Zo krijg je meer energie in de lente

0

De bekende voorjaarsmoeheid slaat weer toe. Het tekort aan energie laat zich vaak voelen en hoe!  Evenals een verminderde weerstand met verkoudheden als gevolg. Lees hieronder hoe je energieker kan worden en blijven met onze tips. Anders gaan eten, in de bredere zin van het woord, werpt snel resultaten af. Omdat ons bloed en onze cellen immers continu vernieuwd worden.

De tol van de winter

Vier tot vijf maanden lang aten we teveel, te vet en te zoet en waren we bovendien wat vaker lui dan moe. Onze lever en gal zijn nu overbelast, terwijl ons organisme oververzadigd is. Dus rijst de vraag: hoe raken we de overtollige kilo’s plus de opgestapelde gifstoffen weer kwijt? Onze voorouders hoefden zich hieromtrent geen zorgen te maken. Hen werd van bovenaf opgelegd wat ze precies moesten doen. En dat was vasten. De vastenperiode in de katholieke kerk viel en valt immers nog steeds ongeveer samen met het begin van de lente. Al vastend werd het lichaam zacht gezuiverd. Ook vandaag blijft vasten effectief. Spreekt vanzelf.  Maar vasten is niet voor iedereen vanzelfsprekend of mogelijk.  Je raakt echter al een flink eind verder als je elke dag na 19u niks meer eet tot aan je volgend ontbijt.  Is eenvoudig maar effectief.

Begin bij je bord

Verstandig eten schenkt meer energie. Enkele vuistregels :

  • Eet minder, probeer het daarom met kleinere porties.
  • Beter weinig van het slechte eten dan veel van het goede.
  • Dat wat je niet (meer) eet is net zo belangrijk als dat wat je wél eet.
  • Eet langzaam, kauw goed. Schrokkers eten meer en dwingen hun spijsverteringsorganen tot het maken van overuren.
  • Eet nooit bij grote spanning, woede of verdriet. Ofwel eet je dan teveel of om het even wat ofwel misvalt het voedsel je nadien.
  • Kies voedsel dat bij jouw type past. (zie onderaan: het bloedgroepdieet)
  • Eet vooral basisvoedsel: groenten, granen, vlees, vis, eieren, fruit, kruiden, noten.
  • Vermijd zoveel mogelijk kunstmatig behandeld voedsel.
  • Kijk uit met een teveel aan suikers, minderwaardige vetten en eiwitten.

Wees selectief en voel je beter

“Anders gaan eten” moet je ruim bekijken. De waarheid is dat je niet enkel gevoed wordt door wat in je mond gaat. Je absorbeert ook via je huid en zintuigen. Want geef toe, een streepje van je lievelingsmuziek of een telefoontje van de juiste persoon doen vaak wonderen. Andere geluiden, ervaringen of contacten daarentegen kunnen je een slecht en zelfs vermoeid gevoel bezorgen. Daarom doe je er goed aan jezelf in de gaten te houden en selectief te zijn. Selecteren maakt je sterker.

Geef de macht over jezelf niet uit handen

Hou jezelf in de gaten en ontdek welke mensen, activiteiten, plaatsen en situaties je van je stuk brengen. Vermijd ze. Weiger om de macht over jezelf uit handen te geven. Bescherm jezelf, verzorg jezelf. Voed je daarom bewust met het positieve, het opbouwende. Probeer je, indien mogelijk, vooral te omringen met mensen van wie je houdt en omgekeerd. Doe voldoende moeite om te wonen in een huis en omgeving die je bevallen. Probeer een zinvolle, bevredigende baan of activiteit te bemachtigen. Tank bij in je vrije tijd via één of meerdere hobby’s.

Gedachten zijn krachten

Alles wat vorm krijgt, is het resultaat van gedachten en ideeën. Een stoel, een lift, een studie, maar ook heel veel van wat er in je leven gebeurt. Gedachten zijn krachten, maar jij blijft de bouwmeester. Daarom, waak over de kwaliteit van je gedachten. Dat kan maar als je je bewust wordt van die gedachten. Als je je bewust wordt van de beddingen waarin je gedachten steeds opnieuw verzeilen. En waaruit ze zich maar niet kunnen bevrijden. En jij dus evenmin. En daarom:

Probeer alert te zijn

Tracht wakker en alert te zijn, graag voor de volle honderd procent. Probeer daarom je aandacht te richten op het heden, op het hier en nu. Wat gebeurt er nu, op de plek waar jij je bevindt? En vooral: wat is jouw reactie hierop? Hoe voel je je daarbij? Kan je de zaak ook objectief bekijken, alsof het hele gebeuren je beste vriend/vriendin overkwam? Dit klinkt bedrieglijk eenvoudig, maar is o zo verschrikkelijk moeilijk. Toch kan deze gerichte aandacht het begin zijn van een positieve kentering. Probeer het eens en ontdek tot welke nieuwe ontdekkingen, inzichten, gewaarwordingen én zelfs uiterlijke gevolgen een dergelijke handelswijze kan leiden.

Ook deze info kan je meer energie bezorgen:

Het bloedgroepdieet praktisch voor bloedgroep O (de jager)

Weet wat je eet: de 5 zintuigen als ingangspoorten

Zit je veel? Beweeg dan meer met weinig moeite

Share.

Laat een reactie na