Hou van wie het dichtst bij je is: je eigen lijf

0

Geneen Roth, boegbeeld van een nieuwe lichting life coaches, gelooft duidelijk in een andere aanpak dan de doorsnee begeleider. Bovendien is er het feit dat ze als tiener en twen continu worstelde met overgewicht, eetstoornissen en een laag zelfbeeld. Ze weet dus waarover ze praat en ze bekijkt de zaak ruimer. Van daaruit formuleert ze een boodschap voor iedereen die slanker,fitter en/of mentaal sterker wil worden. Kortom, voor de man of vrouw die beter in zijn of haar vel wil zitten.

Goed in je vel zitten

Goed in je vel zitten, begint met aandacht hebben voor je lijf en ernaar luisteren, aldus Geneen. En dan heeft ze het niet over het opmerken plus bestrijden van die aankomende dubbele kin, die lachrimpels, dat te loszittend velletje of die beginnende buik. Roth heeft het daarentegen over je lichaam naar waarde schatten of dat althans proberen. Niet door in te zoomen op of in paniek te raken over, een paar uiterlijke imperfecties. Over dat wat aan de buitenkant niet oké is volgens jou en/of het heersend ideaalbeeld.

Maak kennis met je lichaam

Roth benadrukt de noodzaak om je bewust worden van wat je lichaam de klok rond voor jou presteert. Wat het echt voor je doet. Aan de binnenkant dus. Aan die binnenkant van je lijf vinden elke seconde ruim 6 triljoen reacties plaats die allemaal verband houden met elkaar. Ja, 6 triljoen. En ter info: 1 triljoen is gelijk aan 1 miljard maal 1 miljard. Anders gezegd: het cijfer 1 plus 18 nullen. Je lijf is dus onophoudelijk en in de meest onvoorstelbare versnelling, volautomatisch en belangeloos in de weer voor jou. 24/24 en dit 7/7. Om je toe te laten te ademen, te eten en te verteren. Om jou de kans te geven te stappen,lachen,praten,koken,vrijen, afwassen,hoesten,fietsen of gras te maaien. Om te ruiken, te voelen, te smaken. Om een handvol gele krokusjes de kopjes te zien opsteken op de grens tussen winter en lente. Om de zon te zien op en ondergaan,de koekoek te horen roepen, je hand te laten glijden over de rug van je huisdier… enzovoort en zo verder…

Beleef het moment

Neem nou gewoon maar het dagelijks eten en proeven, zegt Roth. Denk aan de 10.000 smaakpapillen die op wonderlijke wijze op en onder je tong leven. En die je toelaten zowat alles te smaken en te proeven. Alles, ook chocolade 🙂 die voor velen één van de lekkerste dingen op aarde is.
Maar helaas, meestal zijn we zo druk bezig met ons te concentreren op calorieën en op wat we wel of niet mogen eten. Daarbij rest er geen tijd en ruimte meer om de smaak van wat we onszelf toch toestaan te eten, te proeven. Ofwel zijn we bezig met dat eeuwig multitasken. Eten wordt dan snel iets naar binnen werken terwijl we onze e-mails of Facebook checken, telefoneren, sms’en of lezen. Het is ook bijzonder moeilijk om volop te genieten van je heerlijk broodje martino als je vanuit je wagen voetgangers moet vermijden die kriskras over straat lopen. Maar door zoveel tegelijk te doen, mis je intussen eigenlijk alles wat je doet. Je mist het leven terwijl je er potverdikke middenin staat. Het is als aan een feesttafel zitten en jezelf tegelijk uithongeren.

Kijk verder dan je buitenkant

We zijn vooral druk bezig met de buitenkant van ons lichaam en onze uiterlijke verschijningsvorm en met wat daar allemaal fout zit. Intussen vergeten we de schitterende binnenkant van ons lichaam. Binnenkant, die de wetenschap nog maar mondjesmaat kan ontrafelen en begrijpen.
Roth vertelt hoe een jonge vrouw tijdens een workshop recht stond en zei: Niks buitenkant voor mij. Voor mij is mijn geest het belangrijkste. Vanbuiten zie ik er sproeterig, fors gebouwd en gewoontjes uit. Maar mijn verstand is snel en scherp als een speer, want ik studeerde recent met de grootste onderscheiding af aan de universiteit.
Maar ons verstand heeft een probleempje, legt Roth uit. Het bestaat niet indien er geen lichaam is. We hebben ons lichaam nodig om te denken en vervolgens om de plannen uit te voeren die rijpen in onze geest. Alles gebeurt in en via het lichaam. Want het is enkel middels dit gesofisticeerd instrument dat je kan dromen en dat je die dromen ook effectief kan waarmaken. Je lichaam is je huis en je thuis. En het is vaak moeilijk en oncomfortabel leven in een huis dat je continu ergert en waarin jij je niet goed voelt. Met alle daaruit voortvloeiende gevolgen.

Wees je allerbeste vriend dankbaar

Daarom: probeer de volgende keer dat je bepaalde lichaamsdelen met minachting bekijkt of je erover schaamt, inwaarts te gaan. Naar de binnenkant van je lichaam die meestal een kundig geoliede machine is. Om jou toe te laten er te zijn, zoveel mogelijk te genieten en je dromen waar te maken.
Zuig je longen vol zuurstof en wees dankbaar voor dit geperfectioneerd, zelfregulerend maatje dat jou elke seconde geeft wat het maar kan. En dat terwijl jij het al ontelbare malen op alle soorten manieren verkeerd behandeld hebt en genegeerd.
Daarom: omarm, respecteer en hou van je uniek en prachtig lichaam.
Omdat je lijf je huis en thuis is. Je slimste en trouwste dienaar, de klok rond. Je aller, maar dan ook allerbeste metgezel die het dichtst bij jou is.
Dit zegt Jean-Claude Van Damme erover: God heeft mij een fantastisch lichaam geschonken en het is mijn plicht om er zorg voor te dragen.

Meer info over ons lichaam vind je hier
Je lichaam: een realisatie om U tegen te zeggen
Het Watermantijdperk 2 (de visie van Ray Kurzweil)
https://www.bol.com/nl/p/vrouwen-eten-en-god/1001004010961601/

Share.

Laat een reactie na