Versimpelen of hoe meer te halen uit minder

0

Heb jij ook het gevoel dat de uren, dagen, weken, maanden en jaren aan je voorbij flitsen met de vaart van een hogesnelheidstrein? Dat je leven barstensvol (vaak opgedrongen) activiteiten, verplichtingen, mensen, dingen, verlangens en gedachten zit waar je hart en buik niet bij betrokken zijn? Heb jij ook het gevoel dat je steeds meer moet werken, verdienen en consumeren? Kortom, dat je geleefd wordt en dat “meer moeten, meer hebben en meer doen” absoluut nodig zijn om erbij te horen?

Maar is dit werkelijk zo?  Vormt al dat meer en moeten wel de beste basis voor jouw leven? Maakt het je rustiger, blijer, gelukkiger, liefdevoller, vrediger, energieker en evenwichtiger? Schenkt het je meer voldoening en tijd om jezelf te zijn, jezelf te ontplooien, te amuseren en om te doen wat je al altijd diep vanbinnen had willen doen? Stelt het je in staat om je eigen bucketlist** af te werken? Want intussen loopt de tijd, jouw kostbare tijd, steeds maar door.

Als je goed toekijkt, zal je merken dat het antwoord op die vraag vaak een teleurstellend “nee” is. Omdat meer van alles uiteindelijk en meestal, leidt tot een verminderde levenskwaliteit. Want bij het streven naar meer, betaal je vaak een hoge prijs. Dit onder de vorm van geld, tijd, energie, zelfverloochening en het inleveren van ruimte. Want ga maar na. Alles wat je bezit of denkt te bezitten, gaat op één of andere manier aan de haal met je geld, kostbare tijd, energie, zelfrespect of ruimte. Omdat alles moet onderhouden worden.  Omdat alles een plaats moet krijgen. We mogen dus terecht beweren dat het teveel, continu aan jou vreet.

Kan jij je leven veranderen?

Blijft de hamvraag: kan er verandering komen in die toestand? Jazeker, maar jij en jij alleen kan het tij voor jou doen keren. En je doet het als je van meer naar minder gaat door het teveel of het overtollige uit je leven en leefruimte weg te snoeien. Dan zal je al snel constateren dat “minder” vanzelf overgaat in een “kwalitatief meer”.
Want door het vereenvoudigen van je leven en het afstoten van het overtollige op verschillende niveaus, hou je uiteindelijk meer tijd, geld, energie en ruimte over. Neem dus het heft, of liever, je leven in handen en volg onze suggesties.
Je verkeert trouwens in goed gezelschap. Want de geniale duizendpoot Leonardo da Vinci wist het al in de 15de eeuw on hij zei:“Eenvoud is de ultieme verfijning.”

Hoe je verandering brengt in je leven

  • Beslis dat je vanaf nu gaat versimpelen of minimaliseren.
  • Neem daarna zoveel tijd als nodig om jezelf te onderzoeken en zo te ontdekken wat voor jou echt belangrijk is in dit leven.
  • Eens je hier achter gekomen bent, snoei dan bewust zoveel mogelijk weg wat niet belangrijk of slechts bijkomstig is in je leven.
  • Begin met het systematisch opruimen van overtollige spullen/materie, nutteloze of ronduit toxische contacten, zinloze verplichtingen, achterhaalde of verkeerde gedachten en foute (toekomst)plannen.
  • Hou vooral vol.

Leef jouw leven, blijf jezelf

Teveel spullen in en om het huis, kunnen verstikkend werken. Grote schoonmaak houden (= ontspullen) werkt bevrijdend.

Maar het is niet enkel een teveel aan materie dat jou naar beneden trekt.

Eén van de eerste zaken die je het best aanpakt als je schoon schip wil gaan maken in je leven (huis, bezittingen, relaties/contacten en verplichtingen), is de gedachte: wat zullen de mensen zeggen.

Want indien je bijvoorbeeld de voor jou toxische contacten gaat elimineren, een aantal sociale verplichtingen schrapt en vaker “nee” zegt, zal dat beslist niet bij iedereen in goede aarde vallen. Wees daar maar zeker van. En wees voorbereid. Maar blijf vooral jezelf. Leef jouw leven. Laat anderen zo weinig mogelijk het roer over jouw leven overnemen.

In de toekomst krijg je op deze plek een pak bruikbare snoeitips aangeboden. We starten met ontspullen, omdat dit het meest zichtbare is. Het makkelijkste ook om aan te pakken voor de meesten onder ons.

**Bucketlist: lijst met zaken die je zeker nog wil doen of beleven voor je sterft. Je zou het ook een lijst kunnen noemen van de dingen waarvan je droomt dat je ze ooit zal (kunnen) doen. Maar laten we heel eerlijk wezen: helaas wordt ooit vaak nooit. En dat is heel erg jammer…

Share.

Laat een reactie na