Welke rol speelt een foute partner in je leven?

0

Vastzitten aan een foute partner en er niet of maar moeilijk van losraken is een confronterende realiteit die velen onder ons reeds hebben meegemaakt. Of, op ditzelfde moment meemaken en nog zullen meemaken. Omdat foute partners van groot belang zijn in ons leven. Voor alle duidelijkheid: een foute partner is een vrouw of man waarmee geen emotioneel bevredigende band kan tot stand gebracht worden. Want daarvoor is een bewuste, ernstige inzet van twee mensen vereist. En het kenmerk van een foute partner is nu eenmaal dat zij of hij slechts mondjesmaat investeert in de relatie en dus weinig betrokkenheid aan de dag legt. Meestal omdat hij of zij de zaak totaal anders, lees vrijblijvender, bekijkt. Of, omdat het hem of haar ontbreekt aan emotionele vaardigheid en maturiteit.

Waarom velen bij een foute partner blijven

Iedereen weet dat je met een foute partner zo snel mogelijk moet breken. Helaas is dit veel makkelijker gezegd dan gedaan. Niet iedereen is immers in staat om hier nuchter te handelen. Geen wonder dus dat de meest voorkomende redenen waarom mensen bij een foute partner blijven, buiten de verstandelijke sfeer liggen. Onder meer hierom blijven mensen bij een foute partner:

  • grote aantrekkingskracht, ondanks alles
  • angst om opnieuw alleen te zijn
  • angst om de rest van je leven alleen te moeten slijten
  • sterke, onderliggende patronen die de band in stand houden
  • de pluspunten van de relatie wegen voorlopig zwaarder door dan de minpunten

Haal het beste uit een foute band

Je kan de band met een foute partner tijdelijk in stand houden op voorwaarde dat je min of meer weet wat je doet en je eigen gedrag en motivatie regelmatig onder de loep neemt. Je kan zeggen van:

  • ik blijf net zolang in deze band tot een meer passende partner mijn pad kruist. En wel omdat dit contact me nog voordelen oplevert op één of zelfs meerdere vlakken. Zo kan een foute partner je eenzame uren opfleuren, je mee op reis nemen en je introduceren in nieuwe kringen en materies. Foute partners kunnen je af en toe een goed gevoel geven, je seksuele noden lenigen, werkjes voor je opknappen en je vergezellen indien nodig. En, last but not least, ze kunnen je tips, info en ideeën cadeau doen of je aan een baan helpen. Zeker niet onbelangrijk en daar is helemaal niets mis mee.
  • ik blijf voorlopig in deze relatie omdat dit contact me veel leert. Vooral over mezelf. En dat is natuurlijk een duidelijk pluspunt. Omdat foute partners meestal als leermeesters fungeren, helpen zij jou om je wensen en behoeften naar een nieuwe partner toe, te verfijnen. Dankzij de houding van een foute partner leer je steeds beter wat je wel en niet meer verlangt van een partner en een relatie. En, wat jij wel en niet kan inbrengen in de relatie. Eens die lessen geleerd, zal het eenvoudiger worden om je los te maken van de vrouw of man in kwestie, en open te staan voor anderen.
  • ik blijf in deze relatie omdat ik een zeer sterke band voel met deze vrouw of man, ja, zelfs een soort begrip en mededogen. En dit, niettegenstaande ik er geen logische verklaring voor vind. Dit gegeven komt heel vaak voor en kan uitmonden in levensgrote frustratie. Want, je wil wel weg uit de relatie, maar je kan het simpelweg niet. Omdat het aanvoelt alsof onzichtbare krachten je vastklinken aan de ander van wie jij teveel slikt en/of die jou aldoor op je honger laat zitten. Indien dit punt van toepassing is op jouw relatie betekent dit dat je samen nog dingen af te werken hebt. Dat er tussen jullie nog puin moet geruimd worden en dat kan enkel zolang jij bij die persoon blijft. Wanneer je dat gevoel hebt en de band leefbaar blijft, kan je maar beter doorbijten. Blijf in de relatie tot alles min of meer uitgewerkt is en afgerond. Op dat moment zorgt het leven meestal voor nieuwe openingen onder de vorm van bevrijdende inzichten of kansen. Waarna jij met een schone lei kan herbeginnen. Alleen of met een andere partner. Maakt de band je echter ziek en vleugellam, dan moet je die verbreken voor je geestelijk en/of lichamelijk welzijn. Maar besef dat de nieuwe partner die je daarna zal aantrekken, je zo goed als zeker dezelfde problemen zal aanreiken. Om je op die manier alsnog de kans te schenken je gevoelens, gedachten en daden te veranderen. Waardoor jouw persoonlijke groei en evolutie toeneemt.

Waarom zelfs een foute partner toch de juiste blijkt te zijn

Ruimer bekeken, is een foute partner dus vaak de juiste partner in een bepaald stadium van je leven. Omdat deze leermeester(es) transformerende krachten bezit via de harde lessen die hij of zij je geeft en vice versa. Spreekt vanzelf. Aanvaard je deze lessen, dan ontwikkel je nieuwe inzichten. Eerst en vooral omtrent jezelf en verder omtrent je voorbije en toekomstige relaties.

Share.

Laat een reactie na