Over manity en metroseksualiteit

0

Manity (=male vanity) betekent vrij vertaald zoveel als: overdreven mannelijke ijdelheid. En dit heeft niet enkel te maken met het dagelijks gebruik van een aftershave, shampoo, deodorant of handcrème.  En evenmin met het aanbrengen van een lekker geurtje. Manity gaat veel verder dan dat en neigt zelfs sterk naar obsessief gedrag.

Het voorwerp van die obsessie is het eigen mannelijk lijf, de verpakking dus. Jawel. Vanzelfsprekend worden hier kosten, tijd noch moeite gespaard om dat lijf zo gezond mogelijk te houden en het er zo aantrekkelijk en blitz mogelijk te laten uitzien. Manity vind je vandaag bij zowel hetero’s als bij holebi’s. Manity als overdreven lichaamscultuur, moet gewoon van alle tijden zijn. Zeker weten. Vandaag echter zit dit fenomeen fors  in de lift, omdat zowat alles waar manity behoefte aan heeft, ruimschoots voorhanden is. En vaak niet eens zo duur is.

Manity gaat over lichaamscultus en draait dus rond:

Er strak en afgetraind bijlopen via

 • Het kiezen en volhouden van een gezond, evenwichtig eetpatroon of dieet.
 • Het geheel of gedeeltelijk vermijden van alcohol.
 • Niet roken.
 • Voldoende bewegen en regelmatig sporten.
 • Cardio- en/of krachttraining.

Zo sexy en aantrekkelijk mogelijk ogen mits

 • Er een en optimale lichaamshygiëne op na houden.
 • Het regelmatig bezoek aan de zonnebank en tandarts.
 • Het ontharen van borst, rug, benen en eventueel van de oksels en schaamstreek.
 • Het gebruik van schoonheidsproducten zoals reinigingsmelk, maskertjes, bodyscrubs, dagcrèmes, camouflagesticks of foundation (bij oneffenheden en puistjes) en bodymilk.
 • Kiezen voor wellness, botox en/of plastische chirurgie.
 • Werk maken van de juiste kledingstijl.

 

Verwar manity niet met metroseksueel

Een metroseksueel is doorgaans hetero en geen dandy maar gewoon een man die zijn vrouwelijke kant durft te etaleren en te beleven. Dat doet hij vooral door aandacht te besteden aan zijn uiterlijk. Hij spijkert zijn verschijning zorgvuldig bij en maakt werk van een goede lichaamshygiëne, een verzorgd kapsel en natuurlijk van de juiste kleren. Deze man zorgt ervoor dat zijn lichaam gladgeschoren is en dat hij altijd lekker fris ruikt. Want bij de metroseksueel draait veel om zijn bestudeerde look en zijn zorgvuldig gecreëerd en in stand gehouden imago. De indruk die hij maakt en nalaat op anderen is ontzettend belangrijk voor hem.

Met dit doel voor ogen informeert hij zich continu over de laatste trends. Niet enkel inzake herenmode, herencosmetica en de nieuwste haarsnit. Maar evenzeer over bijvoorbeeld reizen, binnenhuisinrichting, tuinaanleg, trendy eethuizen, voedinghypes en ook hippe places to be. Het verschil tussen manity en metroseksualiteit zit in het feit dat  de gedachten en acties van de metroseksueel hoofdzakelijk op zichzelf gericht zijn. Op zijn eigen kringetje en zijn eigen zaakjes dus. Bovendien spaart deze man tijd, geld noch moeite om het zichzelf zoveel mogelijk naar de zin te maken. Uiteraard is daar niks mis mee.  Het betekent wel dat er in elke metroseksueel dus een herkenbaar stukje (of stuk) narcist schuilt.

Of onze goedverzorgde metroseksueel met zijn -en laten we hier eerlijk wezen-  egocentrische trekjes de eigentijdse vrouw kan blijven behagen en boeien, blijft nog de vraag. Een onderzoek uitgevoerd bij 3000 Britse dames leert immers dat veel vrouwen (opnieuw) de voorkeur geven aan een ‘echte kerel’, borsthaar en een vleugje zweetgeur, inbegrepen.

Share.

Laat een reactie na