snelle groentecocktail

0

Raast er binnenkort weer zo’n dag op je af waarin je nauwelijks tijd zal hebben om te ademen, laat staan te koken? En moet er zelfs dàn eten op tafel komen?Mits wat planning en voorbereidend werk boks je op die drukke dag toch nog een eenvoudige maar gezonde maaltijd in elkaar. Volg de aanwijzingen en probeer dit recept eens.

dit heb je nodig (voor 4 personen):

  • 4 grote of 8 kleine wortels
  • 1 pak stoofprei
  • 250gr oesterzwammen
  • 250gr aardappelblokjes (diepvries)
  • facultatief maar erg smaakversterkend: restje gebakken vlees (gehakt, filet américain, kip, kalkoen, lam, worst) of gekookt vlees (ham, bacon)
  • boter of olie naar keuze

en voor de saus

  • yoghurt
  • mayonnaise
  • mosterd
  • verse bieslook
  • curry
  • peper en zout

zo maak je het:

  1. snij wortels, prei en oesterzwammen in kleine stukken
  2. bak intussen de aardappelbokjes mooi bruin in vetstof naar keuze
  3. doe je er vlees bij? Verdeel ook het vlees in kleine stukken
  4. stoof daarna de groenten in zo weinig mogelijk water gaar
  5. reken op ongeveer 20 minuten
  6. indien nodig, doe de groenten in een vergiet en laat uitlekken
  7. eventueel overblijvende, maar goed bewaarde, groenten van de dag voordien ( zoals o.a. broccoli, bloemkool, boontjes, uit, courgette, knolselder) kunnen er ook nog bij
  8. doe alles terug in de pan en voeg het vlees en de gebakken blokjes aardappel toe
  9. laat alles nog even goed warm worden
  10. verdeel over 4 diepe borden en voorzie van een hoeveelheid saus naar smaak

saus

  1. hak een handje bieslook van circa 15 cm lengte fijn
  2. doe 200 gr halfvolle yoghurt in een kom
  3. roer er twee tot drie eetlepels mayonaise en 1 koffielepel mosterd door
  4. doe er een halve theelepel curry bij. Meer mag altijd voor de liefhebbers. Toch graag eerst even proeven. Kruid bij met peper en zout
  5. roer er de bieslook door

tips

  • de vermelde groentecombinatie is uiteraard maar een suggestie Je hoeft deze samenstelling dus niet nauwgezet te volgen. Omdat alle groenten eigenlijk in aanmerking komen om op die wijze gegeten en gecombineerd te worden. Aarzel dus niet om een persoonlijk, misschien zelfs smakelijker en/of gedurfder mengsel te creëren.
  • bitter weinig tijd? Snij dan de groenten daags ervoor fijn. Evenals het vlees indien dit erbij gaat. Bewaar alles in een afgesloten doos of kom in de ijskast.
  • ook de saus maak je een dag tot een paar uur vooraf. Liefst zelfs.Zo raken de verschillende smaken beter vermengd en smaakt ze pittiger dan als je haar gelijk met het gerecht maakt.
  • als je dan thuis komt, moet je enkel de groenten stoven, de aardappelblokjes afbakken en die samen met het vlees bij de uitgelekte groenten doen. En… klaar is kees. Smakelijk!
Share.

Laat een reactie na