De coronaplaag: een tijd van nieuwe inzichten

0

Corona alias Covid-19, kan en zal zo goed als zeker ons leven gedurende een onvoorspelbare tijd overhoop gooien. Bovendien is deze onzichtbare vijand sterk en meedogenloos en holt hij de mens en de hele maatschappij van binnenin uit. Want het virus spaart niemand en daar kan zelfs een bom duiten weinig aan veranderen. Maar hoe verwoestend en ontwrichtend dit virus ook is, zelfs deze medaille heeft een keerzijde. En die keerzijde is dat velen onder ons een ander, ruimer bewustzijn zullen ontwikkelen omtrent mensen en dingen. Want hoe je het draait of keer: corona opent de ogen van hen die zien willen.

Dit leert de aanval van Covid-19 ons

  • 1) Nu blijkt dat er maar een paar dingen echt belangrijk zijn in het leven en wat die zijn moet ieder voor zichzelf uitmaken.
  • 2) De globalisering is een feit en kan maar moeilijk meer teruggedraaid worden. We beseffen meer en meer dat de hele wereld een lappendeken is, één pot nat en dat we dus met zijn allen in het zelfde schuitje zitten. Dat voorlopig -of is het meestal- wat stuurloos ronddobbert.
  • 3) We beseffen hoe ons leven er van de ene minuut op de andere helemaal anders kan uitzien. Geheel buiten onze wil om, Met andere woorden: we houden de touwtjes van wat ons overkomt zelf niet in handen. Wat we vaak niet doorhebben. Zoveel mogelijk genieten dus. Bewust genieten. Van elke dag, elk uur, elk moment en dankbaar zijn omdat dit nog kan.
  • 4) We beseffen nu pas hoezeer we allemaal van elkaar afhankelijk zijn. Hoe alle schakels in de maatschappij er broodnodig zijn om ons een comfortabel leven te garanderen. Als de complete zorgsector, de vuilnismannen, bakkers, winkelbedienden, pompiers, agenten, vrachtenchauffeurs, krantenjongens, voedselleveranciers, poetshulpen, apothekers, de geneesmiddelenindustrie, de media en ga zo maar door er de brui aan geven, staan we gewoon nergens meer. Nergens. Door dit besef gaan we letterlijk en volledig terecht elk beroep en dus elke mens meer waarderen. We merken nu hoe iedereen zijn/haar taak vervult in het leven. Hoe bescheiden die taak ook mag lijken. Ze moet ingevuld worden, zo niet dreigen we in een complete chaos te verzanden.
  • 5) We beseffen dat elk van ons zijn/haar verantwoordelijkheid moet opnemen, zijn/haar steentje moet bijdragen en de uitgevaardigde richtlijnen moet volgen. Dat elk van ons in het belang van iedereen moet denken en handelen. We zijn maar zo sterk als onze zwakste schakels zijn.
  • 6) Deze coronatijd brengt tegelijk het beste en het slechtste in mensen naar boven middels de creativiteit en de inventiviteit die pieken. Mensen blijken onvoorstelbaar veerkrachtig en vindingrijk te zijn. In het goede en in het kwade.
  • 7) Sinds de terreur van corona is het duidelijk geworden dat iedereen die het maar even kan, zijn/haar 5 minuten beroemdheid opeist en meepikt. Omdat mensen nu eenmaal gedijen bij gezien en gehoord worden.
  • 8) We beseffen nu dat het anders kan. Dat het met minder kan. Dat het allemaal trager, eenvoudiger en lokaler kan en moet.
  • 9) We beseffen dat elk van ons zichzelf sterker kan maken door dag na dag onze eigen mentale en fysieke veerkracht te versterken. Door dag na dag de eigen immuniteit slash weerstandsvermogen te verbeteren. Of dat althans te proberen, onder het motto: beter voorkomen dan genezen.

Er is tot dusver van geen enkel voedingsmiddel bewezen dat het beschermt tegen het coronavirus. Gezonde eet- en leefgewoonten daarentegen kunnen je weerstand versterken.
Let wel: een goede weerstand kan evenwel geen besmetting voorkomen, maar het kan de gevolgen van een besmetting wel beperken. Zo werd bijvoorbeeld geconstateerd dat het sterftecijfer bij rokers na een coronabesmetting hoger ligt dan bij niet-rokers.

De visie van immunologie-expert Daniel Davis omtrent onze weerstaand

Daniel Davis is hoogleraar immunologie aan de Universiteit van Manchester. Hij ontving meerdere prijzen voor zijn onderzoek en boeken, waaronder “Immuun”. Deze man is dus de aangewezen autoriteit om ons te vertellen wat we kunnen doen om ons immuunsysteem gezond te houden.
Volgens Davis is het bezit van een sterke weerstand meestal een kwestie van genetische aanleg.
Kunnen we dan echt niets zelf doen?
Jawel, beweert Davis want je kan je afweersysteem altijd versterken. Ons afweermechanisme is volgens deze prof trouwens zo’n ongelooflijk wonderlijk systeem, dat het qua complexiteit uniek is in het heelal.

4 tips van immunoloog Daniel Davis om onze weerstand te versterken

  1. Vermijd chronische stress die de aanmaak van het hormoon cortisol garandeert wat ons immuunsysteem dus ook chronisch verzwakt/ondermijnt.
  2. Zorg ervoor dat je voldoende en regelmatig slaapt.
  3. Ga elke dag een half uur naar buiten. Langer, is warm aanbevolen.
  4. Eet matig, gezond en vezelrijk.

Ja, beste bezoeker, zo verrassend simpel is het. En het ergert de mens dat de waarheid zo eenvoudig is, zoals Goethe het 220 jaar geleden al zei.

Ook goed om weten:
Ga je verkoudheid te lijf met onze tips
Beter eten houdt je gezonder

Share.

Laat een reactie na