Vegetarische of groentenlasagne

0

Groentelasagne kan je overal kant-en-klaar kopen. Al of niet diepgevroren. Helaas bestaat dit gerecht vaak uit veel lasagne, veel en sterk gekruide saus met veel kaas en bedroevend weinig groenten. Conclusie: de echte, de beste en ja, zelfs de lekkerste groentelasagne maak je gewoon zelf. Hier volgt het recept van een zeer eenvoudige en smaakvolle groentenlasagne die zelfs door beginners zonder moeilijkheden op tafel kan getoverd worden.

Nodig (voor 3 grote of 4 kleine eters):

  • 3 tot 4 blaadjes kant en klare – liefst verse – lasagne (circa 125gr samen)
  • 100 tot 150gr gemengd gehakt
  • 1 halve paprika
  • 1 middelgrote courgette
  • 3 middelgrote wortels
  • 75gr champignons
  • 1 stronk prei
  • 1 halve grote ui of 1 kleine ui
  • 1 blik gepelde tomaten (uitgelekt circa 200 gr)
  • 30 gr bloem
  • 30 gr boter
  • 4 dl halfvolle melk
  • 100/150 gr gemalen kaas naar keuze (emmentaler, gruyère, parmezaan of comté).
  • peper, zout en kruiden naar keuze.
  • olie naar keuze (vb. olijfolie, koolzaadolie of zonnebloemolie)

Zo maak je de lasagne:

  1. was en snij de groenten fijn, dit is het grootste werk
  2. bak intussen het gehakt af
  3. hak vervolgens de ui fijn
  4. stoof de ui in wat olie tot hij glazig ziet
  5. doe er alle gesneden groenten bij
  6. voeg als laatste de gepelde en uitgelekte tomaten toe
  7. breng het geheel aan de kook en laat slechts een paar minuten doorkoken tot de groenten beetgaar zijn
  8. haal van het vuur en mix de groenten tot een dikke saus met stukjes
  9. voeg het gebakken gehakt bij de groentesaus en meng grondig
  10. proef van het mengsel en doe er zout, peper en kruiden naar smaak bij, tot de voor jou gewenste pittigheid bereikt is
  11. zet de pan nu even opzij
  12. neem een glazen schotel en bedek de bodem altijd eerst met een laagje groentesaus, pas daarna met een vel lasagne. Op die manier wordt ook die onderste laag lekker mals en genietbaar. Zorg er wel voor dat de hele bodem mooi bedekt is.
  13. maak de kaassaus. Zie onderaan *
  14. verdeel nu een laag groentesaus over de lasagne
  15. giet op de groentesaus een laag kaassaus
  16. plaats vervolgens een nieuwe laag lasagne op de kaassaus
  17. dan volgt een laag groentesaus, een laag kaassaus, een laag lasagne en ga op die manier verder tot de schotel helemaal gevuld is
  18. eindig met kaassaus en strooi er nog wat gemalen kaas over voor extra smaak
  19. plaats 25 minuten in een voorverwarmde oven op 220°

Zo maak je kaassaus:

Kaassaus is een gewone roux waar je om te eindigen, van het vuur, kaas onder roert.

  1. smelt 30gr boter op een matig vuur
  2. roer er 30gr meel in één keer door
  3. voeg er dan al (goed) roerend de 4 dl melk bij
  4. breng aan de kook
  5. laat (steeds roerend) even doorkoken tot de saus indikt en goed gebonden is
  6. neem van het vuur en voeg de kaas toe
  7. proef en kruid naar smaak

Tip

Weinig tijd? Snij dan de groenten de dag ervoor en bewaar in een goed afsluitbare plastic doos. Het gehakt kan net zo goed vooraf gebakken worden.

Ga jij voor een vegetarische lasagne? Vervang dan het vlees door quorngehakt of sojabrokken.

Ook lekker:
Romige spirelli

Share.

Laat een reactie na