Het recht op ongelukkig zijn

0

Mogen wij ongelukkig zijn? Mogen wij regelmatig en ongegeneerd een dip induiken? Futloos dobberend en zwalkend op een zee van negatieve gedachten en gevoelens? Daar kunnen we enkel volmondig ja op antwoorden. Iedere mens heeft het volste recht om zich op tijd en stond ongelukkig tot zelfs diep ongelukkig te voelen. Zeker in coronatijden.

Volgens Dirk De Wachter zijn we te obsessief bezig met geluk. Psychiater Dirk De Wachter is professor aan de KU Leuven en auteur van succesvolle boeken zoals “Borderline Times” en “Liefde. Een onmogelijk verlangen”. Hij zegt: ‘We willen zo nodig dat alles altijd leuk, leuk, leuk is, en dat lijkt me een vergissing. Je slecht voelen behoort tot de “gewonigheid” van het leven, niet altijd en overal, maar af en toe is het heel normaal. Verdriet hebben is geen psychiatrische afwijking.’

Het leven is geen rechte lijn maar een golfbeweging

De sociale media, Facebook voorop, tonen vooral de mooie plaatjes, het zuurtjeskleurig sprookje… En dat terwijl het leven een aaneenschakeling is van ondulaties. Gunther Neefs mag dan wel zingen: het leven is geen cirkel maar een lijn, maar dit dient hier wel even bijgesteld te worden. Want het leven blijkt uiteindelijk een golfbeweging te zijn waarin hoogtepunten en dieptepunten elkaar afwisselen. Elke normale evolutie is opgebouwd uit hoogten en laagten, pieken en dalen, vooruitgang en terugval. Dat geldt niet enkel voor eb en vloed, voor de seizoenen, beschavingen en de economie, maar evengoed voor ons welbevinden. Geen geluk zonder ongeluk dus, want er is geen groei en inzicht zonder ongeluk. Geen verbetering en vooruitgang zonder ongeluk. Omdat lijden loutert. Maar dan in de zin van uitzuiveren en uitzoeken. Want waarom ben je ongelukkig en waar komt dat gevoel vandaan? Kan je het benoemen? Hoeveel lagen houden zich onder dat eerste gevoel schuil en kan je die gevoelens ook telkens benoemen? Als je die lagen verder af pelt zoals de rokken van een ui tot je enkel nog de kern van het probleem overhoudt, wat zie en wat voel je dan? En dan is de hamvraag: hoe ga je met die realiteit om? Wat is jouw reactie erop? Want je kan de klok niet terugdraaien. Vaak kan iets zelfs gewoon over je heen worden gegooid. Het overkomt je, weet je wel. Punt. Je kan dus die realiteit niet veranderen. Je kan enkel de manier waarop je ermee omgaat, veranderen.

Verandering is altijd mogelijk

Verandering is immers altijd mogelijk omdat het leven één immense reeks veranderingen is. Elk moment van ons leven is uniek.

Geluk en ongeluk zijn tweelingzusjes

Geluk en ongeluk zijn tweelingzusjes die om beurten op het voorplan komen in ons leven. Gelukkig zijn is moeiteloos mee stromen met het leven, in harmonie trillen met wat in en buiten ons leeft. Geluk kent geen geschiedenis. Omdat het vervulling in zich draagt. Ongeluk daarentegen is het tegengestelde. Het is een periode waarin de harmonie in onszelf en/of om ons heen, verstoord is. Ongeluk of disharmonie is een immense energierover op elk vlak. Materieel, financieel, fysiek en emotioneel. Maar uiteraard is ook ongeluk een energie. Een energie die in staat is talloze boeken, films, liedjes, nieuwsberichten, duidingsprogramma’s en wachtkamers van dokters en therapeuten te vullen.

Blijf streven naar herstel van je innerlijke harmonie

Voel je dus complexloos ongelukkig maar probeer met dat gevoel actief aan de slag te gaan. Ga op zoek naar de bron van het onevenwicht en treed er mee in verbinding. Je reacties in het oog blijven houden en die indien mogelijk bijstellen, zal het herstel van de harmonie in jezelf en dus in je leven, bevorderen. Maar we geven toe dat dit vaak één van de moeilijkste opdrachten ter wereld is. Daarom: laat je maar effe gaan en zeer belangrijk: heb intussen voldoende geduld met jezelf. Alvast sterkte gewenst.

Meer lezen van Dirk De Wachter
https://www.bol.com/nl/p/de-kunst-van-het-ongelukkig-zijn/9200000114281372/
https://www.bol.com/nl/p/borderline-times/1001004011852938/
https://www.bol.com/nl/p/de-wereld-van-de-wachter/9200000107730285/

Share.

Laat een reactie na