proper met zout en azijn

0

Vandaag worden we omringd door duizenden natuurvreemde stoffen. Vooral in huis. En hun aantal blijft groeien. Dat leidt tot steeds meer allergieën die gepaard gaan met niezen, snuiten, tranen, jeuk en huiduitslag. Ook onze schoonmaakmiddelen zitten er voor iets tussen. En toch kan het vaak anders. Simpelweg met zout en azijn. Deze formidabele tandem biedt veel voordelen want hij is onschadelijk, altijd binnen handbereik en zeer effectief.

voor je lichaam

aften in de mond?

Ontsmetten en bestrijden doe je zo: spoel je mond na iedere maaltijd met lauw water waar flink wat zout aan toegevoegd is.

pijnlijke en/of opgezette keel?

Neem een glas lauw water en los er een theelepel sodakristallen in op. Gorgel daarmee volhardend drie maal per dag. En zeker voor het slapengaan. Toegegeven, het smaakt, nou ja…..zout en slecht. Maar, het ontsmet en geneest.

in huis

zilveren voorwerpen en juwelen poetsen

Neem een stuk aluminiumfolie. Bedek daarmee de bodem van een schotel. Schik er nu de voorwerpen op. Zorg ervoor dat deze elkaar niet raken. Dus altijd naast elkaar en nooit boven of over elkaar plaatsen. Maak een oplossing van een eetlepel soda per halve liter water. Giet dit over het zilver tot het helemaal onder staat. Laat vijf minuten inwerken. Langer hoeft echt niet. Neem alles uit de schotel, spoel even na en wrijf op met een zachte wollen doek. En hier volgt nog een supersnelle tip om zilveren juwelen opnieuw te laten glimmen. Pak een oude tandenborstel en doe er tandpasta op. Poets de sieraden grondig met tandpasta. Afspoelen, even opblinken en klaar is kees.

verstopte afvoer

Wat te doen indien de afvoer van je gootsteen, wasbak of bad helaas goed dicht zit ? Gooi om te beginnen anderhalve kop zout in de afvoer. Giet daarop kokend water. Is er geen beweging in te krijgen, gebruik dan soda. Bovenop de soda komt een kop azijn. Zet de plug erop en laat een uurtje inwerken. Daarna de warmwaterkraan opendraaien of doorspoelen met een emmer heet water. Blijf gieten tot de toestand opgelost is. Herhaal indien nodig. De finishing touch zit in de nabehandeling. Maak een oplossing klaar van water en flink wat zout. Giet dit als laatste door de afvoer.

voorkom verstopte afvoeren

Neem een handje sodakristallen en los dit op in warm water. Giet in de gootsteen, lavabo of waterafvoer van het bad. Wacht een uurtje. Spoel door met flink wat warm water. Indien je dit regelmatig ( vb. om de maand ) doet, zullen je afvoeren zelden ernstig verstopt raken.

slecht lopende kranen een gootstenen

Kranen lopen na onbepaalde tijd vaak slecht omdat het filtertje in de kraan vol kalk raakt. Kalk en azijn zijn, gelukkig maar, grote vijanden. Maak dus het mondje van de kraan los en zet de delen te week in een kommetje azijn. Eens alle stukjes kalk los gekomen zijn, schroef je het uiteinde terug op de kraan, waarna het water opnieuw ongehinderd zal stromen. Kringen op metalen gootstenen verdwijnen meestal indien je ze weg sponst met azijn.

wc-potten en kalk

Wc-potten met kalkaanslag krijg je weer glimmend mooi met behulp van azijn. Hardnekkige aanzetten krijg je klein door er ‘s nachts een in azijn gedrenkte doek op te plaatsen. De volgende ochtend verwijder je het doek en borstel je even goed na. Ook voor kranen en lavabo’s geldt hetzelfde. Ramen lap je nog altijd het best met water waarin een flinke scheut azijn zit.

azijn fixeert kleuren

Voeg een paar soeplepels azijn toe aan je gekleurde en donkere was. Dat fixeert de kleuren. Hetzelfde gebeurt als je wat azijn toevoegt aan het water waarin je rodekool laat garen. Op die manier blijft de rodekool haar appetijtelijk mooie kleur behouden.

kalkaanzetten in pannen.

Je verwijdert kalk in pannen of metalen waterkokers wanneer je het recipiënt even uitkookt met water waar je een of meer koppen (hangt af van de grootte van de pot) azijn aan toevoegt. Daarna op de gewone manier schoonmaken.

Share.

Laat een reactie na