Zuiver de lucht in je huis via kamerplanten

0

Sinds een paar decennia worden onze woningen steeds beter geïsoleerd. Sommigen beweren zelfs dat onze huizen momenteel té sterk geïsoleerd zijn. Deze vergaande isolatie vertaalt zich veelal in dalende verwarmingskosten. Dat is vanzelfsprekend een pluspunt. Een minpunt echter is dat mensen die allergisch zijn of gewoon een overgeïsoleerd klimaat niet of slecht verdragen, in een dergelijke ruimte niet goed functioneren.

Het minpunt van perfect geïsoleerde leefruimten

Het is immers zo dat men in sterk geïsoleerde ruimtes waar bovendien weinig natuurlijke luchtcirculatie plaatsvindt, op de lange duur werkt en leeft in een erg vervuilde, bijna dode lucht. Die dode lucht bestaat uit onze vervuilde adem, zweet en de dode cellen die we ononderbroken afstoten. Reken daarbij stof, de resten van allerlei chemische middelen en materialen die ons omringen plus de uitstoot aan vibraties van de verwarming en diverse toestellen. Dat heeft voor de mens gevolgen die de sfeer in huis of op het werk zeker niet bevordert. Mogelijke gevolgen zijn: chronische lichamelijke vermoeidheid, verminderde weerstand, humeurigheid, zenuwachtigheid, futloosheid en soms zelfs agressiviteit.

Roep de zuiverende hulp in van planten

Is aan die toestand op een goedkope, natuurlijke manier te verhelpen? Jazeker. Probeer vooreerst de ruimten wat vaker te luchten. Helaas is dit niet altijd mogelijk. Wat kan je dan wel doen? Het antwoord is eenvoudig: kies bewust voor meer planten. Gewone, groene, decoratieve kamerplanten kan je vanaf nu anders gaan bekijken. Planten vormen immers de beste, goedkoopste en meest natuurlijke luchtzuiveraars én luchtbevochtigers die er maar te vinden zijn.

Kies voor groene planten

Het is van belang planten te kiezen die veel groene bladeren produceren.  En als je denkt dat het volstaat met her en der een plant neer te poten, moeten we je teleurstellen. Je moet immers weten dat de afbraak van gifstoffen ter hoogte van de wortels gebeurt. Planten zijn levende wezens en hebben derhalve tijd nodig om zich aan te passen aan de nieuwe omgeving. Het is pas nadat een plant ongeveer zes weken op een bepaalde plaats staat, dat ze haar maximale zuiveringscapaciteit bereikt. Pas dan hebben de micro-organismen omheen de wortels zich aangepast aan de hoeveelheid pollutie in de omgevende lucht. Het is daarom zeer belangrijk dat je bloempotten gebruikt die voldoende groot zijn zodat niets de optimale ontwikkeling van de wortels in de weg staat. Hieruit volgt dat het aan te raden valt de kamerplanten elk jaar te verpotten. Het is tevens bewezen dat planten de lucht effectiever zuiveren naarmate ze zelf gezonder zijn. En gezond zijn ze slechts indien ze goed verzorgd worden door de mens. Deze wisselwerking is alleen maar logisch.

Hoeveel plantenenergie hebben we nodig

In leef- of werkruimten volstaat doorgaans één grote groene plant per 10m³. Zoals reeds vermeld, zijn de planten die veel bladgroen hebben het actiefst inzake luchtverversing en luchtzuivering. Denk daarbij maar aan de ficus, de dracaena, de sanseveria, de philodendron, de hedera en de verschillende palmsoorten.

Deze planten horen thuis in de slaapkamer

Men beweert wel eens dat planten niet thuishoren in een slaapkamer omdat dit ongezond zou zijn. In werkelijkheid is niets minder waar. Ook in slaapruimten dragen planten volop bij tot het zuiveren van de lucht. Gezien de temperatuur in slaapkamers meestal lager ligt dan in de andere woonvertrekken, kies je hier best voor planten die zich goed voelen bij lagere temperaturen. Zelfs bloeiende planten zoals azalea’s, begonia’s en hortensia’s doen het uitstekend in een slaapkamer en kunnen er bovendien een fleurige toets aan verlenen.

Planten in de badkamer

Laten we evenmin de badkamer vergeten. Planten staan immers uiterst decoratief in een badkamer. Hier kan je kiezen voor exemplaren die in de categorie ’tropische planten’ vallen, zoals de fougère soorten die een voortdurende behoefte hebben aan vochtigheid. Wil je jouw badkamer een uniek tintje geven? Combineer dan groene planten met bloeiende voor een nog persoonlijker mix.

Voor wat hoort wat

Zoals je merkt zijn planten meer dan alleen maar decoratieve elementen. Planten leven en elke vorm van leven drijft op geven en nemen. Als jij je planten voldoende aandacht en verzorging geeft, schenken ze je in ruil niet enkel schoonheid maar ook gezuiverde en een gezondere lucht. Daarom, haal binnen die plant!

Ook goed om weten:  Proper met zout,  soda en azijn

Share.

Laat een reactie na