3 eyeopeners omtrent pleasen

0

Pleasen betekent behagen. Heb jij ook de neiging om mensen te willen behagen? Om jezelf daarbij in allerlei bochten te wringen? Ja, om jezelf te verloochenen om het anderen toch maar naar de zin te maken? Weet dan dat je niet de enige bent. Veel mensen lijden eraan. Vaak onbewust. Want meestal ga je pleasen omdat je denkt dat het zo moet of dat het van jou verwacht wordt. Om iets (gedaan) te krijgen. Om iets te bereiken. Om erbij te horen, aanvaard te worden. Om iemand te zijn. Om vooruit te raken in het leven… Maar wist je dat dit zinloos geschipper jouw persoonlijk geluk en evolutie vaak belemmert?

Laat daarom liever de gedachte aan wie je denkt te moeten zijn los, en omarm wie je bent. Dat is althans het advies van Brené Brown.
Brené Brown is een 54-jarige hoogleraar maatschappelijk werk aan de University of Houston in de Amerikaanse staat Texas. Gedurende de laatste 20 jaar bestudeerde ze moed, kwetsbaarheid, schaamte en empathie. Ze is tevens de auteur van 5 New York Times bestsellers waaronder: “De kracht van kwetsbaarheid”, “Sterker dan ooit” en “Durf te leiden”.

Hier volgen 3 eyeopeners omtrent pleasen

Eyeopener 1: Je kan nooit iedereen pleasen, hoeveel moeite je ook doet.
Dat is de waarheid. Je kan niet bij iedereen in de smaak vallen. Onmogelijk. Daarvoor zijn mensen te verschillend. Je kan bijvoorbeeld als een lekkere roomsoes zijn, maar er zijn nu eenmaal mensen die niet van roomsoezen houden. Punt. En daar sta je dan. Er lopen ook mensen rond waar je nooit genoeg kan voor doen. Of zij die zich enkel focussen op je negatieve kanten en de positieve niet eens lijken op te merken. Mensen die enkel nemen, maar nooit geven. Al de moeite die je hier dus investeert, is moeite voor niks en laat je dodelijk vermoeid achter. Want aan pleasen hangt wel degelijk een prijskaartje vast. Eentje dat jij uiteraard moet betalen. Met bloed, zweet, tranen en kostbare energie. Maar dat ervaar je slechts na onbepaalde tijd. Laten we die tijd je leertijd noemen.

Eyeopener 2: Jezelf durven zijn, levert uiteindelijk de beste resultaten op.
Anderen willen tevreden stellen, betekent ook dat jij vaak jouw gevoel en jouw wensen moet opzij zetten. Je onderdrukt je persoonlijke behoeften ten voordele van de wensen van een ander. Je wist jouw verlangens dan als het ware uit om tegemoet te komen aan die van een ander. Soms moet je dat wel es doen, net als iedereen trouwens, daar niet van. Maar indien dat de manier is waarop je doorgaans in het leven staat, zit je fout. En wel om volgende redenen:

  • 1) Mensen houden meestal van iemand met een eigen mening en hebben er respect voor.
  • 2) Jij komt al pleasend niet meer aan je eigen leven en/of de verwezenlijking van jouw wensen toe.
  • 3) Je gedraagt je niet als hij of zij die je diep vanbinnen echt bent. Met andere woorden: je bent jezelf niet trouw en doet je anders voor dan je bent. Op die manier geef je anderen een vertekend beeld van jezelf.
  • 4) Daardoor trek je mensen aan die je geen deugd doen, niet bij je passen, continu over je heen lopen en je uiteindelijk geen geluk brengen.

Eyeopener 3: jij en enkel jij, kan iets aan deze situatie veranderen.
Jij alleen kan zeggen: nee dat doe ik niet (meer) of ik weiger dit spelletje nog verder te spelen. Durf je grenzen aan te geven en nee te zeggen. Jij alleen kan opkomen voor jezelf. Zonder schuldgevoel. Omdat je niemand iets hoeft te bewijzen. Omdat er niets te bewijzen valt. Je bent immers helemaal oké zoals je bent. Toch?
Neemt iemand je niet zoals je bent? Geen probleem. Dat is immers de ander zijn of haar volste recht, zijn of haar keuze. Net zoals het jouw volste recht en keuze is een eigen mening te hebben en te zijn en te blijven wie je bent. En de ander en jezelf te aanvaarden zoals jullie zijn. Pas dan zul je de juiste mensen kunnen aantrekken en ontmoeten. En dat hoeven er niet eens zoveel te zijn. Omdat echte vrienden en echte gelijkstemde zielen, niet zo dik gezaaid zijn.

Bekijk ook:
Grenzen stellen
Zo word je assertiever
Durf nee zeggen
https://www.bol.com/nl/p/de-kracht-van-kwetsbaarheid/9200000010046942/
https://www.bol.com/nl/p/sterker-dan-ooit/9200000071380303/

Share.

Laat een reactie na