In januari en februari zijn er wintergroenten te over. Je kan ze zeker verwerken in een voedzame omelet. Blijft er na de maaltijd nog wat over van deze eerlijke, supermakkelijke bereiding? Dan kan je dit restant de volgende ochtend prima eten (warm of koud) als gezond ontbijt.
Dit heb je nodig voor 4 personen
- 6 eieren
- 650 gram gemengde wintergroenten. Denk hier aan raapjes, bietjes, wortelen, zoete aardappel, pastinaak, spruitjes…
- 1 grote ui
- 1 takje rozemarijn
- 2 soeplepels fijngehakte platte peterselie
- Vetstof naar keuzePeper en zout
Zo maak je het
- Schil de groenten en snijd ze in blokjes.
- Hak de ui, moet niet te fijn zijn.
- Hak of knip de peterselie fijn.
- Verwarm de oven op 180°
- Neem een ovenbestendige pan met antikleef laag die voldoende ruim is voor de wintergroenten.
- Zet op het vuur, doe er de vetstof van je keuze in en verwarm.
- Voeg er daarna de ui en de blokjes groenten aan toe.
- Kruid met peper en zout. Leg er de lichtjes gekneusde rozemarijn op.
- Doe een deksel op de pan en laat gedurende 20 minuten op een zacht vuurtje garen.
- Klop intussen de eieren voorzien van peper, zout en de peterselie, goed schuimig.
- Giet over de gemengde groenten.
- Plaats zonder deksel in oven en laat de boerenomelet er net zolang in tot de bovenkant mooi vast is en de omelet klaar. Begin te controleren na circa 20 minuten.Wil je graag wat meer pit geven aan de omelet?
Wil je graag wat extra pit geven aan de omelet?
Vooraleer ze de oven ingaat, kan je de bovenkant bestrooien met fijn gemalen kaas.
En/of: je kan ook reepjes rauwe of gekookte ham of stukjes chorizo door de groenten mengen net vooraleer de geklopte eieren erover gaan en je alles in de oven plaatst.
Meer info en ideetjes omtrent het ei en zijn bereidingen vind je hier: Aan het blokken? Opgelet, hier komt de omelet! en Aan het blokken? Een ei kan er altijd nog bij!