Thuiskomen in jezelf

0

Voel jij je soms ook onrustig en onvoldaan? Omdat die toffe job (alweer) net aan je neus voorbij ging? Omdat de afwezigheid van de juiste partner in je leven zwaar begint te wegen? Omdat je de eindjes maar moeilijk aan elkaar kan knopen? Omdat je vruchteloos op zoek bent naar de ideale woning met een net iets te krap budget? We hebben het allemaal op een bepaald moment op één of andere manier meegemaakt. Maar je kan ook met betere kaarten spelen. Jawel. Het is mogelijk dat jij wel de ideale partner, woonst en/of baan hebt. Dat jij goed en zorgeloos kan leven. Dat je zelfs bijna alles mooi voor elkaar hebt. En toch…

Toch openen we elke ochtend onze ogen, komen we ons bed uit, wassen en kleden we ons aan, proberen we gezond te ontbijten en onze tanden te poetsen. Tussendoor praten we wat bij met onze huisgenoten. Maar intussen vertoeven onze gedachten meestal elders. Bij de zaken die we gisteren al hadden moeten doen en bij de telefoontjes die we vandaag zeker moeten plegen. Of bij die belangrijke afspraak op de agenda. En terwijl we de kinderen (of ons huisdier) aanporren en naar de garage lopen, denken we aan dat extra stuk taart dat we gisteren beter niet meer hadden gegeten of vandaag wel lekker zullen eten. Of we denken aan hoe anders ons leven er zal uitzien van zodra we gewicht verloren zullen hebben, die zuurverdiende promotie krijgen of een meer opwindende partner zullen ontmoeten.

Anders gezegd: bijna elke minuut van ons leven denken we aan zaken die voorbij zijn of aan zaken die nog moeten komen. Intussen gaat het huidig moment quasi volledig aan ons voorbij. Het is zo’n beetje als een 3 sterrendiner naar binnen werken terwijl je tegelijk telefoneert en TV kijkt. Eens het maal beëindigd, weet je zelfs niet meer hoe het smaakte omdat je aandacht elders zat.

Dit gebrek aan aandacht voor het huidige moment leidt tot een enorme spirituele honger die we niet eens precies kunnen benoemen. Onze onrust/ontevredenheid wijten we dan aan tal van zaken buiten ons. Zaken die we niet hebben, terwijl de werkelijkheid zich onverstoorbaar minuut na minuut voor onze neus ontvouwt. We blijven geloven dat het najagen van het volgende belangrijk doel – toffere baan, juiste partner, trendy woning, perfecte zomeroutfit, verre reis, marathon lopen – die onbenoembare honger zal kunnen stillen. Wat natuurlijk ook kan gebeuren, maar helaas is de aanvankelijke bijhorende voldoening steeds van korte duur. Omdat we keer op keer merken dat het stillen van deze honger niets te maken heeft met meer verwerven, maar wel met aandacht hebben voor wat we al hebben en wie we al zijn.

Deze moeilijk te definiëren honger blijkt uiteindelijk inderdaad een gemis te zijn. Maar een ander soort gemis dan we doorgaans denken. Het betreft hier het missen van ons eigen leven. Het gaat over het juiste voedsel (emotioneel en/of fysiek) vlak voor onze neus hebben en niet in staat zijn het te proeven omdat onze aandacht voortdurend elders vertoeft. En vaak alle kanten op vliegt. We lopen immers allemaal hongerig rond op jacht naar één of meerdere bijna onbereikbare doelen. Intussen missen we dat wat ons rustig kan maken: meer en vaker aanwezig zijn in ons eigen leven.

Veel mensen zullen bij het lezen van deze woorden niet blij worden. Omdat ze het wat simpeltjes vinden. Goethe wist het al toen hij zei “Het ergert de mens dat de waarheid zo eenvoudig is”. Maar nu terug naar jou. En wat met mijn 2 kleine kinderen zal je misschien denken. Of wat met mijn waardeloze relatie? Mijn onderbetaalde baan? Mijn super stresserende baan? Mijn hulpbehoevende (schoon)ouders? Die vervelende/luidruchtige buren? Mijn leeg spaarvarken? Mijn chronische aandoening?  Mijn ellendig pensioen? Hoe kan ik aanwezig zijn in mijn leven zoals het is, als dat leven me zeker niet happy maakt? Goeie vraag! Prima vraag zelfs.

