Ken je totem

0

Wist je dat er aan je westers en oosters sterrenbeeld een verhelderend extraatje kan toegevoegd worden? En wel onder de vorm van je persoonlijke dierentotem. Die vindt zijn oorsprong het sjamanisme. De sjamanistisch getinte totemtypologie is niet nieuw. Integendeel zelfs. Want onder meer de Keltische druïden en de medicijnmannen van de Amerikaanse indianen, werkten traditiegetrouw met dierentotems. Volgens hen was en is de mens verbonden met de energie van zijn persoonlijk totemdier. En kan zich, indien nodig, bewust afstemmen op de bijhorende positieve eigenschappen van dat dier en die daadwerkelijk gebruiken. Het gaat hier dus alweer over een welbepaalde energie die in en door ons gekanaliseerd wordt. Ontdek hieronder kort en goed, welke totem bij jou past. En….vind nog een stukje van de unieke puzzel die jij bent.

In samenspel met de westerse dierenriemtekens komen we tot de volgende indeling:

valk | 21 maart – 20 april kraai | 24 september – 23 oktober
bever | 21 april – 21 mei slang | 24 oktober – 22 novemer
hert | 22 mei – 21 juni uil | 23 november – 21 december
specht | 22 juni – 22 juli sneeuwgans | 22 december – 20 januari
zalm | 23 juli – 23 augustus otter | 21 januari – 20 februari
bruine beer | 24 augustus – 23 september wolf | 21 februari – 20 maart

Valk (Ram)

Staat voor onafhankelijkheid, vrijheid en individualisme.

De Valk wordt beheerst door het element vuur dat hem voorziet van passie, loyaliteit en impulsiviteit. Personen geboren onder deze totem zijn liever chef dan ondergeschikte, beschikken over veel ambitie, houden van competitie en vervelen zich dood in een routine- of kantoorbaan.

Op seksueel vlak willen ze zich volledig kunnen uitleven en als partner kiezen ze meestal een vrolijk, actief iemand. Die man of vrouw moet evenwel bestand zijn tegen hun plotse, soms gekke invallen. Trouw blijven aan één partner blijkt overigens moeilijk, want deze mensen staan snel in vuur en vlam en zijn dus o zo makkelijk te verleiden.

Opdracht: denk na voor je handelt. Onafhankelijkheid is geen synoniem voor egoïsme.

Bever (Stier)

Symboliseert zowel de vernuftige bouwer als de genezer.

De Bever wordt beheerst door het element aarde wat hem uitrust met stabiliteit, de behoefte om goed en methodisch te werken en een duidelijke voorkeur voor het concrete en materiële. Dus voor alles wat zintuiglijk kan worden waargenomen.

Personen die de bever als totem hebben zullen al het mogelijke doen om zo degelijk, aangepast en comfortabel mogelijk door het leven te gaan. Ze zijn efficiënt en bezitten voldoende geduld en uithoudingsvermogen om hun ambities te verwezenlijken. In de liefde zijn ze sensueel en houden ze van zekerheid. Ze prefereren dus een vaste partner boven een verzameling tintelende avontuurtjes.

Opdracht: ontwikkel flexibiliteit en aanpassingsvermogen. Luister wat vaker naar je gevoel in plaats van eeuwig rationeel te zijn.

Hert (Tweelingen)

Symbool van scheppende kracht.

Het Hert valt onder het element lucht en zorgt ervoor dat mensen met deze totem een beweeglijke geest hebben, het liefst overal tegelijk zijn en niet zonder contact kunnen. Ze leven in het nu, zijn met veel verschillende dingen bezig en bezitten de gave valkuilen en andere ongelukken te vermijden.

In de liefde moeten ze kunnen praten en discuteren met de partner, tot in bed toe. Anders loert verveling om de hoek. Ze mijden gevoelens en vertrouwen er niet echt op. Op professioneel vlak zijn dit soepele, beweeglijke mensen die door hun intelligentie en intellectuele nieuwsgierigheid anderen kunnen leiden.

Opdracht: breng meer diepgang in je leven. Vermijd versnippering van energie zodat de gestelde doelen kunnen bereikt worden.

Specht (Kreeft)

Vertegenwoordigt het kloppend hart van onze planeet, Moeder Aarde.

