Werkzoekend of nieuw op de werkvloer? Doe het zo!

0

Heb jij je diploma op zak en kijk je uit naar je eerste baan?  Of ga je, al dan niet gedwongen, op zoek naar een nieuwe job? Dan ben je klaar voor de sprong in het diepe! Onthou vooral dat springen beter lukt indien je goed voorbereid bent. Het Blad biedt je hieromtrent een paar steuntjes aan. Lezen dus en gebruiken wat jou vooruit kan helpen. We starten bij het begin: de sollicitatiebrief met cv. Blijf vooral realistisch en ken jezelf. Ga dus niet voor een baan waarvan je vooraf weet dat je het er geen maand volhoudt of een baan die echt te hoog of te laag gegrepen is voor jou. Als werkzoekende kan je antwoorden op een personeelsadvertentie of je diensten gewoon aanbieden bij de firma(‘s) van je keuze. Dit is dan een ‘open sollicitatie’. In beide gevallen doe je dat via een sollicitatiebrief met cv.

Tips voor sollicitatiebrief met cv

  • Verzorg brief en cv zowel naar vorm als inhoud. Vermijd tik-, taal- en grammaticafouten.
  • Laten nalezen door twee personen is aanbevolen.
  • Stel jezelf origineel voor. Hou je cv informatief maar kort. Een tot anderhalve pagina voor een cv is ruim voldoende. Probeer jezelf te verkopen en leg de nadruk kort en krachtig op je sterke punten, bijkomende vaardigheden en werkervaringen tot dusver. ook werkervaringen die niets met de baan te maken hebben, kan je maar beter vermelden. Zij geven blijk van werklust en flexibiliteit. Stip aan wat jouw troeven zijn naar de openstaande baan toe, zonder de woorden van de advertentie klakkeloos over te nemen.

 

Job in de wacht gesleept?

Gefeliciteerd. Maar, hoe pak je dit nu het best aan? Misschien kan het onderstaande nuttig zijn:

  • Wees assertief en zeg nee indien nodig. Van bij het begin, want goed begonnen is half gewonnen. Word jij systematisch opgezadeld met de vervelende klussen? Moet je vaak onbetaald overwerken? Schuift men je teveel werk toe? Laat niet over je heen lopen en praat erover met je rechtstreekse chef. Meer weten over assertiviteit? Ga door naar: durf en zeg nee!
  • Ga verder dan keurig doen wat je gevraagd wordt.Doe meer en zie de zaken het ruimer. Denk mee met het bedrijf waar je werkt en in het belang van iedereen. Hoe kan jij met eenzelfde inzet nog effectiever werken? Twijfels? Vraag raad. Denk en handel zoveel mogelijk klant- en resultaatgericht. Wat waardeert de klant wel en niet?
  • Probeer zoveel belangstelling aan de dag te leggen voor het bedrijf dat jou tewerk stelt en de mensen die er deel van uitmaken. Dit levert je veel info op.Maar, kijk tegelijk uit en pap ook niet te snel met iedereen aan in het bedrijf. Wees vooral niet te loslippig. Probeer aan te voelen welke contacten wel en niet goed zijn voor jou.Vermijd een te grote familiariteit. Hou het liever vriendelijk maar zakelijk.
  • Handel geen privé-zaakjes af tijdens de werkuren. Dat doe je best buiten het werk, tenzij het een noodgeval betreft.
  • Leer van kritiek. Vat kritiek niet op als een persoonlijke belediging maar als constructieve feedback. Je doet je best en snapt niet waarom je kritiek krijgt? Praat erover met de juiste mensen en je zal snel een pak wijzer worden.
  • Blijf bij voorkeur twee jaar op dezelfde werkplek. Want, snel en veel jobhoppen werkt tegenwoordig opnieuw averechts. En maakt dus een onstabiele en onrijpe indruk.
  • Investeer tijd en moeite in netwerken.Professioneel en/of sociaal. Lees daarover meer in een volgende bijdrage.

Meer info vind je hier:  5 tips om professioneel meer resultaat te boeken

Share.

Laat een reactie na