In de lente start de aspergetijd. Daarom volgt hier het recept van een makkelijk te maken (h) eerlijke lunch die vrijwel iedereen op het bord kan toveren. Want kunnen koken is hier absoluut geen must.
Je kan witte of groene asperges gebruiken. De witte dienen wel eerst geschild te worden met een dunschiller anders worden ze draderig bij het koken. Bij de groene hoeft schillen meestal niet. De mooi gevormde kopjes van de asperges mogen eraan blijven. Onderaan snijd of breek je er zo’n 3 tot 4 cm af. Omdat het harde gedeelte weg moet.
Qua gerookte vis is de meest voor de hand liggende keuze zalm, makreel of forel.
Dit heb je nodig per persoon
- 150 tot 200gr asperges
- 50 gr gerookte vis
- Takje dille
- Zout en peper
- Waterkers, rucola of veldsla.
- Kant en klare vinaigrette (je favoriet merk) met fijne en/of groene kruiden
Zo maak je het
- Gebruik je witte asperges? Schil die dan de avond ervoor en bewaar in een vochtige doek in de ijskast.
- Breng voldoende water met wat zout aan de kook en kook de asperges daarin tot ze beetgaar zijn. Controleer op tijd (vanaf 7- 8 minuten) of ze gaar zijn want alles hangt immers af van de dikte van de asperges.
- Beetgaar? Laat ze uitlekken op een droge, propere keukenhanddoek.
- Doe intussen flink wat vinaigrette in een langwerpige pot.
- Leg de nog warm-lauwe asperges zo’n 25 tot 30 minuten in deze handige marinade.
- In die tijd kan je de gekozen vis in stukken verdelen en vervolgens de fijngesnipperde dille mengen met de rauwkost.
- Haal de asperges uit de vinaigrette en schik direct op het bord.
- Voeg er de rauwkost en de stukken vis aan toe.
- Giet tot slot 1 of 2 soeplepels vinaigrette over de rauwe groenten en asperges, of serveer de vinaigrette er apart bij.