Ben jij één van die mensen die spontaan terugdeinzen bij het zien van een spin? Is nergens voor nodig, want spinnen zijn niet agressief en bijten zelden. Ongeveer tachtig tot negentig procent van de mensen die bij de dokter belanden met een vermeende spinnenbeet, blijkt na onderzoek door een ander insect te zijn gebeten. Bovendien zijn spinnen nuttig, weet je nog wel? Er zitten er doorgaans zo’n goeie tweehonderd verstopt in de kieren en spleten van een gemiddelde woning en dat is maar goed ook. Spinnen ruimen immers vervelende insecten, waaronder vieze vliegen, op. Minder goed is dan weer dat we, tijdens onze slaap weliswaar, elk jaar zo’n vijf spinnen opeten. Jawel en blijkbaar overleven we dit festijn nog allemaal ook.
spinrag
Zelfs diegenen onder ons die een heilige schrik hebben van spinnen, hebben zich desondanks al wel eens verwonderd over de fijne symmetrie van een spinnenweb. En, moeten toegeven dat dit een technisch hoogstandje is. Over het spinrag of de zijde die een spin gebruikt, is de wetenschap nog niet uitgepraat. Wetenschappers en ingenieurs worden immers reeds lang geïntrigeerd door de zijde die door sommige spinnen, zijderupsen en vliegen geproduceerd wordt. Wetenschappers verbonden aan de afdeling biotechniek en metallurgie aan de University of Washington (USA ) maakten een speciale studie over de wielspin. Daarbij ontdekten zij dat sleepdraad, één van de zeven verschillende soorten zijde die deze spin produceert, lichter is dan katoen maar sterker dan staal.
sleepdraad sterker dan kevlar
Sleepdraad is zelfs tienmaal zo sterk als kevlar, de kunstvezel die in kogelvrije kleding, scheepsrompen en pantservoertuigen wordt gebruikt. Wetenschappers zijn vooral enthousiast over de taaiheid van sleepdraad. Ze kwamen tot de vaststelling dat een web van sleepdraad zo groot als een voetbalveld, een vliegende jumbojet kan tegenhouden. Men is er nog niet in geslaagd om die spinzijde na te bootsen. Ze wordt immers vervaardigd in het lichaam van de spin en het volledige fabricageproces raakt momenteel nog niet ontrafeld.
vloeibaar kristal
Wetenschappers in dienst van het Amerikaanse leger, slaagden erin een vezel aan te maken van dezelfde chemische samenstelling als fibroïne, het eiwit waaruit deze zijde is opgebouwd. Ze kwamen echter tot de ontdekking dat de opmerkelijke eigenschappen niet slechts aan de chemische samenstelling van de zijde toe te schrijven zijn, maar tevens aan de wijze waarop de spin deze chemische verbinding spint. In het spinorgaan van het dier, neemt de zijde immers de vorm aan van vloeibaar kristal. De moleculen rangschikken zich in lange ketens die polymeren worden genoemd en een grote treksterkte bezitten.