Plant eens een bloem of kruid in je moestuin

2

Bloemen zijn een verrijking voor elke moestuin. Jawel! Omdat ze niet enkel kleurig ogen maar bovendien het schadelijk ongedierte aanpakken. Dankzij de juiste inzet van bloemen hoef je dus minder chemische bestrijdingsmiddelen te gebruiken. Wat de kwaliteit en de smaak van je zelfgekweekte producten alleen maar verbetert.

Mensen en moestuinen, een oude liefde!

Inderdaad, want tussen mens en moestuin brandt een eeuwenoude liefde die maar niet wil doven. Omdat groenten oogsten uit eigen tuin niet enkel rust en voldoening schenkt, maar ons daarnaast in contact brengt met de basis van het leven. En dit zowel materieel als spiritueel, want niets is normaler maar tegelijk ook mysterieuzer dan het groei- en rijpingsproces. In oude kloostertuinen waar reeds volop groenten en kruiden werden gekweekt, wist men het maar al te goed. Bloemen, kruiden en groenten doen het samen uitstekend. Precies omdat bepaalde bloemen en aromatische kruiden bedreigende insecten op afstand houden en zo de groenten beschermen. Indien deskundig gecombineerd, wel te verstaan.

Het komt aan op kennis en plannen

Zoals steeds komt het ook hier vooral op kennis aan. En meer bepaald over de werking van bepaalde bloemen en kruiden op bepaalde insecten. Bloemen en kruiden kunnen immers om twee redenen ingezet worden in de moestuin:

  • om vernietigende insecten op afstand te houden
  • om bepaalde insecten aan te trekken die voor bestuiving zorgen

Het volstaat om de juiste bloemen en kruiden in de nabijheid van de groenten of vruchten te zaaien of te planten om het gewenste resultaat te bereiken. Om goede resultaten te bekomen verdient het aanbeveling vooraf een plan op te maken van de komende indeling van de moestuin. Want, welke groenten wil je precies oogsten en welke kruiden en bloemen kan je het best in hun omgeving plaatsen? Hier moet dus bewust vooruit gedacht worden.

Probeer het eens met volgende bloemen en kruiden

Basilicum
Verjaagt ongewenste bezoekers van tomaten en aubergines.

Bernagie of borragio
Deze plant met zijn mooie blauwe bloemen scheidt veel honing af. Daardoor trekt ze bijen en wespen aan die de kleinere insecten opeten. Bernagie is zeer effectief tegen de tomatenrups en doet het ook uitstekend in de buurt van pompoen, courgette en aardbeien.
Bieslook
Doet het prima rond rozenstruiken. Gaat schimmels tegen.
Boerenwormkruid
Dit kruid houdt larven van nachtvlinders, mieren en coloradokevers ver van je aardappelen en aubergines vandaan.
Gele brem
Is zeker te vertrouwen in de strijd tegen de koolrups.
Goudsbloem
Actief tegen bladluizen, witte vliegjes en aardappelkevers. Zaai goudbloem omheen de bedden maar ook tussen worteltjes, kolen en de diverse soorten sla.
Lavendel en munt
Houden sowieso mieren en bladluizen op een veilige afstand
Oost-Indische kers
Deze plant die bloemen produceert in oranjegele en rozerode tinten, doet het prima tegen bladluis en witte vlieg. Zowel de blaadjes als de bloemen zijn trouwens eetbaar en kunnen gebruikt worden om rauwkostslaatjes pit en kleur te geven. De blaadjes smaken wat peperachtig en doen denken aan waterkers. Plant Oost-Indische kers in de nabijheid van tomaten, aardappelen, wortelen, kolen en bonen en bij voorkeur omheen de verschillende groentebedden. Indien zich dan een invasie van bladluis aandient, merk je het meteen aan de rand van het perceeltje.
Reukerwten
Horen thuis in de buurt van bonen. Trekken ziekmakende insecten aan en vrijwaren aldus de groenten. Verhogen bijgevolg de bonenopbrengst.
salie, rozemarijn en tijm
Bewijzen prima diensten om koolwitjes weg te houden van de diverse koolsoorten
Stinkertjes of afrikaantjes
De diepgele, oranje en roestbruine stinkertjes moet je gewoon eens uittesten in de buurt van aardappelen, tomaten, bonen, wortelen en prei. Deze plant bestrijdt door haar geur coloradokevers, draadwormen, witte vliegjes en andere schadelijke insecten.
Vaste vlas
Dit kruid met zijn mooie lilablauwe bloemen behoedt je aardappelen en aubergines voor hun allergrootste vijand, de genadeloze coloradokever.
Vergeet-mij-nietjes
Ideaal om rond frambozenstruiken te planten. Houden wormen op een afstand.
Zonnebloem
De majestueuze zonnebloem trekt vogels aan maar ook bijen en andere grotere insecten die zich voeden met het klein maar o zo schadelijk grut dat je gewassen continu bedreigt.

Niet aarzelen dus, maar gewoon proberen!

Share.

2 reacties

  1. Handig, deze weetjes! Ik ga ze dit jaar uitproberen
    Maar 1 opmerking…….Bijen die andere insecten eten??
    Bijen eten alleen nectar en stuifmeelpollen…..nooit andere insecten,
    zeker geen kleintjes.
    Ze steken hooguit een groter insect dat hen bedreigd.
    Wat u bedoeld zijn alleen wespen.

  2. Pingback: De moestuin - Pagina 17

Laat een reactie na