Ben jij een melancholicus?

0

Ben jij een lymfatisch type of eerder een melancholicus? Of herken jij jezelf daarentegen grotendeels in het cholerisch of flegmatisch temperament? We vertonen natuurlijk allemaal trekjes van de vier temperamenten tegelijk, maar toch zal bij ieder van ons één type domineren.

Claudius Galenus

Geboren rond 130 in Rome, borduurde deze Grieks-Romeinse arts verder op de ideeën van Hippocrates en deelde mensen op in vier temperamenten. Hij baseerde zich daarbij op de verschillende vloeistoffen in het lichaam. Bloed, slijm, zwarte gal en gele gal werden elk geassocieerd met een bepaald type mens. Ook de antroposoof Ruldolf Steiner pikte deze kennis op, verfijnde ze en ïntegreerde ze vervolgens in het antroposofisch gedachtegoed.

De melancholicus (zwarte gal – melan chol)

Het melancholisch gestel is koud en droog en wortelt in het element aarde. Deze mensen komen meestal rustig, keurig, beheerst, plichtbewust en conventioneel over. Ze staan voor vaste waarden, beproefde structuren en degelijk werk. Ze nemen weinig indrukken van buitenaf op en leven weinig echt met anderen mee. Dat kan ook moeilijk anders want ze leven vanuit hun hoofd. Moeten zoveel in zichzelf overwinnen. Zitten innerlijk met zoveel spanningen en angsten die ze onder controle proberen te houden. En die hen vertragen, verstijven en verzuren op alle niveaus. Zo krijgen ze chronisch kalkgebrek, reuma, artritis, eczeem en een trage stofwisseling. Hun fundamenteel gemis aan flexibiliteit maakt hen zeer gevoelig voor plotse warmte en koude. Ze hebben het dan ook vaak koud. Het zijn geboren zwartkijkers met een eerder bekrompen visie. Ze zijn zuinig op alle denkbare vlakken, tot in het lichamelijke toe want ze hebben het zuinigste en taaiste gestel van de vier typen. Ze bereiken doorgaans een hoge leeftijd. Hier komen voortdurende ontevredenheid en depressie vaak voor. Ze zijn weinig communicatief en maken vaak een wat ouwelijke indruk. Bij moeilijkheden klappen ze dicht, trekken zich in zichzelf terug en zonderen zich volledig af.

Harmoniserende suggesties

Denk je nu: hé, hierin herken ik mezelf wel! Weet dan dat jij je beter in je vel kan voelen indien je meer in evenwicht raakt. Pas daartoe de volgende suggesties toe. Voer warmte toe onder diverse vormen. Jouw type vraagt om gebakken, gekookt, gestoomd of licht gestoofd voedsel. Geen half bord rauwkost, dagelijks ijsje of gekoelde dranken. Ook verwarmende, goed rijpe zomer- en zuidervruchten zijn prima, evenals druiven, appelen en appelmoes. Warmte toevoeren kan eveneens onder de vorm van muziek, dans, veel beweging, hobby, passie, vrolijkheid, lachen, leuke activiteiten, warme baden, deugddoende massage, oppeppende vrijpartij. Kortom, alles wat hart en ziel blij en ontspannen maakt.Doen!

Ook goed om weten
Ben jij een cholericus?
Ben jij een flegmaticus?
Ben jij een sanguinicus?

Share.

Laat een reactie na