Het antwoord daarop is dat je er best aan doet het eens uit te testen. Stap voor stap. Omdat jij de enige bent die “aanwezig zijn in jouw leven” voor mekaar kan brengen. Het is trouwens een eigenschap die we allemaal bezitten omdat we ermee geboren worden. Het wordt ook “leven in het nu”, genoemd. Maakt niet uit waar jij je bevindt en er zijn drie niveaus bij betrokken: lichaam ziel en geest.

Oefening om met je aandacht meer bij en in je lichaam te zijn

Hier volgt dan ook een eenvoudige maar effectieve oefening om met je aandacht meer bij en in je lichaam te zijn. Ze helpt alvast meer evenwicht en rust creëren in jezelf. Het alternatief, actief zijn in je gedachten, is geen optie. Velen onder ons zijn vanzelf te actief bezig in hun hoofd en zoals we allemaal weten kan dat tot een burn-out leiden. Of mensen zelfs gewoon overstuur tot gek maken. Omdat er geen patroon in die gedachten zit. Ze flitsen immers van je favoriet huisdier toen je 6 was over je onlangs mislukte relatie tot wat je gaat zeggen tegen degene die je gisteren beledigd hebt. Als je probeert je gedachtegang te volgen, raak je hopeloos verstrikt in fantasieën, wrok, spijt en te voorziene teleurstellingen. In dit energie rovend gebied is er geen houvast, en het blijft moeilijk om vandaar terug te keren naar wat je op dit moment aan het doen bent. Je vraagt je aan het eind van de dag en/of zelfs aan het eind van je leven dan ook af waar jijzelf al die tijd gebleven bent. En het antwoord is uiteraard: verdwaald in je gedachten.

Dit is de oefening: Focus je aandacht ’s ochtends, vooraleer uit bed te stappen, op je rechtervoet. Voel en beweeg je tenen, voel je enkel, voetzool en bovenkant van je voet. Ga verder met je hiel, scheenbeen, onderbeen, knie en laat je aandacht verder glijden naar je dijbeen en heup. Van je heup spring je naar je rechterhand, vingers, elleboog en zo verder tot aan je rechterschouder. Spring van je rechter- naar je linkerschouder en werk in omgekeerde richting tot je via je heup bij je linkervoet belandt.

Dit alles hoeft slechts 5 minuten te duren. Probeer vervolgens telkens je eraan denkt in de loop van de dag, je armen en benen even te voelen. Enkele seconden volstaan daartoe. Volgens Geneen Roth die continu actief is op Oprah.com, zal dit je helpen om vaker te landen in je lichaam, Geneen Roth, een bekende eetgoeroe en succesauteur, probeert het zo’n 100 maal daags te doen. Roth beweert dat het haar niet enkel helpt te aarden maar dat het haar ook telkens terug naar het huidig moment én dus terug bij de zaak brengt. Het houdt haar alerter, meer bij de pinken. Ze zegt dat ze voelt hoe ze daardoor steeds steviger en evenwichtiger in het leven komt te staan.

Want wanneer je in het huidige moment blijft, mis je niets. Het lijkt zelfs alsof de tijd uitgerekt wordt. Oorzaak daarvan is dat onze immer drukke, bezorgde gedachten even stil worden gelegd. Wanneer je leert zoveel mogelijk bij of in het moment te blijven lijkt een dag wel een week te zijn, een week wel een maand. Je nieuw bewustzijn lijkt je meer tijd te schenken. En het zorgt ervoor dat jouw lijf, jouw huis, je plek in het leven die je al jaren probeert te veranderen, eigenlijk best wel een geweldige plek is om te vertoeven.

https://www.bol.com/nl/p/self-acceptance-project/9200000046404063/

Share.

Laat een reactie na