Kleine hap

0

Omdat er wel altijd iets of iemand te vieren valt, is het ook altijd hapjestijd. Maar, misschien vind jij hapjes maken wel een heus karwei. Ook en vooral omdat je wat uitgekeken raakt op die weliswaar smakelijke, maar eeuwige toastjes. Weet dan dat je niet de enige bent. Wedden dat je er toch zin in krijgt met onze eenvoudige maar lekkere suggesties? Hieronder staan snel en makkelijk te maken koude hapjes en amuses met groenten en kaas, vis en vlees.

Groentenhapjes

  • Vooreerst, vergeet de klassiekers niet: Dus, kommetjes met smaakmakers zoals verschillende soorten olijven naast gemarineerde lookteentjes, augurken en zilveruitjes. Verder, schijfjes tomaat en uiringen, bestrooid met peterselie of bieslook. Kommetjes met sla, gesnipperd witloof, bloemkoolroosjes, bleekselder, wortelschijfjes en radijsjes. Dit alles begeleid van de nodige dipsausjes.
  • Allerlei groenten heel fijn hakken, mengen met verse tuinkruiden en saus naar keuze. Serveren in schaaltjes of kommetjes als individuele porties.
  • Bedek de bodem van kleine bekers of glazen (mag plastic zijn) met een saus naar keuze (mayonaise, cocktailsaus, béarnaise, andalouse, samourai, tartare etc. ). Plaats daarin, rechtop dus, reepjes wortel, selderij, knolselder, krulsla, beetgare sperziebonen of blaadjes witloof.
  • Neem een blad sla. Vul het met geraspte wortel en zilveruitjes en rol zorgvuldig op. Hou dicht met een stokje of met een fijn, lang reepje verse of kort gekookte prei. Voorzie dipsaus.
  • Vul stukjes selderijstengel of rauwe champignon op met verse kruidenkaas
  • Neem drie hele, beetgaar gekookte sperzieboontjes en wikkel in flinterdunne plakjes rauwe ham of gerookte zalm errond. Voorzie dipsaus.
  • Zeer fijn gesneden plakjes gekookte ham rond aspergepunten rollen en versieren met een toef mayonaise of saus naar keuze.
  • Zoek een slanke komkommer uit. Wassen en verdelen in plakjes van een vingerdikte hoog. Haal het vruchtvlees er voorzichtig uit en vul met een mengsel van volle verse kaas en geitenkaas of volle verse kaas en kruidenkaas, genre boursin. Om de smaak op te peppen kan je er nog flink wat (zeer) fijngehakte bieslook of kervel aan toevoegen. De bovenkant versieren met foreleitjes en goed gekoeld opdienen.

Kaashapjes

  • smeuïge en harde kazen geserveerd als dobbelsteentjes (kunnen kant-en-klaar gekocht worden) al of niet voorzien van mosterd maar mét prikkertje
  • dobbelsteentje kaas op spiesje steken met groenten en/of fruit. Je kan naar hartelust combineren met : augurk, radijs, zilverui, witte of blauwe druif, mandarijn, gekonfijte kers, ananas (uit blik) of stukjes gedroogde pruim of abrikoos voor de zoete toets.
  • kaas doet het vooral goed op toastjes : beleg toastjes met een laagje volle, smeuïge kaas, al of niet gekruid. Of met een plakje oude kaas of camembert. Daarop komt naar keuze : plakjes radijs, kappertjes, halve okkernoot, partje mandarijn, gekonfijte kers, ananas, druif, grote garnaal, stukje gerookte zalm of heilbot, stukje scampi. Allemaal even lekker.
  • neem een plak gerookte zalm of rauwe ham. Bestrijk de volledige plak zorgvuldig met een laagje boursin of maredsous (look en fijne kruiden). Rol helemaal dicht en laat een uurtje opstijven in de ijskast. Daarna de rol in stukjes snijden van ongeveer een centimeter. Koel bewaren tot voor het op dienen.

Vleeshapjes

  • koop een vingerdikke plak gekookte of rauwe ham, stevige paté (soorten genoeg) of geperste kop. Snij daar dobbelsteentjes van en serveer met een gamma dipsausjes.
  • precies hetzelfde kan met gekookte kip, kalkoen of varkensgebraad
  • of, steek voornoemde dobbelsteentjes op een prikkertje samen met de gekende augurkjes, zilveruitjes, olijven, stukjes ananas, druif, gekonfijte kers etc.
  • beschik je over restjes gekookt of gebakken kip; kalkoen, rosbief, ham of stoofvlees? Bereid dan zelf een hartige vleessla. Snij of knip het vlees heel fijn. Roer er dan naar smaak fijngesnipperde ui, augurkjes of stukjes champignons onder en meng alles royaal met mayonaise of een andere saus naar keuze. Serveer in kleine, individuele porties of smeer op een toastje of cracker.
  • maak flink wat kleine gehaktballetjes die je vooraf kookt of bakt. Steek op een prikkertje. Serveer met een waaier dipsausen
  • meng zeer vers, rauw gehakt met fijn gesnipperde bieslook en werk af met peper en zout. Vorm er stevige balletjes van en rol daarna eventjes door wat curry. Prik op een stokje en serveer met mosterdvinaigrette.
  • maak toastjes met een flinke laag filet américain préparé. Versier met een augurkje of zilveruitje.
  • frankfurterworstjes of koude, gebraden worst of chipolata in schijfjes of stukjes snijden en serveren met een mosterdvinaigrette of gamma dipsausjes. Of, de schijfjes op een stokje doen samen met een druif, dobbelsteentje kaas, stukje ananas, stukje paprika etc.
  • stukje meloen verpakken in flinterdunne rauwe ham
  • fijne plakjes rosbief opvullen met een pikant groentenslaatje, oprollen en dichtmaken met een stokje.
Share.

Laat een reactie na