De Specht wordt beheerst door het element water en zij die geboren zijn onder deze totem zitten vol empathie en zijn ontvankelijk en sensueel. Ook zijn ze gevoelig en intuïtief maar daarnaast vasthoudend en lichtgeraakt. Ze bijten zich hardnekkig vast in mensen en dingen en lossen hun greep niet. Want, loslaten blijft hier een moeilijke zaak. Reken daarbij hun goed ontwikkeld instinct plus hun vermogen om lessen te trekken uit de opgedane ervaringen en je krijgt goede tot uitstekende zakenlui. In de liefde zijn dit trouwe, sentimentele, attente, verzorgende en liefhebbende partners.

Opdracht: besef dat elke minuut zijn waarde heeft en dat in diezelfde minuut veranderingen kunnen ontkiemen en wortel schieten.

Zalm (Leeuw)

Symboliseert vernieuwing en overvloed.

De Zalm wordt beheerst door het element vuur, wat de mensen die onder deze totem vallen, energie, vitaliteit en moed verschaft. Ze glijden vloeiend en gewapend met innerlijke sterkte door de moeilijkste levensomstandigheden. Op beroepsvlak zijn ze duidelijk ambitieus en gaan ze bewust voor topfuncties. Om goed te presteren moeten ze zich evenwel bewonderd voelen en ook emotioneel betrokken raken bij de zaak.

Deze charismatische, gulle mensen zijn idealistisch in de liefde en mikken op een warme, passionele relatie. Ze worden aangezogen tot en verbinden zich meestal met flamboyante partners.

Opdracht: besef dat je geluk en harmonie niet kan forceren. Je kan ze wel sneller aan jouw kant krijgen door greep te lossen en mensen en dingen te accepteren zoals ze zijn.

Bruine Beer (Maagd)

Symbool van genezende kracht en heldere visie.

De Bruine Beer wordt geregeerd door het element aarde. Mensen die deze totem hebben zijn stabiel en getuigen van een grote realiteitszin. Ze benutten maximaal al het materiële dat binnen hun bereik komt.Ze blijven altijd kalm, logisch en praktisch.

Mensen die onder de bruine beer vallen, hebben oog voor detail en werken uiterst precies en volhardend. Ze richten hun aandacht vaak op een verheven zaak. Bij dit alles blijven ze echter voortdurend twijfelen aan zichzelf, wat tot grote nervositeit kan lijden. Ook in de liefde blijven ze twijfelen aan hun verleidingskracht en eigen inbreng. En dit terwijl ze intussen alles doen om het de partner naar zijn of haar zin te maken.

Opdracht: probeer evenwicht te vinden op zowel het mentale en het fysieke als op het emotionele en spirituele vlak.

Kraai (Weegschaal)

Staat voor dood en wedergeboorte.

De Kraai valt onder het element lucht. Mensen geboren onder de kraai zijn dus energiek, erg gesteld op hun vrijheid en in staat vlot contact te leggen met anderen. Ze zijn uitgerust met een grote denkkracht en het vermogen tot helder zien en helder horen.

Op beroepsvlak slagen zij dankzij hun sociale en diplomatische vaardigheden. Toch blijven ze iedereen verbazen via hun sterke wil en de krachtige beslissingen die ze nemen. Ze bereiken graag een behoorlijk niveau met het oog op een goede verdienste. In de liefde blijven ze aldoor op zoek naar hun tweelingziel. Eens ze die vinden zetten ze alles op alles om samen met die persoon een geschikt nest te bouwen.

Opdracht: ontwikkel je innerlijke kracht en vertrouw meer op je eigen oordeel en inzichten.

Slang (Schorpioen)

Symboliseert transformatie en genezing.

De Slang beweegt zich in het element water. Mensen die onder deze totem leven, zullen dus zowel sensueel als spiritueel zijn. Ook zijn ze bijzonder ontvankelijk voor zowel de materiële als immateriële energieën die ons omringen. Ze zijn uitgerust met een krachtig intellect en een zeer kritische geest.

Deze complexe, charismatische naturen zitten vol geheimen en blijven op zoek naar een passionele, intense liefde. Ze openen zich zelden voor iemand. Maar als ze hun vertrouwen geven, gebeurt dat dan ook volledig. Mensen geboren onder de slang zoeken emotionele en financiële zekerheid. Ze werken hard, geduldig maar onopvallend naar hun doel toe om er tenslotte altijd financieel beter van te worden.

