Recept  vleesreepjes met rabarbersla en yoghurtsausje 

0

Vanaf de late lente kan gestart worden met het oogsten van rabarber. Vanaf het moment dat de stengel ongeveer 60cm lang is en een diameter van 1,5 tot 2,5 cm heeft, is het zover. De roodgroene rabarber is dan klaar om geoogst en gegeten te worden.  Enkel de stengels zijn geschikt voor consumptie. Deze groente met zijn frisse, zurige smaak bevat antioxidanten, mineralen en flink wat vitamine K.

Hieronder vind je het recept van vleesreepjes met rabarbersla en een yoghurtsausje.

 

Dit heb je nodig voor 4 personen

  • 400 g mager rundvlees
  • 500 g rabarber (stengels)
  • 1 kleine venkel
  • 8 sneetjes (volkoren) brood  of 12 ronde volkorenbroodjes
  • 150 g sla naar keuze (gewone sla, raketsla, gemengde sla, veldsla, etc.)
  • 20 halve walnoten
  • 200 g halfvolle yoghurt natuur
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel citroensap
  • het sap van 1 sinaasappel
  • 1 theelepel rozemarijn
  • peper en zout
  • fijngesneden verse bieslook

 

Zo maak je het

  1. De oven voorverwarmen op 180°C.
  2. Maak de venkel schoon en snij die in schijfjes.
  3. Maak de rabarber schoon tot je enkel nog mooie stelen overhoudt. Dat doe je door de bladresten te verwijderen en de harde stukken aan de onderkant van de stelen weg te halen. Snij de rabarber in blokjes.
  4. Beleg een bakplaat met bakpapier en schik er de venkelschijfjes op. Druppel er 1 eetlepel olijfolie over en kruid met peper en rozemarijn. Rooster de schijfjes gaar in 15 tot 20 minuten.  
  5. Meng de blokjes rabarber met het sinaasappelsap en 1 eetlepel olijfolie. In een ovenschaal schikken en beetgaar laten worden in 10 tot 12 minuten. Op tijd checken want met rabarbermoes kunnen we hier niets beginnen.
  6. Tijd nu om het rundvlees in fijne reepjes te snijden. Even kruiden met peper en zout en daarna gaar bakken in de resterende 2 eetlepels olijfolie.
  7. Doe het citroensap bij de yoghurt en breng dit op smaak met peper en fijngesneden bieslook.
  8. Schik een bodempje sla op elk bord. Voeg er een handje lauwe rabarberbrokjes en schijfjes venkel aan toe. Daarbovenop komen de runderreepjes en 5 halve walnootpitten per bord. Werk af met het yoghurtsausje dat je ook apart kan serveren.
  9. Bied deze sla aan vergezeld van het gesneden volkorenbrood of kleine ronde broodjes.

Misschien is de rabarbersalade sommigen te zuur. Voorzie in dit geval stukjes zoete appel, stukjes halfdroge abrikoos of beetgaar gekookte of gebakken stukjes zoete aardappel om het zure en het zoete in de rabarbersla in balans te krijgen.

Smakelijk!

Share.

Laat een reactie na