Afrekenen met schulden

0

Een leven zonder schulden, zonder aanmaningen tot betaling, zonder schuldeisers en deurwaarders en niet te vergeten: zonder schaamte. Meer mensen dan je denkt kunnen daar enkel van dromen.  Zelfs zij die aardig wat verdienen en tweeverdieners kunnen eveneens in de schulden raken. Ben jij één van hen? Weet dan dat het anders kan. Je kan je natuurlijk altijd wenden tot een schuldbemiddelaar. Maar onderstaande tips bieden je intussen alvast enige steun bij de aanpak van je schulden.

Pak de zaak anders aan

Toegegeven, we leven in moeilijke, dure tijden. In tijden ook van snelle en overvloedige consumptie. Meer consumeren komt altijd neer op meer uitgeven. En vaak ook op teveel uitgeven. Met als resultaat: schulden.

Hoe kan je het maken van schulden nu het best vermijden? Door meer te verdienen of er nog een baantje bij te nemen? Niet echt. Omdat schulden maken niet enkel het probleem is van laag opgeleide mensen en/of van mensen met een beperkt inkomen. Ook hoog opgeleide mensen en/of mensen die royaal verdienen, kampen verrassend vaak met schulden. De oplossing ligt dus voor de hand: pak de zaak anders aan en maak werk van budgetteren.

Leer budgetteren

Budgetteren betekent zoveel als: je inkomsten en uitgaven in evenwicht houden. Vaak weet een mens niet eens waar al dat geld nu weer gebleven is. Om een duidelijk beeld te krijgen van je inkomsten en uitgaven bestaat er maar één manier: schrijf die inkomsten en uitgaven nauwgezet op. Enkel zo kan je controle verwerven over je uitgaven en schulden voorkomen. Koop één van die handige, kant en klare agenda’s waarin je makkelijk je inkomsten en uitgaven kan noteren. Reeds aan het eind van de eerste maand zal je een idee krijgen van hoe jij je geld besteedt. Nood aan een steuntje? Informeer je dan bijkomend via een boek over dit onderwerp. (zie link onderaan)

Noteer inkomsten en uitgaven nauwkeurig en eerlijk

Wees vooral eerlijk. Schrijf dus alles op. Ja, alles. Zelfs de pralines of taart om je verjaardag te vieren op het werk, het kopje thee met koek tijdens het winkelen of je favoriet automagazine. Vergeet niets. Verder, geef nooit uit wat je niet hebt. En noteer daarom nooit onzekere inkomsten onder de rubriek inkomsten. Precies omdat ze onzeker zijn, zouden ze dat wel eens kunnen blijven. Met alle kwalijke gevolgen van dien. Inkomsten moeten (overwegend) vast zijn. Punt. Vergeet evenmin jaarlijkse, halfjaarlijkse of driemaandelijkse uitgaven zoals onder andere verwarming, verzekeringen, schoolgeld en belastingen. Die moeten dan verdeeld worden over het aantal maanden waarop ze betrekking hebben.

Welke uitgaven zijn echt nodig

Als je de balans bekijkt, zullen de uitgaven nog al eens de inkomsten overtreffen. Dan zit er niets anders op dan bepaalde posten in de toekomst te schrappen. Zaaien naar de zak, zoals de volksmond zegt. Schrappen is moeilijk. Probeer daarom het volgende eens. Stel jezelf bij elke uitgave de vraag: hebben mijn huisgenoten of ik dit nu echt nodig. Vraag je bij twijfelgevallen eerlijk af of het plezier dat je eraan beleeft, de uitgave waard is. Wees open tegenover je gezinsleden omtrent jullie financiële situatie. Bespreek de bezuinigingen samen. Ook zij verdienen een vinger in de pap.

Wat te doen ingeval er schulden zijn

Raak je er zelf niet meer uit? Beperk dan de schade en roep zo snel mogelijk de hulp van een deskundige in. Schaam je vooral niet om specialisten ter zake te contacteren. Zij zijn er voor jou. Wend je daarom tot het plaatselijk OCMW en de Autonome Centra Algemeen Welzijnswerk. Daar krijg je informatie, advies, budgetbegeleiding en beheer bij financiële problemen zoals bijvoorbeeld overcreditering. Zij zorgen tevens voor een schuldbemiddeling en een leefbare financiële situatie. Worstel je met schulden van een zwaarder kaliber dan kunnen zij je doorverwijzen naar de gepaste instanties.

Praktische tips om schulden te vermijden

  • Geen geld? Koop dan niet.
  • Verander je houding. Sleutel aan je behoeften en leer tevreden zijn met minder. Zoals bijvoorbeeld een kleiner huis, een kleinere auto, een goedkopere reis of handtas of minder vaak en minder duur uit eten gaan.
  • Koop tweedehands om je budget in evenwicht te houden. Waarom niet? Goed uitkijken betekent geld besparen.
  • Werk niet met creditcards, hier lopen de rentekosten al snel te hoog op.
  • Koop zo weinig mogelijk op krediet.
  • Sparen tegen een lage intrest en tegelijk krediet afbetalen tegen een hoge rente, is onverstandig. Gebruik dus eventueel spaargeld om het krediet zo snel mogelijk af te lossen of om bij de aankoop zoveel mogelijk contant te betalen.
  • Probeer per maand 5% van je inkomsten te sparen
  • Krijg je opslag? Probeer daarvan dan 50% te sparen.
  • Wil je sneller én goedkoper van je hypotheek af? Los dan maandelijks meer af dan de bank voorstelt.

Nuttige links:

https://www.schuldbemiddelaar.vlaanderen/nl-be/     –     https://www.schuldbemiddelingnederland.nl/

Share.

Laat een reactie na