Opdracht: leer je grote energie kanaliseren, je ongeduld beteugelen en je eigen complexe natuur begrijpen.

Uil (Boogschutter)

Vertegenwoordigt wijsheid en het overbrengen van kennis.

De Uil wordt geregeerd door het element vuur. Mensen geboren onder de uil zijn levenslustig, energiek, enthousiast en moedig. Ze kunnen niet stilzitten, leven gepassioneerd en houden van uitdagingen en nieuwe projecten. Ze doen vaak veel tegelijk en zijn op zoek naar waarheid, kennis en rechtvaardigheid. In de liefde willen zij kost wat kost hun vrijheid bewaren. Hun enthousiasme maakt hen bekoorlijk maar ze laten zich slechts inpalmen door een intelligente partner.

Op beroepsvlak houden zij van beweging, Raken ze verveeld, dan zoeken ze een andere job. Door hun originaliteit en volslagen gebrek aan respect voor de gevestigde orde, verzeilen ze niet snel in een routinebaan.

Opdracht: leer verdraagzamer zijn en deel je kennis en wijsheid met anderen.

Sneeuwgans (Steenbok)

Staat voor trouw aan traditionele waarden en het behoeden van de voorouderlijke erfenis.

De Sneeuwgans beweegt zich in het element aarde. Zij die onder deze totem geboren zijn, respecteren een voorbeeldige gedragscode en leven ernaar. Ze zorgen ervoor dat het hun familie aan niets ontbreekt. Het zijn noeste, gedisciplineerde werkers die er een erezaak van maken goed werk af te leveren. In de liefde zijn ze trouw, degelijk en stabiel. Ze kijken lange tijd uit vooraleer zich te settelen met iemand die ze moeten kunnen bewonderen en respecteren.

Op beroepsvlak zijn deze mensen zeer ambitieus en doen veel moeite om te slagen in het leven. Helaas worden ze nogal eens heen en weer geslingerd tussen de behoeften van hun familie en hun professionele activiteiten.

Opdracht: leer los te laten, stel je open voor nieuwe ideeën en verlaat wat vaker je comfortabel, gestructureerd leven.

Otter (Waterman)

Staat voor helende kracht, toewijding aan de gemeenschap en het beleven van de vrouwelijke energie.

De vriendelijke Otter wordt beheerst door het element lucht. Mensen geboren onder deze totem hebben een levendige, oorspronkelijke geest en houden van vrijheid op alle vlakken. Ze zijn bijzonder nieuwsgierig, gul, speels, sociaalvoelend en creatief. Professioneel komen deze mensen altijd intelligent, onafhankelijk, vernieuwend en scheppend uit de hoek. Ze hebben echter een hekel aan gezag en passen niet al te best in de bestaande hokjes en structuren.

De liefde verloopt hier nogal problematisch. Want ook in een relatie wensen zij hun volledige onafhankelijkheid te bewaren. Bovendien zijn ze privé verwarrend onvoorspelbaar en humeurig. Dat wil zeggen: nu eens warm en hartstochtelijk, dan weer koel en afstandelijk

Opdracht: ontwikkel je geestelijke kracht maar blijf intussen met je beide voeten op de grond.

Wolf (V)

Staat voor kracht en voor de bekwaamheid kennis aan te wenden om het voortbestaan van de gemeenschap te verzekeren.

De sterk mythologisch gekleurde Wolf valt onder het element water. Dat betekent dat zij die onder deze totem geboren werden, zeer sterk ontvankelijk zijn voor al het omringende. Meer dan andere mensen ruiken, zien en voelen zij de verschillende stemmingen aan en dus wat er precies gaande is in hun directe en zelfs wat verdere omgeving. Ze houden van een leven in gemeenschap en voegen er begrip en spiritualiteit aan toe.

Deze romantische en sentimentele zielen geven werkelijk alles in een relatie en zijn derhalve op zoek naar een partner die hun vertrouwen en toewijding volledig waard is. Op beroepsvlak brengt de wolf mensen voort die zich liefst ten dienste stellen van anderen. Prima raadgevers en hulpverleners dus.

Opdracht: durf nee te zeggen wanneer iemand beroep op je doet en leer de uitdagingen van het leven aan te gaan.

Lees ook:
Kleur en karakter

Share.

Laat een reactie na