Edgar Cayce, de grootste helderziende die de USA ooit kende, zei het al: ” Zonder één of andere vorm van werk of bezigheid, heeft de mens de neiging in elkaar te zakken”. De meesten onder ons werken dus. Niet alleen voor ons dagelijks brood maar ook omdat werken zin en structuur geeft aan ons leven. Aan die beroepsactiviteit komt een eind op de dag dat we met pensioen gaan en in een nieuwe levensfase belanden.
Niet iedereen gaat echter met pensioen onder dezelfde voorwaarden en met hetzelfde gevoel. Hoe dan ook, de overgang van een fulltime job naar de zogenoemde ‘zee van vrije tijd’ veroorzaakt meestal een ingrijpende ommekeer in een mensenleven. Precies om die ommekeer soepel te laten verlopen is het aan te raden vooraf één en ander te organiseren.
Als de dagelijkse structuur wegvalt
Zoals gezegd begint niet iedereen met dezelfde gevoelens aan zijn of haar pensioen. De een kijkt ernaar uit, de ander absoluut niet. Jij stapt misschien op uit eigen beweging, terwijl een ander gedwongen met brugpensioen moet. In werkelijkheid verloopt de overgang van werken naar gepensioneerd zijn, meestal onvoldoende voorbereid. Want de veilige, stevige structuur die jarenlang je dagen en zelfs je leven bepaalde, is in één klap verdwenen. Gevolg: veel mensen krijgen het onbestemd gevoel dat alles zo’n beetje op losse schroeven staat. Maar dat is geen reden tot paniek. Met wat moeite kan die omschakeling immers vrij aangenaam verlopen.
Tip 1: indien mogelijk, bol langzaam uit
Mag jij zelf bepalen wanneer en hoe je beroepsactiviteit afloopt? Bol dan langzaam uit en begin ruim vooraf halftime of deeltijds te werken. Op die manier krijg je voldoende tijd om naast je beroepsbezigheden nog andere activiteiten, lees hobby’s en interesses, uit te bouwen. Die zorgen dan weer voor een soort continuïteit en structuur die het nodige houvast bieden.
Tip 2: probeer met pensioen te gaan tijdens de maanden met zomertijd
Tijdens de maanden met zomertijd zijn de dagen langer, is er meer zon, zijn we met zijn allen meer buiten en is er meer sociaal contact. Kortom, dan voelt het leven lichter en gemakkelijker aan dan tijdens de wintertijd. Bovendien heb je dan vaak meer om handen in de tuin of aan en rond het huis. Dat geeft je een doel en spoort je aan tot actie.
Tip 3: maak werk van je sociaal netwerk
Bouw je sociale contacten verder uit. Dat kan allereerst door het bestendigen van de bestaande contacten. Vergeet evenmin je vroegere collega’s. Tracht met hen ‘in touch‘ te blijven, tenslotte werkten en leefden jullie vaak intensief samen. Doe ook moeite om nieuwe contacten te maken en te verdiepen. Een goed sociaal netwerk kan later, op momenten dat je het hard nodig hebt, de verlangde steun bieden.
Tip 4: maak goede afspraken met je partner
Indien je deel uitmaakt van een paar, dan kom je ook hier in een nieuwe situatie terecht. Is je partner eveneens elke dag thuis dan is het goed om een paar duidelijke afspraken te maken. Hoe zit het bijvoorbeeld met de verdeling van de taken? Moet die opnieuw bekeken worden of juist niet? Krijgt ieder van jullie een eigen ruimte in huis? En wat met de activiteiten buitenshuis? Samen uit, samen thuis, is vandaag echt geen noodzaak meer. Het is zelfs gezond en stimulerend om naast hetgeen jullie samen doen, ook nog dingen afzonderlijk te beleven. Wil jij erop uit om te leren snorkelen en droomt je partner van een cursus Argentijnse tango? Waarom niet? Of wil jij graag musea bezoeken, terwijl de ander liever met een gelijkgestemde ziel naar de film gaat? Moet kunnen. Een dergelijk gedrag doorbreekt de sleur, opent nieuwe gespreksthema’s, trekt je sociaal leven open en schenkt beide partners een noodzakelijk en deugddoend gevoel van vrijheid.
Tip 5: geef duidelijk je grenzen aan
Eens je met pensioen bent, denken mensen al snel: die heeft nu hopen tijd en is dus beschikbaar. Vergeet niet dat dit eerst en vooral jouw tijd is. Laat die tijd daarom niet invullen door anderen. Het is dus verstandig duidelijk af te spreken wat je wel en niet wenst te doen. Heeft je kleinkind hoge koorts, is de opvang dicht en moeten de ouders werken? Dan spring je wellicht met liefde bij. Maar niet vijf dagen per week. Moet dochter of zoon verhuizen en word jij zomaar gepromoveerd tot de gedroomde behanger en klusjesman? Het is op zo’n moment alweer aan jou om, zonder schuldgevoel, te bepalen wat wel en niet kan.
Tip 6: denk aan jezelf
Vergeet niet aan jezelf te denken. Omdat een ander dat niet zomaar zal doen. Zolang je gezond blijft, zijn dit de jaren waarop je nog volop van het leven kan genieten. En je blijft langer gezond als je in dit leven je zin doet en voldoende afwisseling krijgt. Dat leidt immers tot voldoening en zelfs tot een grotere weerstand tegen ziekten en aandoeningen. Kortom en al bij al: tot een tijd om naar uit te kijken.
Tip 7: pluk de dag
Elke dag is een geschenk, een unicum, een avontuur op zich. Probeer er uit te halen wat jij er wenst uit te halen. Laat je zo weinig mogelijk opdringen. Doe zoveel en zo vaak als mogelijk je zin zonder anderen daarbij te schaden. Plukken dus die nieuwe dag. Heb je een bucketlist? Voor de dag ermee en vooruit met de geit. Begin er nu aan. Dit is er de juiste tijd voor. Want dit is jouw tijd, jouw dag, jouw keuze, de rest van jouw leven. Vergeet dit a.u.b. niet. Good luck!
En vergeet hierbij evenmin het volgende: Thuiskomen in jezelf en Neem es wat vaker een dosis beauty