In de vorige bijdrage hadden we het over een sluipend en slopend gif. Meer bepaald over de toegevoegde geraffineerde suikers die in ALLE kant-en-klare voeding (vaak rijkelijk) aanwezig is. En het gaat hier van de broodjes bij je bakker, over je vertrouwd blikje cola of bier tot de brik soep en/of de kant-en-klare maaltijd die je in de microwave opwarmt. En natuurlijk over de ketchup of mayo die jij er nadien bij doet.
Wil je hier iets aan veranderen?
Meteen fanatiek alle suiker uit je voeding schrappen, leidt nergens toe. Het toont enkel aan dat je deze uitgekookte vijand ferm onderschat. Kick liever langzaam af van suiker. Dan vermijd je cold turkey en een hoop jojo effecten. Doe het bijvoorbeeld zo:
1) Probeer zo vaak mogelijk zelf te koken en bereidingen te maken vertrekkend van verse (streek)producten.
2) Lees eerst aandachtig de etiketten van wat je koopt. De ingrediënten staan gerangschikt volgens hoeveelheid. Staat suiker bijvoorbeeld op de 2de plaats? Reken maar dat er dan nogal wat suikers in het voedsel of de drank verwerkt zitten. Staat suiker op de 7de plaats, dan is het aandeel suiker al minder groot.
3) Stap eerst over op de betere, meer volwaardige en natuurlijke suikers.
Denk daarbij aan volgende suikerbronnen: melasse, kandij, honing (tot circa 1850 het enige zoetmiddel in onze contreien), ahornsiroop, agavesiroop, gedroogde vruchten, ingedikt of gewoon appelsap of ook nog gestoofde zoete vruchten. Gebruik er steeds minder van zodat je suikergewenning afzwakt.
De vele schuilnamen van suiker
Besef echter dat suiker heel veel namen heeft. Namen waarachter het zich verschuilt. Je vindt dus niet gewoon het woord “suiker” op het etiket. Daarom komt het erop aan de schuilnamen van suiker te herkennen op het etiket dat je aan het lezen bent.
Als je dus één van de volgende woorden op een etiket ziet staan, weet dan dat je hier met suiker onder één of andere vorm te maken krijgt.
Zoals bijvoorbeeld:
Glucose of glucosestroop, fructose of fructosestroop, glucose-fructosestroop, maltodextrine, maltose, dextrose, sucrose, melasse, sacharose, moutstroop, rijststroop, kandijstroop, invertsuiker, ahornsiroop, agavestroop, nectar, stevia, xylitol, honing, karamel ofte gebrande suiker. Plus alle soorten diksappen of fruitconcentraten.
Volgende producten bevatten meestal toegevoegde suikers
Dat snoep, desserten, koekjes, ontbijtkoeken en taart stijf staan van de suiker, weten we allemaal. Maar wist je ook dat suiker eveneens aanwezig is in volgende producten? Want, vooral geraffineerde suiker wordt onder meer toegevoegd aan: brood, sandwiches, muesli, granola en ontbijtgranen. Verder aan alles wat kant-en-klaar is. Van bonen uit blik over soep uit blik of brik tot sauzen, volledige maaltijden, babyvoeding, charcuterie, chips, ketchup,allerhande vleesvervangers, ham, worst en zelfs aan plakjes kipfilet. Maar ook aan plantaardige melkdrankjes (sojadranken, notendranken en granendranken), yoghurtdranken,yoghurt- en kaaspuddinkjes en vruchtensappen.
Over chemische zoetstoffen en lightproducten
Chemische zoetstoffen en lightproducten zijn te mijden omdat ze:
1) Op termijn je lijf en gezondheid kunnen schaden. Ze zijn zeker caloriearm, dat wel. Maar intussen werken ze, eens binnengekomen je lichaam en zoveel verfijnder als ze zijn, 3 tot wel 500 maal meer verzwakkend en degenererend dan gewone suiker en…
2) je hang en drang naar zoet steeds verder in stand houden. Met andere woorden: ze doen meer kwaad dan goed.
Ontdek hoeveel toegevoegde suiker er in deze populaire hapjes en dranken zit
Hier volgt een kleine greep uit populaire hapjes en drankjes die toegevoegde en/of verborgen suikers bevatten. Dit, om je een idee te geven van hoeveel suiker we in werkelijkheid meestal ongemerkt doorslikken.
We beginnen direct bij 3 klontjes omdat dit toch al een suikerbommetje is…
Bevatten 3 klontjes suiker:
Melkschijfje Ferrero/28 gr., 1 glas/brikje Alpro drink vanille, Danoontje aardbei knijpzakje, 1 croissant, 1 handje zuurtjes, muisjes of beertjes, 1 glas Lipton Ice tea.
Bevatten minstens 4 klontjes suiker:
1 glas Ginger Ale, 1 glas Appelsientje, 1 glas Sprite, 1 potje Activia yoghurt (115gr), 1 zakje instant cappucino
Bevatten 5 klontjes suiker: 1 portie Chocomel original, 1 Yahoodrink, 1 glas Seven Up, 1 blikje Energy drink, 1 glas Fanta orange, 1 pakje Lidl Milbona aardbei drink, 100gr taart of gebak, 1 reep Mars, Sneakers, Milky Way, enz., 1 portie (100gr) taart of gebak.
Bevatten 6 klontjes suiker,
1 blikje Ice-tea, 1 glas Dr.Pepper, 1 glas Spa citroen, 1 glas of brik AH aardbei-yoghurtdrink, 1 flesje Vitaminwater.
Bevatten 7 klontjes suiker: 1 glas Schweppes bitter lemon, 1 blikje Seven-up, 1 blik Red Bull, 1 blik cola.
En ook nog…
1 diepvriespizza van circa 300 gr bevat 8 tot 10 klontjes suiker
In 1 glas witte/rode wijn zit telkens en minstens 1 klontje suiker.
1 halve liter tomatenkerchup bevat circa 40 klontjes suiker.
1 pak Kellogg’s Frosties van 375 gram bevat zo’n 50 suikerklontjes.
1 pak Kellogg’s Corn Flakes van 375 gram bevat circa 11 suikerklontje.
1 liter vanille ijs bevat zo’n 80 klontjes suiker.
Nog meer info omtrent suiker vind je hier: Waarom suiker onze zoetste maar ook sluwste vijand is
Suikervervangers: wat je erover moet weten
Brownies zonder suiker