Snel je huis opruimen bij onverwacht bezoek

0

Je kan soms overrompeld, ja zelfs in paniek raken, als je verneemt dat er straks iemand op de stoep zal staan terwijl je huis een rommeltje lijkt. En dat kan om meer dan één reden zijn. Je eigen familie, schoonfamilie of een oude vriend/in die in de buurt is en over een uurtje effe binnen wil springen. Erger nog:  een te kort vooraf aangekondigd bezoek van je huisbaas kan je ook in rep en roer zetten. En dan zijn er de mensen die je (huur) woning komen bekijken omdat die te huur of te koop wordt aangeboden, etc. En wat doe je dan? Precies. Als een tornado te keer gaan om te redden wat er  nog te redden valt natuurlijk.

Hier volgen eerst een paar algemene tips

1) Gooi alle ramen deuren een kwartier open zodat de lucht verfrist wordt.

2) Altijd de tuin, inkom annex gang en gastentoilet netjes maken. Waarom? Omdat dit de allereerste indruk is die mensen van je woonst zullen krijgen. En die kan lang blijven nazinderen en zelfs alles bepalend zijn. 

Voortuin/oprit

Slingeren er hier tuingerei, speelgoed of fietsen rond? Meteen opbergen dus.  Eventuele vuilnisbakken (en zeker als ze overvol zijn of een vieze geur verspreiden) verplaats je maar beter naar de zijkant van het huis of achteraan. Ze moeten zoveel mogelijk uit het zicht blijven van de bezoekers.

Voortuin, inkom annex gang

Hier geldt hetzelfde. Speelgoed, schoenen/pantoffels, een linnenmand, stapels kranten of tijdschriften, enz. horen hier echt niet thuis. Ook een overvolle kapstok kan niet en rondslingerende tassen en rugzakken moeten eveneens uit het zicht verdwijnen. Stop ze tijdelijk weg in een kast of kamer die je, zo mogelijk, op slot doet.

Toilet

Gooi wat schoonmaakazijn in de wc-pot. Intussen maak je met een vochtige microvezel doek eerst de spiegel en daarna de kraan, de lavabo en de bovenkant van eventuele kastjes proper. Borstel daarna de wc-pot schoon. Als afsluiter maak je de bovenkant van de wc-pot en de wc-bril schoon.

 

De andere ruimtes

Belangrijk: maak eerst een inschatting van de ruimtes die de bezoekers zullen aandoen. Concentreer je dan vooral op die vertrekken. De andere kamers kan je op slot doen en daarin kan je ook alle rondslingerende rommel en andere spullen snel tijdelijk kwijt.

Woonkamer

Werk alle troep weg en breng losse spullen onder in een kast of kamer. Schud de kussens van de zithoek op. Maak de asbak leeg. Vorm een stapeltje van kranten en tijdschriften. Leg alle afstandsbedieningen netjes naast elkaar. Begin van boven naar beneden af te stoffen met een ( liefst grote) plumeau. Wrijf een eventueel glazen tafelblad schoon met een vochtige doek. Indien nodig, nog snel even stofzuigen op de meest stoffige plaatsen.

De keuken

Hier gaat het vooral om het vrij maken van het aanrecht en de schoonmaak van het kookfornuis. Vuile vaat in de vaatwasser stoppen en bij gebrek daaraan in de oven. Het aanrecht proper maken met behulp van een vochtige microvezel doek. Vlekken op het fornuis met de schuurspons bewerken en daarna reinigingsmiddel op het oppervlak van het fornuis doen. Even laten inwerken, vochtige microvezel doek erover en opblinken met een keukenhanddoek. Ga met de microvezel doek ook even over beduimelde kastranden en elektrische toestellen. Indien nodig: keuken snel dweilen.   Om de aandacht af te leiden en het allemaal gezellig te houden: zorg voor de geur van toast of koffie in de keuken.

Badkamer

Losse en lege spullen bijeenrapen en weggooien of wegstoppen.

Uitpuilende mand met vuile was fatsoeneren door het teveel of zelfs alles, tijdelijk in de wasmachine te parkeren.

Is de wc in de badkamer? Zie hogerop.

De lavabo(s) en de binnenkant van het bad schoonmaken met vochtige reinigingsdoekjes. Spiegels en kranen een beurt geven met een vochtige of zelfs droge microvezel doek. Idem voor beduimelde kastranden of handgrepen. Douchecel waar nodig een veeg geven met de microvezel doek.

Indien nodig, de badkamer snel dweilen, stofzuigen of vegen. Zeker wanneer het enige toilet in huis zich daar bevindt en de gast(en) dus wat langer in die ruimte moeten blijven.

Slaapkamers

Rondslingerende kleren opruimen en andere onnodige spullen verzamelen en verstoppen. Maak het bed strak op en schud de kussens op. Even met een vochtige schoonmaakdoek over de nachtkastjes en vensterbank gaan.

Waar nodig, verder afstoffen met een plumeau. Indien echt nodig, snel even dweilen, stofzuigen of vegen op de meest zichtbare plaatsen.

Sterkte!

Share.

Laat een reactie na