Persoonlijke omkadering: als liefde niet volstaat in een nieuwe relatie

0

Daten hoort er vandaag helemaal bij en is voor de meesten gemakkelijk en toegankelijk geworden. Dankzij het internet, natuurlijk. Ook mensen vanaf 50 tot 75 en ouder, gaan daten om toch maar het juiste maatje te spotten. Omdat een passende levensgezel of gezellin vinden nu eenmaal belangrijk is in het leven.

Maar…er wordt te vaak gedacht dat mensen vanaf 50 bij het aangaan van een nieuwe of zoveelste relatie, milder worden en hun eisen dimmen.  Want intussen zijn ze niet enkel alweer wat ouder, maar ook meer ervaren en ontspannen in zaken van het hart, ja toch?  Niets is helaas minder waar. Want wat blijkt nu? Het wensenpakket van mensen naar een nieuwe partner toe, wordt niet kleiner maar net groter naarmate de leeftijd en/of het aantal voorbije relaties toenemen.

De persoonlijke omkadering

Waarom worden mensen nu veeleisender bij het kiezen van een partner naarmate ze ouder worden? Omdat de zoekende single intussen een parcours heeft afgelegd en daarbij een stuk leven achter zich laat. Dat zorgt voor een aantal structuren, verworvenheden, overtuigingen en praktische situaties die we ‘de persoonlijke omkadering’, kunnen noemen. Een realiteit waar iedereen rekening mee houdt en die het aangaan van een nieuwe relatie vaak fors bemoeilijkt. Ruw geschetst bestaat die omkadering uit kinderen, familie, werk, woonplaats, vriendenkring, hobby’s en financiële toestand. Uiteraard nog aangedikt met strikt individuele accenten zoals karakter, gewoonten, levensstijl en last but not least: de opgedane ervaringen. De omkadering beïnvloedt en bepaalt grotendeels het wensenpakket. En omdat een relatie doorgaans uit twee mensen bestaat, wordt de persoonlijke omkadering van beide partijen hier actief. Wat dikwijls resulteert in een verdubbeling van de praktische problemen. En daar kan zelfs een ferme portie liefde niet tegenop.

Waarom de ene persoonlijke omkadering de andere niet is

En natuurlijk manifesteert die omkadering zich in talloze gradaties. Neem bijvoorbeeld een weduwnaar en weduwe die een normale jeugd en een redelijk tot gelukkig huwelijk zonder financiële zorgen achter zich hebben. Komen dergelijke partners samen, dan maakt de nieuwe liefde een grote kans om te overleven, met twee tevreden mensen als resultaat. Daartegenover staat de omkadering van iemand die een nieuwe liefde induikt na een wat woeliger leven. Zo’n man of vrouw kan één, twee of zelfs meer officiële en officieuze relaties achter de rug hebben waar verschillende kinderen uit voortgesproten zijn. Hij of zij zit nog in een (v)echtscheiding of moet er nog aan beginnen. Er is nog voortdurend contact met de ex of exen omwille van de kinderen, alimentaties of gedeelde zakelijke belangen. Een ex die onwillig kan zijn. Daarnaast kunnen er nog  allerlei contacten van vroeger,  het leven van de betrokkene(n) doorkruisen en zelfs bemoeilijken. Deze persoon zal diep binnenin emotioneel vermoeid en ontredderd zijn door de omvang en de complexiteit van de omkadering die hem of haar bezwaart en verlamt. De nieuwe partner staat hier vrij machteloos tegenover, vooral indien hij of zij ongeveer hetzelfde meezeult. Wat de nefaste impact van de omkadering verdubbelt en de overlevingskans van deze relatie zwaar hypothekeert.

De relatiepuzzel en zijn vele stukjes

Conclusie? Vanaf 40/45+ wordt het aangaan van een nieuwe relatie bemoeilijkt door de persoonlijke omkadering die bestaat uit een aantal (rand)factoren die als de stukjes van een puzzel in elkaar moeten gepast worden. Aan twee kanten. Pas als die puzzel min of meer compleet is, maakt een relatie kans op slagen en blijkt of ze al dan niet effectief werkt.

Aansluitend bij het onderwerp daten:  Nieuw in datingland: de videochats van Drankjedoen  –  Zo haal je het maximum uit je onlineprofiel Waarom belt hij niet?

Share.

Laat een reactie na