje ging zien. Gebruik je fantasie. Als je dat de doet zal je al de rest sneller kunnen loslaten.
  • Stap 3. Beperk het aantal creatieve maaksels van kinderen. Jonge kinderen zijn artistiek vaak zeer actief en fier op hun prestaties. Veel ouders/grootouders zijn dat ook, maar je kan niet alles bewaren. Daarom kan je 1 of 2 tekeningen/schilderijen met magneten op de koelkast hangen en die maandelijks vervangen door nieuwe. Waarbij uiteraard de oudere verdwijnen. Of je kan volgens Walsh een plexiglas op je keukentafel aanbrengen en daaronder 1 stuk per kind of kleinkind leggen dat je om de maand vervangt. Andere optie: je fotografeert de mooiste exemplaren van elk kind, brengt die onder in jaaralbums en laat de originelen dan stilletjes verdwijnen.

De koopjesjager

Meer vrouwen dan mannen zijn koopjesjagers. Ze verzamelen kortingsbonnen, koopjes en kunnen niet weerstaan aan 2 items kopen plus 1 gratis. Resultaat? Een overvolle ijskast, diepvries, kasten, kelder, garage, slaapkamer(s) en andere stapelplaatsen. De koopjesjager moet ooit de helft ( en vaak meer) van de aankopen weggooien wegens vervallen of nooit gebruikt. En zij of hij weet zelfs niet eens meer wat er precies gestockeerd werd. Er zijn alvast voldoende wc-papier, handdoeken, schoonmaak- en wasproducten, shampoos, pampers, kleine huishoud- en andere machines voorhanden. Voor meerdere jaren en voor meerdere gezinnen. De euforie van het binnenhalen primeert hier op wat dit doet met het huis, het gezin en de financiën.
Zijn voorbestemd om koopjesjagers te worden: huisvrouwen, gepensioneerden, vrekken en mensen zonder ander doel of hobby in het leven.

3 stappenplan van Walsh voor de koopjesverslaafden

  • Stap 1. Beperk aankopen die je niet direct nodig hebt. Voorzie slechts één, ja 1, wand in je kelder, garage of voorraadkast voor koopjes. Wees sterk en stop met kopen als die vol is.
  • Stap 2. Erken dat je er alweer bent ingetuind. Besef dat verkopers alles voorstellen als een “must have” of een superkoopje. Wat het vaak niet is. Maar intussen heb je het wel in huis gehaald. Voor de zoveelste keer.
  • Stap 3. Zoek en vind een nieuwe hobby. Probeer je vrije tijd op een meer creatieve of zinvolle manier door te brengen. Speel toerist in je eigen streek. Leer iets nieuws en schrijf je in voor een lessenreeks. Doe vrijwilligerswerk. Word lid van een vereniging. Breid je sociale kring uit.

Alle tips van Peter Walsh vind je hier:
https://www.bol.com/nl/p/it-s-all-too-much-workbook/1001004008203416/

Share.

Laat een reactie na