Ovenschotel Hete Bliksem

0

Hete bliksem is een oud, eenvoudig, eerlijk en voedzaam hoofdgerecht waarin aardappelen, appelen en vlees verwerkt worden. Drie producten die lokaal geproduceerd en aangekocht kunnen worden. Dit trio kan naast elkaar op een bord worden geserveerd, maar wij stellen je hierbij dit gerecht voor als ovenschotel. Het dankt zijn naam aan het feit dat het -door het vocht van de appels- heel lang warm blijft. En vandaar dus: hete bliksem! Ook kinderen lusten dit meestal wel.

Dit heb je nodig voor 4 personen

  • 6 stoofappelen (goudreinetten, cox of boskoop)
  • 1 kg bloemige aardappelen
  • 500 gr gemengd gehakt, kippengehakt, quorn of een andere vegetarische gehaktvariant
  • 2 fijngesnipperde uien
  • 2 eetlepels (riet)suiker, honing, agavestroop, ahornsiroop, appeldiksap … maak je keuze.
  • 1 theelepel fijngemaakte tijm
  • 2 eetlepels melk
  • 1 eetlepel chapelure, broodkruim of fijngewreven beschuit.
  • Boter, margarine of vetstof naar keuze
  • Peper, zout en nootmuskaat

Zo maak je het

  • De oven voorverwarmen ( 180°)
  • De aardappelen schillen, in stukken snijden en gaar koken in wat licht gezouten water. Daarna het overtollig water afgieten, de aardappelen tot puree stampen en vetstof naar keuze toevoegen.
  • Kruid de puree verder af met peper, zout en muskaatnoot. Zeker even proeven en dan opzij zetten
  • De appeltjes in blokjes of schijfjes snijden en samen met een bodempje water en de zoetstof in een steelpannetje doen. Heel even aan de kook brengen en daarna een 5 tot 10-tal minuutjes verder laten sudderen op de kleinste stand tot de appelstukjes zacht zijn. Opzij zetten.
  • Neem nu een pan, doe er wat vetstof in en stoof de fijngemaakte ajuin een 5-tal minuten aan.
  • Voeg er het gehakt bij en bak rul. Op smaak brengen met zout en de fijn gesnipperde tijm.
  • Neem een ovenschaal en vet die lichtjes in met een vetstof naar keuze.
  • Stort er nu eerst de zacht geworden appeltjes/appelmoes in. Daarbovenop komt het vlees en daarover gaat de puree.
  • Werk de puree af met broodkruim en verdeel er enkele klontjes boter over.
  • Haal de ovenschaal uit de oven van zodra de bovenkant goudbruin is.
  • Voor het opdienen, desgewenst versieren met een takje tijm.

 

En verder:

Je kan deze ovenschotel  1 tot 2 dagen vooraf maken en in de koelkast bewaren. Je hoeft hem dan enkel nog af te bakken op de gewenste dag.

Als het snel moet gaan kan je beroep doen op kant en klare appelmoes.

De ovenschotel invetten met vloeibare boter of met olijf- of koolzaadolie bijvoorbeeld, bespaart je een hoop geklieder.

Share.

Laat een reactie na