hartige rijstkoekjes

0

Granen kan je voor de verandering, ook onder de vorm van koekjes eten. Deze makkelijk te maken rijstkoekjes bijvoorbeeld, mislukken nooit en vormen vergezeld van de nodige groenten, een smakelijke maaltijd. Eerst maken, dan proeven en pas daarna oordelen.

dit heb je nodig voor 4 personen:

  • 1 gewone kop volle of halfvolle rijst
  • 2 gewone koppen water
  • zout
  • 100 gr gemalen gruyère
  • 2 grote teentjes knoflook
  • 2 plakken gekookte ham
  • 1 afgestreken eetlepel arrowroot
  • 2 eieren
  • curry
  • vetstof naar keuze

zo maak je het:

  1. neem een kleine kookpot met deksel
  2. doe er 2 koppen water in plus een snuif zout
  3. breng het water aan de kook
  4. kookt het? Voeg er dan de kop rijst bij
  5. deksel op de pan en de rijst ongeveer 25 minuten laten verder garen op een klein vuur tot al het water opgeslorpt is. Dan het vuur uitdoen en de rijst nog een half uur laten zwellen.
  6. intussen kneus of hak je de look
  7. snij ook de sneden gekookte ham fijn
  8. is de rijst gaar? Doe er dan de gruyère, de ham, de gekneusde look, een eetlepel arrowroot, een theelepeltje zout, 2 eieren en de curry bij. Alles zeer goed omroeren.
  9. neem een grote pan en doe er voldoende vetstof in. Vorm dan hoopjes rijst in de pan met een diameter van ongeveer 5 tot 6 cm. Even aandrukken. Op redelijk hoog vuur laten korsten gedurende een vijftiental minuten. Dan omdraaien en nog eens vijftien minuten laten verder bakken op een klein vuur.
  10. per persoon twee tot drie koekjes op een bord plaatsen en aanvullen met sla, tomaat, rode biet, wortels en erwten, kort gestoofde spitskool, prei of chinese kool, witloof, venkel, spinazie, koolrabi, kortom met de groenten die jij verkiest.

tip

  • je kan het rijstmengsel daags ervoor klaarmaken en in de ijskast bewaren.

goed om weten

knoflook

  • is een meerjarig bolgewas waarvan wereldwijd zo’n 700 variëteiten opgetekend zijn.
  • geeft pit aan het eten, werkt algemeen versterkend en is een natuurlijk antibioticum.
  • werd door Pythagoras de koning der kruiden genoemd, terwijl de Egyptenaren het dan weer heilig noemden.
  • stond in de middeleeuwen bekend om zijn beschermende en versterkende kracht. Men was er toen immers hard van overtuigd dat wie look at, geen pest zou krijgen.
  • bevat veel ontgiftende zwavel die het lichaam reinigt. Bij kanker verbruikt het lichaam net heel veel zwavel. Komt het misschien daardoor dat onder volkeren die veel look eten zoals de Egyptenaren en Arabieren, minder kankergevallen geteld worden? Dagelijks één tot twee teentjes knoflook in het eten verwerken, is dus een aanrader. Meer hoeft niet. Kwaliteit primeert hier op kwantiteit.
  • is prima voor het hart. Dit kruid verbetert de bloedsomloop, werkt bloeddruk- en cholesterolverlagend, verwijdt de kransslagaders, gaat hartinfarct tegen en vertraagt de bloedstolling.
  • is verder uitstekend voor maag en darmen. Het versterkt de darm, bestrijdt maag- en darmkrampen en bevordert de complete spijsvertering.
  • drijft fluimen uit, ontsmet de longen, drijft water en wormen af, vormt een tegengif voor nicotine en bevordert het zweten.

volle rijst

  • wordt ook ongepelde of zilvervliesrijst genoemd
  • bevat vitamines uit het B-complex, naast de vitaminen E en K
  • bevat eveneens fosfor, ijzer, koolhydraten en eiwitten
  • wordt gemakkelijk door je lichaam opgenomen
  • is prima voor je zenuwstelsel en hersenen
  • werkt heilzaam bij verzwakte longen
  • is het meest neutrale en complete graan
  • past helemaal in een glutenvrij dieet
Share.

Laat een reactie na