Hoe ‘daten’ een snelweg naar zelfkennis wordt

0

In deze snelle 21ste eeuw zullen heel wat mensen van alle leeftijden gaan daten. En zeker na de doortocht van Covid-19. Men zal op date gaan via vrienden of via één van de vele datingpunten zoals een datingsite, dating app, relatiebemiddelingsbureau of singlevereniging. Logisch als je weet dat men becijferd heeft dat rond 2060, 1 op 2 Belgen single zal zijn. Besef wel dat daten hoe dan ook, een snelle en harde leerschool is. Omtrent het leven maar bovenal omtrent jezelf.

Daten is een leerschool

Omdat je:

  • In de ontmoeting met de ander tegelijk jezelf ontmoet. Wat vaak nog het pijnlijkst is. Want daten, zelfs lang daten, levert niet altijd het gewenste resultaat op. Wat ervoor zorgt dat je na je datingavontuur een pak desillusies rijker kan zijn. Omtrent jezelf en omtrent relaties in het algemeen. Maar zoals altijd, heeft de medaille ook hier een keerzijde en dat is één van de weinige zekerheden die wij mensen hebben in deze wereld van dualiteit. Zelfs daten zonder blijvend resultaat heeft dus een positieve kant. Als je erin slaagt alert te blijven op je datingparcours, leer jij jezelf beter kennen. Veel beter. Vooreerst eerst via je reacties voor, tijdens en na de date. Verder door het bestuderen van het soort partner dat je telkens opnieuw wel of niet aantrekkelijk vindt. Potentiële partners fungeren als spiegels. Ze weerkaatsen wat jij diep binnenin over jezelf en over het leven denkt. Wat je dan ontdekt over je onbewuste overtuigingen is helaas niet altijd even positief maar laat je wel toe je eigen gedrag op termijn bij te sturen. of dat althans te proberen.
  • Sterk genoeg moet zijn om afgewezen te worden. En om te beseffen dat afgewezen worden geen veroordeling inhoudt, maar simpelweg het gevolg is van het ontbreken van dat ietsje meer. Van dat voelbare klikje dat nou net het hele verschil maakt, zeg maar.
  • Sterk genoeg moet zijn om zelf op een volwassen manier de ander af te wijzen.

Daten kan jou helpen

Ja, daten kan je helpen omdat het je uitnodigt om:

  • Voldoende tijd uit te trekken om het profiel af te lijnen en te verfijnen van hem of haar waar je naar op zoekt bent. Want vooraleer je krijgt wat je wilt moet je eerst weten wat je wilt. En al datend, leer je steeds beter wie je wel en vooral wie je niet meer in je leven wil binnenlaten.
  • Op het gepaste moment bewust de juiste keuze te maken. Ontmoet je iemand die grotendeels voldoet aan wat jij zoekt in een partner? Ga er dan voor en focus je op de man of vrouw in kwestie.

Levenslange trouw wordt vervangen door seriële monogamie

Helaas blijkt “de juiste keuze maken” vandaag vaak het moeilijkst. Want onze spetterende, wervelende eeuw met zijn talloze, gemakkelijke wegen en apps om steeds weer aan nieuwe contacten te raken, maakt kiezen voor ieder van ons behoorlijk moeilijk. En blijven zoeken extra aantrekkelijk. Waarom? Omdat we continu overspoeld worden door mogelijkheden, opties en het allesoverheersende gevoel van: er wacht mij vast en zeker nog iets mooiers en beters bij de volgende date of om de volgende hoek. Onze tegenwoordige wegwerpmaatschappij houdt ons immers voor dat alles en iedereen vervangbaar is. Want er zijn niet enkel jobs, huizen en hobby’s, maar zelfs potentiële partners genoeg. Voldoet iets of iemand niet? Ach wat, gewoon dumpen die handel en overstappen naar ander en beter, toch? Of dat ander zoveel beter is, valt echter nog te bezien. Intussen lijken inzet, geduld en verdieping wel achterhaalde en blijkbaar geheel overbodige kwaliteiten te zijn geworden. Partnerhopping daarentegen, is des te meer aan de orde. Mensen springen van hot naar her en vinden tijdens dit traject enkel tijdelijke rust en tevredenheid. We drijven van prikkel naar prikkel en belanden zo in meer relaties dan ons lief is.

Levenslange trouw aan één partner wordt op die manier steeds vaker vervangen door trouw aan opeenvolgende partners. Dit wordt ook seriële monogamie genoemd. Allemaal niets mis mee als je buiten beschouwing laat dat de capaciteit van een mens om een werkelijk diepgaande en vervullende partnerrelatie aan te gaan, veel beperkter is dan we allemaal zo graag denken. Daarvan getuigen de steeds toenemende emotionele ontreddering en het aantal depressies, die een rechtstreeks gevolg kunnen zijn van het ontbreken van onder andere: emotionele zekerheid.

Share.

Laat een reactie na