het lieveheersbeestje

0

Lievevrouwebeestje, kapoen, pieternel en zonnekevertje zijn allemaal andere namen voor dezelfde kever: het lieveheersbeestje. Dit schattig, meestal ongevaarlijk kevertje levert flink werk in je tuin want het voedt zich met schadelijk klein ongedierte. Laten begaan dus, die kever, want in deze bijdrage lees je waarom. Het lieveheersbeestje is Australisch van oorsprong en kwam pas in de negentiende eeuw via Amerika ons land binnen. Wij kennen het lieveheersbeestje meestal als een zwarte kever met rode of lichtgele stippen of als een bruinrood beestje met zwarte stippen. Wetenschappers echter onderscheiden tot dusver reeds een vijfduizendtal verschillende schildpatronen. Er zijn lieveheersbeestjes in alle kleuren. Er bestaan er zelfs met een effen of gevlamd schild en andere die een ruit –of streeppatroon vertonen. Het lieveheersbeestje heeft doorgaans een levensduur van één jaar.

waarom goed voor je tuin?

De meeste soorten lieveheersbeestjes doen meer goed dan kwaad. Ze storten zich immers op ander klein ongedierte in je tuin dat schadelijk is voor je planten. Zo doen kapoentjes zich ondermeer te goed aan bladluizen. De venijnige bladluis is een klein, bleek insect dat planten en gewassen melkt. Anders gezegd, ze zuigt het levenssap uit planten en gewassen weg die daardoor ziek worden. Een volwassen lieveheersbeestje eet in de loop van zijn leven vaak duizenden bladluizen en hun larven op. En dat begint al vroeg. Moeder kever legt haar eitjes immers meestal in de buurt van een kolonie bladluizen, zodat de het lieveheersbeestje als larve al volop bladluizen eet.

verbazend weerbaar kereltje

Het lieveheersbeestje vormt een lekker hapje voor bijvoorbeeld vogels en spinnen. Toch bijt het flink van zich af. Wanneer dit beestje aangevallen wordt, laat het vanuit zijn gewrichten een venijnig sap los op de vijand. Deze gele vloeistof stinkt verschrikkelijk en smaakt bovendien afschuwelijk. De vijand verdwijnt bijgevolg razendsnel en zal, dankzij de felle kleuren van onze kever, geen tweede maal dezelfde fout begaan.

hoe lok je lieveheersbeestjes naar je tuin?

Slechts een paar lieveheersbeestjes volstaan om het ongedierte in je tuin binnen de perken te houden. Heb je een tuin zonder lieveheersbeestjes ? Zo ga je tewerk om hen alsnog je tuin in te lokken:

  • gebruik zo weinig mogelijk chemische bestrijdingsmiddelen
  • laat dode winterbladeren liggen. Ze vormen de ideale beschutting voor onze kevertjes
  • bloeiende planten in je tuin voorzien hen van pollen en nectar
  • plaats een platte schaal of soepbord met wat water in een hoekje van de tuin
Share.

Laat een reactie na