Omtrent chocolade

0

Blijf jij er ook van overtuigd dat het juiste dieet bestaat uit zuivel, vlees, vis, granen, groenten, fruit en…… chocolade? Weet dan dat je lang niet de enige bent. Geen wonder dus dat het met de chocoladeverkoop in België steil omhoog gaat. Momenteel verorbert de Belg gemiddeld circa 10 kg chocolade per persoon. Kenners lusten hem zwart en bitter, genieters zweren bij melk of wit en de avontuurlijke types eten hem in de meest aantrekkelijke of gewaagde combinaties. Iets staat echter buiten kijf: de Belgische chocolade blijft de beste, want dat proef en voel je. Belgische chocolade smelt immers snel en volledig weg in de mond. Wat betekent dat hij enkel plantaardige vetten bevat. Buitenlandse chocolade echter bevat vaak dierlijke vetten, die een hoger smeltpunt heben. Waardoor de chocolade moeilijker wegsmelt. Hoe slechter de kwaliteit, hoe moeilijker je de chocolade doorgeslikt krijgt.

Chocolade bevat honderden bestanddelen

Meerdere honderden inderdaad, en daarnaast een hoop ingrediënten die vandaag nog niet ontdekt en/of gedefinieerd zijn. Wat we wel weten is dat chocolade ondermeer volgende werkzame bestanddelen bevat: eiwitten, suikers, vetten, vitamines (vooral van het B-complex), vezels, mineralen (o.a.ijzer, magnesium,fosfor, kalium, calcium), spoorelementen en anti-oxidanten (stoffen die het verouderen van de lichaamscellen tegengaan). Gezien zijn gevarieerde en actieve samenstelling wordt chocolade ook meer en meer aangewend in schoonheidsproducten en -behandelingen. Omdat chocolade voedt, ontspant, draineert, kalmeert en hydrateert. Een chocolademasker of -behandeling is inmiddels volop realiteit geworden.

Enkele hardnekkige overtuigingen omtrent chocolade nader bekeken:

Chocolade is een caloriebom: juist. Chocolade bevat vooral suikers en vetten. 100gr levert algauw 500 kilocalorieën op. Maar dit vormt geen bezwaar zolang je met mate geniet. Ga je je daarentegen regelmatig fors te buiten aan chocolade? Let dan op het evenwicht tussen de opgenomen calorieën en je energieverbruik.
Chocolade ondersteunt het zenuwtelsel: juist. Magnesium werkt ontspannend en serotonine stressverminderend. De aanwezige cafeïne en theobromine stimuleren het zenuwstelsel, terwijl de vrijmaking van dopamine en endorfines je voelbaar voldaan en opgewekt maken.
Chocolade maakt je huid onzuiver: onjuist. Tot dusver werd op dit vlak nog niets medisch/wetenschappelijk bewezen..
Van chocolade eten krijg je hoofdpijn: onjuist. Het opkomen van hoofdpijn wordt niet enkel veroorzaakt door de in chocola aanwezige tyramine. Dit gebeurt meestal door een combinatie met andere mogelijke uitlokkers zoals stress, menstruatie, anticonceptie of verandering van eet/leefgewoonten. Zelfs atmosferische storingen kunnen een vinger in de pap hebben. Opgelet: letterlijk alle voedingsmiddelen kunnen bij bepaalde mensen de meest diverse reacties uitlokken en chocolade vormt daarop geen uitzondering.
Chocolade verhoogt het cholesterolgehalte: onjuist. Chocolade eten vormt geen bedreiging voor je cholesterolgehalte. Omdat cacaoboter zowel verzadigde als onverzadigde vetzuren in gelijke hoeveelheden meebrengt, die elkaar in het lichaam neutraliseren.
Chocolade is slecht voor je tanden: onjuist. Chocolade bevat weliswaar suiker maar brengt tegelijk drie stoffen mee die de gezondheid van je gebit bevorderen. 1)fosfaten die zuren opgewekt door de suiker, neutraliseren. 2) fluor, geroemd om zijn versterkende invloed op het tandglazuur en 3) polyhydroxyfenol dat bacterïen bestrijdt. Hoe meer cacao de chocolade bevat, hoe beter voor het gebit. Bovendien zou het regelmatig verbruik van zwarte of bittere chocolade de tanden zelfs witter maken.
Chocolade tast de lever aan: onjuist. Chocolade kan inderdaad een aanslag plegen op je lever indien je er teveel van eet. Sla je echter twaalf eieren in de pan en eet je die met smaak op? Dan kan je evengoed het slachtoffer worden van een levercrisis. Hetzelfde geldt voor chocolade. Met mate gegeten vormt hij totaal geen bedreiging voor je lever. Iedereen moet echter zijn persoonlijke grens bepalen.

Ook leuk om lezen
Astrologie en chocolade
De knapperigste chocoladekoekjes bak je lekker zelf
Homemade chocopasta, het lekkerste eindejaarscadeau

Share.

Laat een reactie na