Het leven is kort en onze energie kostbaar. En zo goed als zeker hoop ook jij op een relatie van geven en nemen, wederzijds engagement en vertrouwde intimiteit. Maar helaas… vaker dan we denken, investeert de ene partner beduidend meer in een relatie dan de andere. Eenvoudig gezegd: de een geeft vooral, terwijl de ander gewoon neemt. En het is meestal steeds dezelfde persoon die geeft en dezelfde die neemt. Of die het doodleuk op zich laat afkomen of zelfs over zich heen laat gaan…
Heb jij ook het gevoel dat je continu meer geeft dan je terugkrijgt? Met andere woorden: zit jij in een overwegend eenzijdige relatie?
Volgens dr.psycholoog Jill P. Weber, moet je in dit geval beseffen dat zo’n relatie negatieve gevolgen heeft voor je emotioneel én fysiek welbevinden. En dat het als een paal boven water staat dat jij je nooit veilig zal voelen in dit soort relatie. Intussen investeer je wel voortdurend tijd, gevoelens, energie en eventueel geld, om deze relatie te veranderen in iets wat ze nooit kan zijn of zal worden.
Bovendien creëert deze chronische toestand stress. Stress die angst, slapeloosheid, hyperventilatie, irritaties en een overheersend gevoel van onmacht en algemene frustratie kan teweeg brengen. Jij hebt hier schuld aan, jawel. Want jouw nodeloos verspilde energie zorgt ervoor dat deze lijdensweg langer duurt dan nodig. Daarom: druk asjeblief nu op de pauzeknop en neem tijd om je huidige relatietoestand grondig te overdenken. Zeker als je meerdere punten uit onderstaande lijst kan beamen.
20 symptomen van een eenzijdige relatie volgens dr.Jill P.Weber
- 1. Je voelt je eigenlijk nooit echt veilig en comfortabel in de relatie.
- 2. Je hebt vaak het raden naar de werkelijke motieven van je partner en spendeert uren om hier over na te denken.
- 3. Je hebt steeds de indruk dat je niet voldoet.
- 4. Je voelt je doorgaans leeg in plaats van opgeladen na elk contact met je partner.
- 5. Je geniet wel van het samenzijn met je partner maar daarna voel jij je alleen en eenzaam.Het wij-gevoel ontbreekt.
- 6. Je probeert de relatie tevergeefs naar een volgend niveau te tillen.
- 7. Je kan er jezelf niet toe brengen je ware gevoelens te delen met je partner.
- 8. Je hebt het gevoel dat vooral jij moeite doet om de relatie aan de gang te houden.
- 9. Juist omwille van al je geïnvesteerde moeite, ben je ervan overtuigd dat je niet zomaar uit de relatie kan stappen.
- 10. Deze relatie voelt aan als een wankel kaartenhuisje.
- 11. Je bent bang je partner te misnoegen of een conflict uit te lokken.
- 2. Het voelt alsof je zelfrespect rechtstreeks afhankelijk is van het voortbestaan van de relatie.
- 13. Je voelt telkens opnieuw dat je partner je niet (echt) kent en evenmin geïnteresseerd is om je te leren kennen.
- 14. Je zoekt excuses voor zijn of haar gedrag.
- 15. Je bent akkoord met deze onzekere relatie niettegenstaande je snakt naar meer intimiteit, verbondenheid en vastigheid tussen jullie.
- 16. Je maakt je altijd zorgen over wanneer jij je partner zal (kunnen) terugzien.
- 17. Deze frustrerende relatie neemt zoveel tijd in beslag dat je andere facetten van je leven verwaarloost.
- 18. Je groeit niet meer als persoon, je staat stil.
- 19. Je partner krijgt “de authentieke jij” niet te zien, omdat jij steeds op eieren loopt teneinde haar/hem niet te mishagen.
- 20. Communiceer je toch over wat je echt voelt en denkt, dan keert je partner de rollen direct om zodat jij het gevoel krijgt de oorzaak te zijn van alles wat scheef loopt in de relatie.
Is meer dan je lief is uit deze lijst van toepassing op jouw relatie? Geef toe, je bent echt meer waard dan dit. Stop dit relatiepatroon. Breek met die partner of zoek deskundige hulp.
Dit sluit aan bij dit thema:
Hoe herken je een foute partner(m/v)