Ghosting gebeurt waarin iemand een vriend/in of date (herhaaldelijk) wil contacteren en merkt dat de betrokkene alle contact verbreekt. Een woordje uitleg ontbreekt hier uiteraard altijd, zodat mensen met veel vragen blijven zitten. Bij dating kan het profiel zelfs compleet van de datingsite verdwenen zijn. Het lijkt dus alsof de ander van de aardbol verzwolgen is. Je weet ook meteen waar je precies aan toe bent met die persoon. Je bestaat als het ware niet meer voor haar of hem. Ghosting staat voor onverschilligheid, de tegenpool van liefde.
Ghosting is er al altijd geweest. Vroeger waren het louche figuren die plots verdwenen. Met het geld of goed van de ander. Of mannen die met de noorderzon vertrokken nadat ze (alweer) een vrouw zwanger hadden gemaakt. Wat overigens vandaag nog steeds gebeurt. Maar ghosting heeft zich natuurlijk ook uitgebreid naar de sociale media. Onder een iets andere vorm, maar het komt uiteindelijk op hetzelfde neer: het contact wordt zonder pardon eenzijdig verbroken. Je gsm nummer kan geblokkeerd worden en op Facebook word je ontvriend. Natuurlijk is deze realiteit ook terug te vinden op datingsites waar mensen elkaars profiel probleemloos kunnen blokkeren. 50% van de datende mensen is al eens het slachtoffer geweest van ghosting. Maar, 50% van de daters geeft ook toe al dader geweest te zijn in een ghostingverhaal.
Waarom datende mensen aan ghosting doen
- Meestal omdat het lopend datingcontact op een ontmoeting afstevent. En men dus bang is om al dan niet te vinden wat men hoopt te vinden. Waarna het menens wordt of op een dikke teleurstelling uitdraait. Dit zijn vaak 2 opties die men niet aantrekkelijk vindt. Omdat degene die aan ghosting doet enkel een plezant tijdverdrijf, luisterend oor of pikanterietje voor ogen heeft.
- Uit egoisme. Hij of zij heeft er genoeg van en besluit, zonder aan de ander te denken, dat dit de veiligste, snelste en elegantste manier is om het contact te beëindigen.
- Omdat hij of zij denkt een vettere vis ontdekt te hebben en zich daarop gaat focussen. Lukt dit niet dan komt het profiel (al dan niet aangepast) weken of maanden later opnieuw boven water.
- Omdat het een veilige manier is om iemand te dumpen. Er komt geen verlies bij kijken, gezien er niet geraakt wordt aan het privéleven van de dumper. Want degene die aan ghosting doet verliest bij deze gang van zaken geen vrienden, familie of andere of waardevolle connecties.
Het effect van ghosting op hij of zij die geghost wordt.
- Indien er reeds 1 of meer live ontmoetingen zijn geweest en men daarna zonder enige reden het slachtoffer wordt van een ghosting, kan dat pijnlijk tot zelfs traumatisch zijn. Zeker indien tijdens de laatste date niets erop wees dat er een haar in de boter zat.
- Heeft men elkaar nog nooit live ontmoet? Ook dan kan het slachtoffer zich vernederd, verraden en/of teleurgesteld voelen. Zeker indien de gedumpte persoon een eerder zwak zelfbeeld heeft.
- Heeft iemand een ander geghost en heeft hij of zij het lef het slachtoffer een tijd nadien opnieuw te benaderen met een zwak of doorzichtig excuus? Je kan als slachtoffer terecht woedend worden maar doet er best aan niet te reageren op het verzoek van de ander. Wees verstandig en laat het stil blijven aan jouw kant. Zo geef je het ettertje een koekje van eigen deeg.
Hoe dan ook, het slachtoffer van een ghosting kan zich zorgen maken. Zeker indien het datingprofiel blijft bestaan op de site en er niets meer beweegt. Dat niet bewegen kan slechts schijn zijn. Het is immers mogelijk om verder actief te zijn op de site zonder gezien te worden. Maar wat indien de ander een ongeval heeft gekregen? Of intussen overleden is of een erge ziekte heeft? Allemaal vragen die vanzelfsprekend onbeantwoord blijven. Het slachtoffer blijft hier dus met heel wat vragen achter. Want het leek immers best goed te gaan. Wat is er dan gebeurd? Daar is meestal maar één juist antwoord op te verzinnen: ghosting.
Nog info omtrent daten
Waarom daten een snelweg naar zelfkennis is