Een wat vergeten winterdessert, inderdaad. Maar puur natuur en eenvoudig te maken. En meestal heb je het merendeel van de ingrediënten wel in huis. Ga je aan de slag? Het Blad helpt een handje!
Dit heb je nodig per persoon
- 1 appel. Kies voor een stevige, friszure soort. Denk aan Elstar, Pink lady, Jazz, Gala of Jonagold. Ook Granny Smith komt in aanmerking. Gebruik zo mogelijk, wat grotere appels.
- Vetstof naar keuze, en zeker wat boter.
- 1 beschuit
- Kaneel
- Notenpasta
- Rozijnen
- Honing of agavesiroop of ahornsiroop, enz.
Zo maak je het
- Was de appels en dep droog, niet schillen.
- Het moeilijkste lijkt hier: het verwijderen van het klokhuis. Er staat wel “lijkt”, want met behulp van een appelboor is het zo gepiept.
- Smeer een vuurvaste schotel in met boter, zonnebloemolie, notenolie, kokosolie of wat je maar wenst te gebruiken.
- Voorzie elk beschuitje van een laagje boter.
- Plaats het in de vuurvaste schotel.
- Plaats op elk beschuitje een appel.
- Bestuif de appeltjes met kaneel.
- Doe in de gemaakte opening een theelepeltje notenpasta, wat rozijntjes, een lepeltje zoetstof (zie hoger) en eindig met een klontje boter.
- Schuif in een voorverwarmde oven van 180° en laat circa 40 minuten garen. Alles hangt natuurlijk af van de grootte van de appels. Dus check vanaf 25 minuten garen regelmatig met een vork zodat de appels niet te zacht worden en ineenzakken.
- Gaar? Uit de oven halen en meteen opdienen.
- Een klad zure room smaakt er zeker lekker bij. Als je ervan houdt natuurlijk.
Tip
- Serveer dit ovengebakken appeltje met een kop munt- of verbena thee.
- Voor een feestelijke touch: bestuif de appels lichtjes met poedersuiker.
- Past ook prima bij kip of konijn. Uiteraard zonder poedersuiker of zure room.
Nog meer appelrecepten vind je hier: Supersnelle appeltaart en Rustieke appelcake
Meer over de appel lees je hier: De appel: rond gezond en hapklaar en 100 gr noten is gelijk aan 11 appelen