Hoe voedselverspilling voorkomen

0

Nooit eerder was er zoveel interesse in voeding als vandaag. En nog nooit werd er zoveel over gepraat en geschreven. Sterrenchefs en eetgoeroes benaderen zelfs de status van beroemdheden uit de film- en muziekwereld en zijn echte vips geworden.

Desondanks wordt er elke dag opnieuw voedsel verspild op grote schaal. Dit is een harde realiteit die ecologisch, ethisch en economisch gezien, amper te verantwoorden valt. Het is dus noodzakelijk dat groot en klein voldoende bewustzijn ontwikkelen om dit probleem daadwerkelijk aan te pakken.

Enkele cijfers inzake voedselverspilling

  • Ongeveer 70% van de Vlamingen beseft dat we moeite moeten doen om voedselverspilling te voorkomen.
  • Maar intussen verspillen de Vlamingen gemiddeld circa 37 kg voedsel per persoon en per jaar. In Nederland is dit circa 40 kg per persoon en per jaar. Vaak wordt het niet opgegeten voedsel wel nog gebruikt als dierenvoeding of belandt het op de composthoop.
  • In Europa gaat er jaarlijks zo’n 88 miljoen ton voedsel verloren, waarvan meer dan de helft in de huishoudens.
  • Wereldwijd gaat er jaarlijks 1,3 miljard ton voedsel verloren.

Oorzaken van huishoudelijke voedselverspilling

Gezien ruim de helft van de voedselverspilling in de individuele huishoudens gebeurt, moeten we het kwaad bij de wortel aanpakken. Daarom: waarom gaat er zoveel verloren in een doorsnee gezin? Hier volgen alvast een paar oorzaken:

  • Teveel voedsel aankopen.
  • Daardoor veel kans op bederf.
  • Teveel voedsel klaarmaken.
  • Teveel voedsel op het bord scheppen.
  • Geen zin meer hebben in een bepaald voedsel.
  • Niet weten hoe op de juiste manier met voedsel om te gaan.

Zo vermijd je voedselverspilling in jouw huis

Via bewuster winkelen.

  • Indien je er de tijd en moed voor hebt: stel een weekmenu op. Dit gaat niet enkel voedselverspilling tegen maar brengt ook structuur en regelmaat in je voedingspatroon.
  • Maak een boodschappenlijst. Check daarbij vooraf je koelkast en andere voorraadplaatsen.
  • Verwerk producten die nog slechts korte tijd houdbaar zijn in het weekmenu.
  • Gebruik verse producten in het begin van de week.
  • En hou je vooral aan je boodschappenlijst.

Via het beter bewaren van voedsel.

  • Probeer altijd eerst dat op te eten wat al het langst in de koelkast ligt.
  • Als er op voedsel staat TGT (= te gebruiken tot) betekent dit dat het voedsel niet meer veilig kan geconsumeerd worden na die datum.
  • Als er op voedsel staat THT (= ten minste houdbaar tot) wil dit zeggen dat het voedsel na die datum wel nog veilig kan opgegeten worden maar dat de kwaliteit van het product niet meer gegarandeerd wordt.
  • Als je niet zeker bent of iets nog veilig eetbaar is: ruik eraan, kijk ernaar en proef ervan.
  • Van zodra de verpakking geopend is, geldt de bewaardatum niet meer.

Bij het bereiden van de maaltijden.

  • Als je elke dag opnieuw vaststelt dat je teveel hebt gekookt en niemand de restjes opeet of lust, dan kan voedsel afwegen iets voor jou zijn. Het is een gewoonte die je snel in de vingers zal hebben en die dagelijkse overschotten voorkomt.
  • Je kan ook restjes gebruiken in een compleet nieuwe maaltijd. Want je kan eigenlijk nog alle kanten uit met overschotten vlees, vis of kaas. Of met een teveel aan aardappelen, rijst, pasta, groenten en fruit. Verwerk dit bijvoorbeeld in een omelet, maaltijdsoep, groentepaté, salade of stoofpotje. Als je zelf geen ideeën hebt voor restverwerking, kan je die vinden via de link onderaan deze bijdrage.
  • Gebruik meer van groenten. Een voorbeeldje? Het groen dat aan wortelen zit, bevat meer vitaminen en mineralen dan de wortelen zelf. Je kan het groen dus prima verwerken in een soep of fijngehakt in een slaatje mengen.

Meer info:
https://www.nice-info.be/
Tips voor het bewaren van voedsel
https://www.bol.com/nl/f/het-kliekjeskookboek-druk-heruitgave/30086394/
https://www.bol.com/nl/p/het-nieuwe-kliekjesboek/9200000016132542/

Share.

Laat een reactie na