Maaltijd met vleesvervanger: sojabrokken in tomatensaus

0

De sojaboon is een peulvrucht rijk aan tal van bestanddelen die ons kunnen beschermen tegen hart- en vaatziekten. Soja bevat onverzadigde vetten en zit boordevol pectine, een soort voedingsvezel die de slechte cholesterol (LDL) verlaagt. Bovendien is soja rijk aan plantaardige eiwitten die de cardiovasculaire gezondheid verbeteren.  Prima geschikt dus voor mensen met hart- en vaatziekten en voor diabetici. Maar als we de puntjes op de i willen zetten, moeten we hier wel vermelden dat soja niet dé complete vleesvervanger is omdat deze peulvrucht geen vitamine B 12 bevat.

Hieronder het recept voor een maaltijd met vleesvervanger:   Sojabrokken in tomatensaus met witloof en aardappelen.

Dit heb je nodig voor 2 personen

  • 80 g sojabrokken, gedroogd ( bij voorkeur bio cultuur)
  • 5 g bouillonblokje groenten
  • 240 ml water
  • 300 g aardappelen, vers en geschild
  • 500 g witloof
  • 6 g verse knoflook
  • 80 g ui, schoongemaakt
  • 80 g rode paprika
  • 100 g courgette, gebruiksklaar (met of zonder pitjes)
  • 200 g tomaat in blik
  • Zout, peper en nootmuskaat

Zo maak je het

  1. Maak de bouillon klaar en laat de sojabrokken erin koken tot al het vocht is opgenomen en de brokken gaar zijn.
  2. Kook de aardappelen gaar in weinig water.
  3. Maak de stronken witloof schoon ( hard uiteinde een stukje wegsnijden en aangetaste blaadjes eraf halen) en snijd in stukken.
  4. Maak de knoflook gebruiksklaar en hak fijn.
  5. Doe de knoflook met het witloof in een kookpan en kook gaar in zo weinig mogelijk water.
  6. Snijd de ui, de paprika en de courgette in kleine stukjes en kook eveneens gaar in zo weinig mogelijk water.
  7. Voeg dan de tomaat toe aan de ui, paprika en courgette en mix het geheel zodat je een  saus bekomt.
  8. Kruid naar believen bij met nootmuskaat, peper en zout.
  9. Kruid ook het witloof naar smaak af met nootmuskaat, peper en zout.
  10. Giet in de tomatensaus over de sojabrokken en warm nog even zachtjes op.
  11. Serveer de sojabrokken in tomatensaus met de gekookte aardappelen en het witloof.

Ook lekker:  Vegetarische of groentenlasagne

 

 

 

 

Share.

Laat een reactie na