Nee zeggen is vooral lastig voor de pleasers onder ons. Voor diegenen die het anderen zo graag naar de zin willen maken. Om aardig gevonden, geaccepteerd of gewaardeerd te worden door hen. Ben jij zo iemand? Dan weet je hoe moeilijk het is om dat gedrag te veranderen. Ook en vooral op het werk. Daarom volgen hier tips om “nee zeggen” op de werkvloer plus de bijhorende confrontatie, te vermijden. Maar uiteraard kan je dit advies gebruiken in elke situatie waarin er iets van je gevraagd wordt.
6 tips van Sarah Cooper om op het werk nee te zeggen zonder nee te zeggen.
Heb je een broertje dood aan categoriek “nee” zeggen wanneer er een beroep op jou wordt gedaan? De uitgekookte Amerikaanse schrijfster en duizendpoot Sarah Cooper adviseert in dit geval om volgende stappen te ondernemen. In de aangegeven volgorde.
- Tip 1: Zeg gewoon niets. Behoorlijk vaak verdwijnt de vraag als je er niet op antwoordt. Natuurlijk zal de vraagsteller je onbeleefd vinden, maar dat moet je erbij nemen. Blijf gewoon zen, zwijg en koester je in de zaligheid dat je geen nee hoefde te zeggen.
- Tip 2: Vraag om meer info. Indien de vraagsteller de vraag opnieuw stelt, vraag dan om meer info. Indien mogelijk, vraag dan 1) om uitgebreide info en 2) om info die moeilijk te verkrijgen zal zijn voor de vraagsteller. Het gebeurt vaak dat je daarna in dit verband niks meer hoort van hem of haar.
- Tip 3: Zeg: misschien! Stel dat de vraagsteller toch opduikt gewapend met de moeilijk te bemachtigen info waar jij om gevraagd heb. Zeg dan dat je erover zal nadenken. Geef hem of haar een duidelijke “misschien” of een duidelijke “ik moet erover nadenken”. Vervolgens is het aan jou om geen gevolg meer aan de zaak te geven.
- Tip 4: Zeg: “niet nu”. Indien de vraagsteller toch terugkomt na onbepaalde tijd en de vraag herhaalt, kan je zeggen dat het nu echt niet het juiste moment is. Omdat je momenteel teveel op je bord hebt. Wanneer hij/zij vraagt wanneer je meer tijd hebt, spreek dan een datum af in de verre toekomst. Waarna de vraagsteller het compleet zal vergeten, het zelf zal doen of er iemand anders mee zal belasten.
- Tip 5: Je zegt dat je hieromtrent zelf opnieuw contact met hem/haar zal opnemen. Dit is uiteraard een variant op tip 4 en tevens een geweldige manier om nee te zeggen. Leg uit dat je eigenlijk zo graag ja wilt zeggen op dit verzoek maar dat overmacht onder de vorm van teveel werk je er momenteel van weerhoudt. Voeg erbij dat je hem/haar zal contacteren van zodra er ruimte voor komt. Wat je vanzelfsprekend niet doet.
- Tip 6: Zeg ja. Geloof het of niet, maar volgens Sarah Cooper is “ja” zeggen de makkelijkste manier om “nee” te zeggen. Want 1) je maakt op dat moment de vraagsteller blij en 2) je maakt op hetzelfde moment ook jezelf blij omdat je toch zo’n goede werknemer bent. Kijk uit voor de angst die mogelijks snel zal opduiken wanneer je beseft dat je de klus nu echt moet gaan klaren. Het kan gebeuren dat je uiteindelijk helemaal niks doet en zowel de vraagsteller als jezelf teleur stelt.
Indien de bovenstaande stappen niet werken, blijft er maar één ding meer over en dat is: voldoende kracht verzamelen om beslist maar vriendelijk nee te zeggen. Zonder excuses aan te voeren die later toch zullen doorprikt worden en waarvoor jij je alsnog zal moeten verantwoorden. Sterkte!
Meer over “nee zeggen” vind je hier:
Durf nee zeggen
Grenzen stellen