Onze hersenen zijn zonder twijfel de belangrijkste tool waarover wij beschikken. Vrijwel alles wat we doen, denken, voelen, scheppen en dromen, wordt erdoor aangestuurd. Daarom volgt hier wat info over dat prachtig en machtig instrument.
Enkele cijfers
- Ons brein verwerkt zo’n 120.000 prikkels per dag.
- Ons hersensysteem is meer dan 200 miljoen jaar oud.
- Een pasgeborene komt op de wereld met 150 miljard hersencellen.
- Een volwassene beschikt over circa 87 miljard hersencellen.
- Elke hersencel legt meer dan 1000 verbindingen met andere cellen.
- Dat creëert een enorm netwerk en een enorme bedrijvigheid in onze bovenkamer.
De samenstelling van ons brein
Ons brein bestaat uit 3 delen.
- Het reptielenbrein (hersenstam) of het instinctieve brein.
- Het limbisch systeem, ook het emotionele brein genoemd.
- En tenslotte is er de neocortex, ons denkend brein.
Het reptielenbrein en het limbisch systeem samen, staan voor ons onderbewuste. Dat onderbewuste bepaalt voor 95% ons voelen, onze reacties en ons handelen. De impact van het bewust systeem, de neocortex, die over intelligentie gaat, logica, communicatie en oplossingen vinden, is daarentegen slechts een povere 5%. Het is onthutsend vast te stellen hoe ons brein bij voorkeur kiest voor de weg die het makkelijkst is en het minst energie vreet. Voor de inzet van het onderbewuste dus.
De neuroplasticiteit van ons brein
Ons brein is neuroplastisch en dat betekent dat het kan veranderen. Dat betekent ook dat wij er (mits veel inzet en geduld) invloed kunnen op hebben en dat het brein dus om het zo uit te drukken ‘maakbaar’ is.
Gedachten/emoties verwoorden en/of op papier zetten, stimuleert de neuroplasticiteit van ons brein. Dat wat we steeds weer opschrijven of luidop affirmeren, verandert iets in ons neuraal netwerk en verandert dus ook ons brein.
Ons brein heeft een aanzienlijk regenererend vermogen. Het kan zich in bepaalde gevallen herstellen. Het kan ook andere hersendelen inschakelen om taken over te nemen van breindelen die onherstelbaar beschadigd zijn.
Meer breininfo
- Ons brein kan dagelijks maar een beperkte hoeveelheid energie besteden. Daarom gaat het brein met die energie zuinig om. Precies daarom verzetten onze hersenen zich tegen veranderingen. Ook en vooral tegen veranderingen die wij zelf willen tot stand brengen. Omdat veranderen meer energie kost. Van onze hersenen en uiteindelijk dus ook van ons. Want volhouden is de boodschap voor ons.
- Ons miljoenen jaar oude brein functioneert nog net zoals in de oertijd. En dit ondanks het feit dat wij vandaag in 1 dag meer prikkels moeten verwerken dan iemand uit de middeleeuwen in zijn of haar ganse leven.
- Ons onderbewust breinsysteem is een miljoen maal krachtiger dan ons bewust denkend breinsysteem. Want van zodra ons bewust systeem eventjes niet oplet, neemt onze onderbewust systeem direct de leiding over.
- Onze darmen en hersenen zijn met elkaar verbonden en communiceren constant met elkaar. Onze darmen bevatten zoveel neuronen (dezelfde zenuwcellen zijn de bouwstenen van de hersenen), dat sommige wetenschappers de darmen als een soort tweede brein beschouwen. Ook bevatten onze hersenen en darmen ongeveer dezelfde bacteriën. Zodra het brein stress signaleert, communiceert het met de neuronen in de darmen. De boodschap luidt hier dan: alle hens aan dek want het afwenden van het dreigend gevaar staat nu voorop. Dus kan de spijsvertering plotseling niet meer op volle toeren werken. En dat kan zeker gevolgen hebben zoals: slokdarmkrampen, maagzuur, diarree en/of constipatie, misselijkheid, opgezette buik, winderigheid, enz…
- Onze hersenen zijn ingesteld op bewegen. Maar liefst 75% van onze grijze cellen zijn betrokken bij bewegen. Zij zorgen ervoor dat ons lichaam doet wat we willen dat het doet. Verder zorgt bewegen ervoor dat er in ons brein nieuwe cellen gevormd worden, evenals nieuwe verbindingen en tal van geluksstofjes. De meest bekende geluksstofjes zijn dopamine, serotonine, oxytocine, adrenaline en noradrenaline, en endorfine. Dus: vooruit met de geit en hop met de beentjes. En het hoeft niet eens duur of moeilijk te zijn. Breng je oordopjes in voor een dosis van je favoriete muziek en ga gewoon schoonmaken, in de tuin werken, wandelen (met of zonder hond) of fietsen. Zwemmen, dansen, turnen en Zumba zijn ook aanraders.
Meer over je lijf lees je hier: Bacteriën – Je lichaam: een creatie om U tegen te zeggen – Het hart: de keizer van ons organisme